2013. december 7., szombat

·                                  

KÓSER MÉSZÁROS=MŰGYÜJTŐ

Egerben és könyv formában még megtekinthető Kövesi István hentes titkos képgyűjteménye. Miből tellett egy mészárosnak Kosztára, Mednyánszkyra és Aba-Novákra? Csalamádéból. A kóser húsbolt polcain sorakozó savanyúságok kuporgatott hasznából.

Kétszáz éve még arisztokraták gyűjtöttek műkincset, száz éve iparbárók, a Kádár-érában már sima modorú nőgyógyászok és szorgalmas kisiparosok. Köztük egy munkaszolgálatot, koncentrációs tábort megjárt újlipótvárosi  zsidó mészáros.

Kövesi István, a Budapesti Izraelita Hitközség Kóser Hússzékének üzletvezetője – helyieknek csak a Csanády utcai zsidó mészáros – nem ért rá presszózni. Hajnalban darabolt, reggel nyitott, délben mért, este standolt. Műszak után áthívta a boltba a körúti bizományi becsüsét, hogy kikérje a véleményét: mibe érdemes fektetni. A sokat látott, hat általánost végzett mészáros csendben és módszeresen kezdte a gyűjtést. Nem a körúti BÁV keddi és pénteki friss árujára csapott le, hanem jól felkészülten, konkrét listával és vastag pénztárcával érkezett a MOM Csörsz utcai Művelődési Házába, készen a végsőkig kitartó licitre.

 Aztán híre ment, hozták a képeket a boltba, keresték őt más gyűjtők, ha megszorultak és volt eladó festmény. És ő is megfordult műtermekben, festők hagyatékából csemegézett értő szemmel és biztos ízléssel. Vajon miből tellett egy mészárosnak Kosztára, Mednyánszkyra, Anna Margitra, Derkovitsra, Kádárra, Kassákra vagy Aba-Novákra? Csalamádéból. A kóser húsbolt polcain sorakozó savanyúságok kuporgatott hasznából.

A gyűjteményt eddig a Kieselbach Galériában lehetett megnézni 6 napon át, december 12-től Győrben látható jövő év március 31-ig.

Az pedig, aki nem jut el március végéig Győrbe, megvásárolhatja a mészáros életét és gyűjteményét feldolgozó kötetet, amelyet Molnos Péter készített. A kivételes műgyűjtő hentesként gyakran pénzt is csomagolt a hús mellé, ha tudta, hogy szegény ember asztalára kerül a nála vásárolt hús.

(Forrás: nol.hu + librarius.hu)

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése