2013. december 29., vasárnap

KÉRDEZD A RABBIT:Léteznek-e ufók?

 

Kedves Rabbi!

 

Mi a véleménye a Tórának a földönkívüliekről?

S. József

                                                                           *

 

Kedves József!

 

A zsidó vallásban egyetlen említést ismerünk földönkívüliek létezéséről: A Talmud (Moéd Kátán 16a.) azt a Tanházi vitát eleveníti föl, amelyben a bölcsek a Bírák könyvét idézik, mégpedig Debóra Sisera fölötti győzelmi énekének azt a részét, amelyben azokat ostorozza, akik nem jöttek segítségére a döntő csatában.

 “Átkozzátok Mérozt – mondta Isten angyala – átkozva átkozzátok lakóit, mivel nem jöttek az Örökkévaló segítségére, az Örökkévaló segítségére a hősök között.” (Bírák 5:23.) A talmudi bölcsek véleménye megoszlik, mire is utal a Méroz név, és kik Méroz lakói. Míg egyesek szerint egy város (vagy egy nagy befolyású ember) nevéről van szó, mások szerint egy bizonyos Méroz (Mars?) csillagról és annak lakóiról szól Debóra. Tehát az egyik vélemény szerint a josvehá szóval, Méroz csillag lakóira (Marslakók?) utal az írás, azok nem jöttek Debóra segítségére.

Herman Branoverrel, a beér-sevái Ben Gurion Egyetem vezető fizikus professzorával, a 70-es években, folytatott beszélgetései során, a Lubavicsi Rebbe elvetette azt a gondolatot miszerint más civilizációk is léteznének a végtelen világmindenségben mondván, hogy a Tóra szerint emberhez hasonló értelmes lények csak akkor létezhetnének, ha meg lenne adva nekik is a szabad választás lehetősége, és mivel szabad választás csak a Tóra birtokában lehetséges, az pedig kizárt, hogy a Sinai hegyen kívül volt vagy lesz másutt is tóraadás, továbbá az is kizárt, hogy többféle Tóra létezik – Tóra csak egy van – így tehát az emberhez hasonló értelmes lények léte a földön kívül nem lehetséges.

Más, primitív élet azonban nem kizárt a zsidó gondolkodás szerint.

 

Üdvözlettel:

Köves Slomó rabbi

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése