2013. december 11., szerda

 

 

 

"Förtelmes irányban halad Magyarország"

- külföldi lapszemle -

 

„Magyarország Izlandon?” címmel számol be a Neuer Zürcher Zeitung arról, hogy a szigetország kormánya a nehéz gazdasági helyzet miatt tömeges elbocsátást rendelt el az állami rádiónál és televíziónál. A Berliner Zeitung arról, ír, hogy a Böll-alapítvány berlini magyar színházi fórumán leült egymással Schilling Árpád, Szabó György és Vidnyánszky Attila. Fischer Iván az Abendzeitungnak azt nyilatkozta, hogy Magyarország förtelmes irányban halad.


A Fitch megerősítette az osztrák bankszektor stabil besorolását, mert az ausztriai működési feltételek javulása képes ellensúlyozni az érintett pénzintézetek közép- és kelet-európai lányvállalatainak vegyes kilátásait. A hitelminősítő szerint a kockázatok a térségen belül Magyarországon és Romániában a legnagyobbak, ideértve az unortodox magyar politikai lépéseket, habár az állampapírok minősége stabilizálódni látszik. Ám a kormány új mentőcsomagot készít elő a deviza jelzáloghitelesek megsegítésére, és ez, valamint a tranzakciós adó, továbbá a különadó odavezethet, hogy a fiókbankok az utolsó negyedévben, illetve jövőre vagy továbbra is veszteséget termelnek, vagy átcsúsznak a negatív tartományba. A hazai és régiós nyereség azonban ellentételezheti a viszonylag kicsi ráfizetést. Magyarország esetében valószínűleg 2014-ben is folytatódik a külföldi tőkekivonás, és a helyi feltételek változásától függően az osztrák bankok első ízben mérlegelhetik, hogy teljes egészében távoznak a magyar piacról.
 

Neuer Zürcher Zeitung
 

„Magyarország Izlandon?” címmel számol be a lap arról, hogy a szigetország kormánya a nehéz gazdasági helyzet miatt tömeges elbocsátást rendelt el az állami rádiónál és televíziónál. Összesen 60 embert küldenek el, ami az alkalmazottak egyötödét jelenti. Az ottani Írószövetség tiltakozik, mert veszélyben látja a sajtószabadságot, a kultúrát, de még a nyelvet is. Az írók most attól tartanak, hogy a magyar viszonyok köszönnek vissza a médiában. Tény az, hogy a parlament költségvetési bizottságának elnök asszonya még a nyáron megvádolta az egy tévé-, és két rádiócsatornát, miszerint azok híradásai balra húznak, továbbá behódolnak az EU-nak. Egyben pedig költségvetési szigorításokat helyezett kilátásba.
 

Berliner Zeitung
 (Forrás: Galamus) 

A lap nagyon tanulságosnak nevezte a Böll-alapítvány berlini magyar színházi fórumát, bár a kultúrharc ezúttal nem lépte túl a vita látszatát. A liberális oldal képviseletében Schilling Árpád és Szabó György (Trafó) elismerik: nagy dolog, hogy összejöttek Vidnyánszky Attilával, mert odahaza nem ülnének le egymással. Budapesten ugyanis az Orbán kegyelméből nagyhatalmú igazgató nem tartaná szükségesnek a palávert az engedetlen bírálókkal, a másik fél pedig nem akarna abba a látszatba keveredni, hogy fraternizál a jobboldali hatalmasokkal. Berlinben nem volt semmilyen provokáció és agresszió. Vidnyánszky Attila arról beszélt, hogy a magyar kulturális életet évtizedeken át liberális értelmiségiek uralták, de ennek hála isten most vége, mert a népben nagy a várakozás a haza és a történelem iránt. Schilling elfoghatónak tartja ezt a nézőpontot, ám arra emlékeztetett, hogy az orbáni kultúrpolitika ugyan nem tilt semmit közvetlenül, de támogatások odaítélésével igen hatékonyan irányít, méghozzá politikai szempontok alapján. Vidnyánszky Attila ezt visszautasítja, szerinte a Krétakör pl. nem művészi kvalitásai alapján kap pénzt külföldről, hanem azért, mert Schilling a határokon kívül azt mondja, amit ott az állítólag szörnyű, kultúraellenes magyar állapotokról hallani akarnak.
 

Abendzeitung
 (Forrás: Galamus) 

Fischer Iván úgy látja, hogy Magyarország förtelmes irányban halad, ez az út romlásba vezet. A karmester a Fesztiválzenekar ottani fellépése alkalmából nyilatkozott a müncheni újságnak. A beszélgetés során egyetértett a német zsidó hitközség véleményével, miszerint a magyarországi zsidók egyre inkább fenyegetve és üldöztetve érzik magukat. Mint mondta, tapasztal gyűlölethullámot, bár az nem olyan szörnyű, mint a 30-as években. De mindenképpen tiltakozni kell ellene az utcán, mert ha következetes a fellépés, akkor el fog apadni ez a negatív irányzat. Megerősítette, hogy a helyzet miatt Berlinbe költöztette a családját, annál is inkább, mert a gyerekek számára rettenetes dolgokat vezetnek be a magyar állami iskolákban. Így pl. kötelező olvasmány lett néhány fasiszta szerző. Fischer ugyanakkor elismeri, hogy a kormány kellőképpen gondoskodik a zenekarról, bár a karnagy hatalmas hibának tartja, hogy az országban Európa-ellenes hangulatot és Horthy-kultuszt gerjesztenek. A kormány pedig nem határolódik el attól.
 

(Klubrádió/Szelestey Lajos)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése