2013. december 12., csütörtök

 

A TAVALYI HÓ: AMIKOR EGY DIPLOMATA IDIÓTA...

 

 

 

 

 Kanadai magyar nagykövet:

 A Jobbik nem szélsőjobboldali

A Jobbik nem szélsőjobboldali, hanem radikális jobboldali párt. Orbán Viktort azért támadják, mert családbarát, a lecserélt magyar alkotmány kommunista volt –

 e kijelentéseket Magyarország ottawai nagykövete, Pordány László tette a kanadai SUN TV-nek – közel egy éve.

     A Jobbik nem szélsőjobboldali, hanem radikális jobboldali párt. Orbán Viktort azért támadják, mert családbarát, a lecserélt magyar alkotmány kommunista volt – e kijelentéseket Magyarország ottawai nagykövete, Pordány László tette a kanadai SUN TV-nek még tavaly adott interjújában. A Kanadai Magyar Hírlap e hét elején bukkant rá az interjúra.

A YouTube videómegosztón is elérhető, több mint hétperces beszélgetés alapját az a felvetés szolgáltatta: „Magyarországot azért támadja a nyugati baloldali média, mert Orbán Viktor kormánya konzervatív és családbarát mer lenni.” A nagykövet szerint „összehangolt kampány folyik Magyarország ellen”, „azok a politikai erők, amelyek elleneznek bármit, ami konzervatív, megijedtek attól, hogy a magyar jobboldal választási sikere elterjedhet Európában és másutt”.

Az egyetemi tanári pályáról a rendszerváltás után a diplomáciaira váltó, angolul jól beszélő Pordány a beszélgetés során kijavította az őt kérdező riportert azzal, hogy szerinte a Jobbik „nem militáns szélsőjobboldali” párt. Sőt, „a szélsőjobboldali jelző sem a legjobb kifejezés rájuk”, és „radikális jobboldalinak” minősítette a Jobbikot. (

Az interjú „csúcspontja” az volt, amikor a Jobbik kapcsán szóba került magyarországi antiszemitizmusról – nevetve – úgy vélekedett, hogy Magyarországnál sokkal antiszemitább állam is van Európában. A nagykövet szavaiból az derült ki, hogy az antiszemitizmusnál jóval nagyobb problémának tartja a Magyarországon szerinte még jelenlévő kommunizmust. Kommunistának nevezte az 1989-es alkotmányt is, amelyet az új alaptörvény váltott fel.

A Pordány-interjú kapcsán több kérdést feltettünk a külügyi tárcának, ezekre azonban eddig nem kaptunk választ. Pordány volt főiskolai tanszékvezető és egyetemi tanár, az MDF korábbi szegedi elnöke; az Antall-kormány idején Ausztráliában és Új-Zélandon volt nagykövet, majd az első Fidesz-kormány Pretoriába küldte misszióvezetőnek.

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése