2013. október 24., csütörtök

 

 

"

NÉPSZABADSÁG:Feszültségek a Mazsihiszben

Rendhagyó lépésre szánták rá magukat a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetői: a tervek szerint egy hónapon belül indul a teljes gazdasági és működési átvilágítás. Heisler András elnök ígéri, hogy a vizsgálat eredményét a széles közvélemény is megismerheti.

Czene Gábor| Népszabadság

A Mazsihisz berkeiben régóta léteznek személyi ellentétek, de sokáig sikerült házon belül tartani a konfliktusokat. Nem egészen két évvel ezelőtt azonban nyilvánosságra került, hogy súlyos visszaélések történtek a Kozma utcai izraelita temetőben. Némelyek saját zsebre dolgoztak, a rendőrségi eljárás még most is tart.

A „temetőügy” óta a Mazsihisz felbolydult méhkashoz hasonlít, egyik botrány követi a másikat. A folyamat betetőzéseként a szervezet közgyűlése a tavasszal váratlanul megbuktatta Feldmájer Péter elnököt. (Akit aztán, hasonlóképpen váratlanul, a tisztújításon alelnökké választottak
.)

Heisler András, a mostani elnök nem akar személyeskedni. Nevek említése nélkül, általánosságban mondja: a Mazsihiszben mind kevésbé érvényesültek azok a belső ellenőrzési mechanizmusok, amelyek az átláthatóságot és a szabályos működést szolgálták volna. A feszültségek egyre nőttek, és egyszer csak kitörtek, mint a vulkán.

A Mazsihisz átvilágítására azért is szükség van – hangsúlyozza –, mert az elmúlt évtizedekben jelentős változások történtek a szövetség életében. A rendszerváltáskor a Mazsihisz évi 70 millió forinttal gazdálkodott, ma már mintegy 3,5 milliárddal – érzékelteti Heisler András, hogy a szövetség működési struktúrája nem feltétlenül tartott lépést az intézményrendszer kiépülésével, az állami források növekedésével.

Az átvilágításhoz a BZSH (Budapesti Zsidó Hitközség) is csatlakozik. A vizsgálat így a teljes Síp utcai központot érinti, kiterjed a működésre és a gazdasági tevékenységre, a Mazsihisz által fenntartott egészségügyi, szociális, oktatási létesítményekre is. A szövetség történetében példa nélküli átvilágítás rendkívül szerteágazó, összetett feladat – állapítja meg Heisler András. A Mazsihisz és a BZSH vezetőségének jóváhagyásával különbizottságot hoztak létre az átvilágítás irányítására, a munka elvégzésére meghívásos pályázatot írtak ki. Több forduló után egy ügyvédi iroda és egy könyvvizsgáló cég maradt versenyben, arról, hogy melyikük kapja a megbízást, még ebben a hónapban döntés születik. Heisler szerint az átvilágítás – ha minden jól megy – november közepén kezdődhet, és várhatóan négy hónapon át tart.

DRÁGA MULATSÁG

Az átvilágítás költsége mintegy 15-20 millió forint lesz. A Mazsihisz milliárdos költségvetéséhez képest nem tűnik soknak, de abból kiindulva –mondja Heisler András –, hogy minden forintnak megvan a maga helye, ez jelentős összeg. Ugyanakkor reméli, hogy a vizsgálat olyan következtetésekre jut, amelyek révén az átvilágításra elköltött pénz egy éven belül megtérül.

Bár a temetői botrány után semmi sincs kizárva, a Mazsihisz elnöke nem számít rá, hogy fény derül újabb gazdasági visszaélésekre. (Ha mégis, akkor hivatalból kötelességük lenne feljelentést tenni.) Heisler András a vizsgálattól inkább azt várja, hogy a Mazsihisz, a BZSH és az intézmények működését és pénzfelhasználását ésszerűbbé lehet tenni. Az elnök kijelentette: a Mazsihisz közgyűlésének tagjai miden részletre kiterjedően megismerhetik majd az átvilágítás eredményét, a főbb megállapításokat pedig nyilvánosságra hozzák.

Választási fordulatok

Gazdasági jellegű vádak a Mazsihisz nyáron tartott rendkívüli tisztújító közgyűlésekor is előkerültek. Az elnöki poszt egyik esélyesének Horovitz Tamás, a debreceni hitközség vezetője számított. A választás előtt Feldmájer Péter, a leváltott elnök szétküldött egy több mint harmincmillió forintos liftberuházásról szóló dokumentumot. Az ügyletet Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója, valamint Horovitz Tamás cége hozta tető alá 2009-ben. Feldmájer szerint a szerződést a Mazsihisz vezetősége nem hagyta jóvá: a kivitelezést a cég nem a megfelelő színvonalon végezte el, szabálytalanságok történtek, a Mazsihiszt anyagi veszteség érte.

Horovitz és Zoltai egyaránt visszautasította a vádakat. Nem tudni, hogy a gyanúsítás mennyiben befolyásolta a közgyűlés tagjait. Ami tény: Feldmájer végül visszalépett Heisler András javára, aki már az első fordulóban megszerezte a szavazatok többségét. (Cz. G.)

 

 

 

 

Kommentek a Népszabadságban

csaszi1930 | 2013. október 23.

nablaudrat.

Csak ugy lehet felfogni, hogy csakisazigazat2014 egy kabare utanzat.
O egy egszemelyes Hacsek es Sajo. Amig a Hacsek es Sajoban mindig Hacsek kerdez es az o Sajokaja felel, s a felelet mindig frappnans, a tantusz azonnal leesik es a kozonseg derul.
Itt csakisazigazat2014 kerdez, azonnal o az, aki felel is de a tantusz senkinek nem esik le. 
csakisazigazat2014 nem tudja mi a tantusz. Nem tudom nevetett-e eleteben......

 

nablaquadrat | 2013. október 23. | 

@ @ csakisazigazat2014 | 2013. október 22. | 11:59:40

"De a jelenlegi politika nagyon klasszul és ügyesen csinálja, úgyhogy ez már - a tények tükrében - kicsorbult kard. A kutyát nem érdeklitek a standard szövegekkel..."

Nu igen. De míg a pár órája elhunyt Für Lajos honvédelmi miniszterként még a körkörös védelmet részesítette előnyben, addig utóda, Hende Csaba a jelenlegi politika igényeinek megfelelően már a FIBONACCI spirális globális védelmet részesíti előnyben és erre minden oka meg is van.

 

nablaquadrat | 2013. október 23. |

@ csakisazigazat2014 | 2013. október 22.

"De a jelenlegi politika nagyon klasszul és ügyesen csinálja, úgyhogy ez már - a tények tükrében - kicsorbult kard. A kutyát nem érdeklitek a standard szövegekkel..."

Úgy vélem, hatalmasat tévedsz. Nem tudod, hogy mi történik a mélyben, pontosabban a fejed felett 10-20 km-rel.

 

Embolon | 2013. október 22. |

Minden vallási közösség tartsa el magát!


pöszméker | 2013. október 22. | 15:48:34

Tiszta Vatikán, csak kicsiben.

 

csaszi1930 | 2013. október 22. | 12:47:45

Ketszer is gondosan atolvasva ugy latom, hogy csakisazigazat2014 eddig csakis a legbol kapott, az ugy mibenletet nem ismerve csakis az ostobasagokat kerdezgette es vlaszolgatta komentjeben.


 Csakisazigazat2014 | 2013. október 22.


.És hát addig még kiderülhet majd egy-két dolog a nagy nyilvánosság előtt az "átvilágító"-ról is, meg fő "támaszáról", azt garantálom. Csak mindennek megvan a maga ideje.Türelem.Eljön. Bárhogy akadályozzák és titkolják is ügyvédi hazug segédlettel az igazságszolgáltatást.
És akkor lesz majd vége a dalnak.
Javallat: memóriazavarosak ne vállaljanak komolyabb tisztséget.
Jelenlegi ügyvédjük pedig nézze át esküje szövegét....

Egyébként meg gusztustalan ez az egész. Más egyház legalább belülről nem teszi ezt (főleg nyilvánosan). Ha már huszonkét évig hagyták az illetőt békiben, miért nem tudják kivárni az idejüket. Nagy bátorság kell rugdosni egy öregembert, aki már zsenánt nektek, bár mind neki köszönhetitek, hogy egyáltalán ott vagytok... Gusztustalan. Mi olyan sűrgős? Az átvilágítás? Egy frászt. A kasszakulcs. Semmi más. A rendszer és a szereplők adottak, minden változatlan marad, így van ott százhúsz éve. Tisztességesebb lenne kivárni a sort, és nem átvilágítgatni kamu szövegekkel, személyre szabott üldözéseket eszkábálni. De meglesz még ennek a böjtje...
SZóval: Ugyan, ugyan...

 

csakisazigazat2014 |

 Ugyan, ugyan.
Már az "átvilágító" is meghívásra lett kiválasztva....
Az "újszülött" elnök úr semmi másra nem törekszik, mint 2005-höz képest óvatosabban (akkor ugyanis személyesen ment neki a trezor fő őrének, és koppant) eltávolítani az ügyvezetőt, és ílymódon saját kézbe, saját körbe venni a pénzelosztást.Tehát: blablabla...
Ezért nem kell annyit fizetni. Mindenki pontosan tudja, milyen "folyamatok" működnek.

Na de: Hol vannak a zsidók? Mert a templomokban nincsenek, a közéletben nincsenek. Legfeljebb fennhangon fenyegetőznek és követelőznek, "antiszemitizmussal" sakkban tartva a mindenkori hatalmat. De a jelenlegi politika nagyon klasszul és ügyesen csinálja, úgyhogy ez már - a tények tükrében - kicsorbult kard. A kutyát nem érdeklitek a standard szövegekkel...

És mit kell átvilágítani? 
Parkinson törvénye: Ha valamit nem akarsz, vagy nem mersz személyesen elintézni, hozz létre bizottságokat.....

Csak nem bújnak elő majd "újabb zsidók" az "átvilágítást" követően, és majd minden fellendül??
Ahogy kezdtem: Ugyan, ugyan.

 

partemon | 2013. október 22.

A képen nem az látszik, hogy a mindenhatóról, a mindenhatóval való kapcsolatról gondolkodnának.... hogyan feeljenek meg legjobban a mindenható akaratának....


Czigány Róbert | 2013. október 22.

"Feszültségek" ?!

Marakodás az ingyenpénzen! A követelőzéskor összefognak, a szétosztáskor marakodnak. Jellemző!

 

Miura | 2013. október 22.

Most már csak egy olyan nyilatkozat hiányzik valamelyik vezetőjüktől, mint amit a közelmúltban hallhattunk mástól...

 

lorant | 2013. október 22.

Azért jellemzö a baloldalhoz kötödö szervezetekre, hogy még 4 év fidesz kormányzást sem tudnak Nokiás dobozok nélkül túlélni. Mi lesz így velük még 4 év fidesz kormányzás alatt? A fidesznek sikerült média és gazdasági birodalmat építenie az "elmúltnyóc év"-ben, amikor ellenzékben voltak. Ezt hogy csinálták?

Pauvel Kwak | 2013. október 22.

"A rendszerváltáskor a Mazsihisz évi 70 millió forinttal gazdálkodott, ma már mintegy 3,5 milliárddal..."

Vajon milyen forrásból dől ennyi lé a MAZSIHISZ-hez???
Ennyi pénz bizonyára nagyon csábíthat az "eltüntetésére" magán zsebekbe...

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése