2013. december 16., hétfő

DEUTSCH TAMÁS ESETE AZ ÜGYETLEN ÜGYÉSZSÉGGEL

"Fél nap alatt le lehet kapcsolni a ká.infót"

Igaz, hogy az Egyesült Államokban nagyobb a véleménynyilvánítás szabadsága, azonban nemzetközi egyezmények alapján az ottani hatóság mégis lekapcsolná a kuruc.info szervereit, amennyiben a magyar fél megalapozott kérelemmel fordul hozzájuk. Ráadásul az újnáci portálhoz nem csak a szervereken, hanem a szerkesztőkön keresztül is le lehetne jutni. Deutsch Tamás pedig lehetetlen ultimátumok helyett a legfőbb ügyésztől, vagy a Fidesz frakciótól kért információkkal lendíthetne az ügyön. 

Interjú Tarjányi Péter rendőrségi szakértővel.Először arra kérném, hogy legyen az „ördög ügyvédje”, és vegyük számba azt, hogy miért nem lehet lekapcsolni a nyíltan uszító, számos bűncselekmény gyanúját kimerítő kuruc.infót, vagy eljárás alá vonni a szerkesztőit?

A kuruc.info szerverei az Egyesült Államokban üzemelnek, ahol jóval tágabban értelmezik a véleménynyilvánítás szabadságát. Ami nálunk felveti a bűncselekmény gyanúját, az sokszor ott még bőven belefér. Nemzetközi egyezmények alapján a szervereket rövid úton le lehetne kapcsoltatni, de ehhez a magyar félnek kétséget kizáróan kellene bizonyítania a bűncselekményt, vagy legalább a megalapozott gyanút. A kuruc.info szerkesztői azonban ügyesen egyensúlyoznak a borotva élén: éppen annyit és úgy kommunikálnak, hogy nehéz legyen őket megfogni.

Más országok bűnüldöző szerveinek mégis sikerült amerikai szervereken üzemelő szélsőséges, rasszista futballszurkolói oldalakat lekapcsoltatni. Nekik miért sikerül, nekünk miért nem?

Ott jobban tudták bizonyítani a bűncselekményeket. Ilyen egyszerű. Ezért tartom problémásnak Deutsch Tamás 72 órás ultimátumát: ha a bizonyítás rendben lenne, akkor rövidebb idő alatt is el lehetne járni, ha viszont nincs rendben, akkor 72 óra biztosan nem elég. És ezt ő is nyilvánvalóan tudja. Még egyszer: ahhoz, hogy egy külföldi bűnüldöző szervezet Magyarország érdekében cselekedjen, nem elég belebúgni az éterbe, hogy ezt, vagy azt kéjük. Meg kell indokolni a kérést azzal, hogy ennek meg annak a nyomozásnak a kapcsán kiderült, hogy például a kuruc.info rasszista uszítással embereket félemlít meg. Ha ez hitelt érdemlően alá van támasztva, akkor az amerikaiaknak kötelességük eljárni – még akkor is, ha náluk megengedőbbek a törvények. Úgy tűnik, nálunk az ügy nem lett tisztességesen végignyomozva.

Pedig a kuruc.inforól nem nehéz bebizonyítani a holokauszt tagadást, a személyes adatokkal való visszaélést.

Visszakérdezek: van ítélet?

Nincs.

Milyen feljelentések születtek és milyen nyomozások indultak ezek kapcsán?

Tavaly nyomára bukkantunk annak a személynek, aki a kuruc.info hirdetéseit szervezi, és a személyén keresztül a hatóságok rövid úton eljuthatnának a szerkesztőkig. Ennek kapcsán megkerestük a Belügyminisztériumot, az ORFK-t és a BRFK-t, ahol többek között azt válaszolták, hogy számos nyomozás folyt és folyik a kuruc.info kapcsán. Ez tavaly ősszel volt, azóta semmi előrelépés nem történt.

Erre mondom, hogy olyan nyomozásra van szükség, ami eredményre vezet. Ha ez megtörténne, fél nap alatt le lehetne kapcsolni a portált.

Ebből viszont logikai alapon két dolog következik: vagy a rendőrség dolgozik gyengén, vagy a megszerzett, hitelt érdemlő bizonyítékokat el sem juttatták az amerikaiaknak. Nem?

Nem tudom megítélni, hogy milyen nyomozások zajlanak, milyen feljelentések alapján, és ezek miért nem vezettek eredményre. Azt viszonyt tudom, hogy Deutsch Tamás az ügyészséget nem utasíthatja, viszont ezeket az információkat, amire ön is kíváncsi, kikérheti a legfőbb ügyésztől, vagy a saját parlamenti frakciójához is fordulhat, hogy a nemzetbiztonsági bizottságban nézzenek utána, miért nem lehet ebben az ügyben eredményt elérni. És ezt megtehette volna az elmúlt 3 évben bármikor. Hozzáteszem: abban egyetértek a fideszes EP-képviselővel, hogy ha máshol meg tudják oldani egy szélsőséges portál lekapcsolását, akkor nálunk is meg lehetne. Csak éppen rossz helyen és rosszul kopogtat.

Tavalyi oknyomozó cikkünkből – és számos más ügyben, például a kuruc.info köztéri hirdetése kapcsán is – kiderült: közvetlenül el lehet jutni a kuruc szerkesztőihez. Vagyis nem kell a szerverekkel bíbelődni, vagy közvetlenebb megoldás is. Miért nem történt semmi?

Nem tudom. Meglehet, hogy az ügyben született feljelentések hiányosak voltak, és a hatóság úgy látja, nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani a bűncselekmények gyanúját.

Ha Ön lenne megbízva a nyomozás vezetésével, mit tenne?

Megnézném, hogy mennyire áll meg a feljelentés. Ha pontatlan, de észlelem, hogy bűncselekmények mégiscsak megvalósulhattak, akkor hivatalból kiegészítem a feljelentést.  Ez alapján elindul a nyomozás. Begyűjtjük az adatokat, meghallgatjuk a tanukat, vagy akár a gyanúsítottakat, és ha a szükséges bizonyítékokat sikerül begyűjteni, akkor megszületik a vádemelési javaslat, és egyúttal kérem az ügyészséget, hogy azonnali hatállyal szüntesse meg a törvénytelenséget.

A szerkesztők felől is meg lehet közelíteni az ügyet?

Ha törvénytelenséget követnek el, akkor őket is le lehet kapcsolni – amennyiben kellően felkészültek és tapasztaltak a kollégák. Összességében az a benyomásom, hogy nem jól kezelik ezt az ügyet itthon: sem szakmai, sem kommunikációs, sem politikai szinten. A Lajtán túl mindenki azt csinálja, ami a feladata – és ott ez működik is.

atv.hu / S.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése