2013. december 17., kedd

ELNÖKI DISZNÓLÁB - MEXIKÓBAN

 PERESZ LÁTOGATÁSA KINOSAN

ÉRINTETTE A ZSIDÓ VEZETŐKET

 

Simon Peresz államelnök november végén tett hivatalos látogatása Mexikóban kínos helyzetbe hozta a helyi zsidó vezetőket.

 

Amint azt Mati Tuchfeld, a „Jiszráél hájom" című napilap tudósítója riportjában megszellőztette, Izrael államelnöke kíséretével együtt ellátogatott mexikóvárosi szállodájában lévő „Au Pied de Cochon" étterembe, ahol bőven fogyasztottak a menűk által kínált ételkülönlegességekből.

 

Hogy ebben mi  volt kínos a helyi zsidó vezetőknek, és Izraelben is igen sokaknak?

 

Az előkelő étterem francia nevének a fordítása: „A disznó lába". Az étlap kínálata élén is egy ilyen nevű fogás áll. Az étterem logóján két, egymást bámuló malac látható.

 

Mint ismeretes, a zsidó vallás egyik ikonikus tilalma a sertéshús fogyasztása. A zsidó történelem mártiriumában nem is kevésszer szerepel, hogy zsidók vállalták a halált, mintsem tiltott ételt fogyasszanak.

 

Simon Peresz, aki anyanyelvi szinten ért franciául, tudhatta, milyen étterembe lép be kíséretével. És, bár köztudottan nem vallástartó ember, de mint a zsidó állam elnöke, aki megbízatásában egy sokezer éves népet, annak kultúráját, hitbeli hagyományait is reprezentálja – mondhatni, ízetlenül viselkedett. ◙

 

(Forrás: Halmos László, "Izraeli Hirlevél")

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése