2013. december 4., szerda

      HEISLER : A ZSIDÓSÁGot

      nem  lehet LEGYŐZNI!

Már a Chanuka hetedik gyertyáját gyújtjuk. A chanukai történet az  időszámítás előtti 165-ben, Jeruzsálemben történt. Ott történt a csoda – mondotta Heisler András, a Mazsihisz elnöke a hetedik chanuka láng meggyujtásakor, tegnap este.

Nemrégen jártam Jeruzsálemben. Hajnalban a szobám ablakán beszűrődött a müezzin imára hívó hangja, reggel a misére hívó harangszót hallottam, később a szálloda imaterméből kiszűrődő sahrisz ima mormogását.  Jeruzsálem három világvallás otthona, ahol a vallások békéjét csak a szélsőségesek, a fundamentalisták tudják megzavarni.

Budapest a XIX. század közepétől az együttélés városa. Zsidók és nem zsidók alkották olyanná, melyre ma büszke lehet minden magyar. Ha sétát teszünk a városban, szinte mindenütt találkozhatunk a zsidóság nyomaival. Épületek, kultúra, irodalom és tudomány jelzi tevékenységüket. A virágzó zsidó életet csak a zsidó törvények, majd a holokauszt tudta ketté törni.

Rendszerváltást követően Budapest újra az együttélés városa lehet:  itt él kelet-közép Európa legnagyobb zsidó közössége. Van azonban egy törpe kisebbség, amelyik ezt folyton meg akarja zavarni: az elmúlt napokbant éppen chabad testvéreink chanukai gyertyatartóit rongálták meg.

Mi a teendőnk? Tiltakozzunk – tanácsolják sokan. Én más véleményen vagyok. A tiltakozás ugyanis a demokratikus párbeszéd egy különös formája. Akik kegytárgyakat rombolnak, dzsámikat rongálnak, kereszteket döntenek vagy hanukijákat támadnak, azok nem a demokratikus kultúra részei, azok barbárok. A barbárok pedig nem lehetnek a demokratikus közélet szereplői.  Akik hanukijákat törnek össze, azok közösségünket támadják!

Mi azonban nem félünk. Néhány chanukai gyertyatartó megrongálásától nem fogunk megijedni. Lám’, most is itt vagyunk. Aki ismeri a történelmet, az tudja, a zsidóság első szentélyét az időszámítás előtt 586-ban rombolták le a babilóniaiak. A második szentélyünket pedig az időszámítás szerinti 70-ben gyújtották fel a rómaiak.

 A zsidóság mégis fennmaradt. Fennmaradt, s hatvanöt éve új államot alapított. Izraelt.  Ne legyen kétsége senkinek, az elmúlt kétezer év már bebizonyította: a zsidóság ellen harcolni lehet, de legyőzni soha!

  Hagszameah!

   (Forrás: B.Press)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése