2013. október 30., szerda

Auschwitzban ülésezik az izraeli parlament 2014 januárjában, a

Felszabadulás 69. évfordulóján

Ez az első alkalom, hogy a Kneszet külföldre megy. * Rendkivüli biztonsági intézkedések * Több mint 60 képviselő * Más parlamentek is részt vesznek

M. G.| NOL| 2013. október 30.

2014. január 27-én, a haláltábor felszabadulásának 69. évfordulóján Auschwitzban fog ülésezni az izraeli parlament. Ez az első alkalom, hogy a knesszet külföldre megy. A 120 fős testület képviselőinek több mint a fele már bejelentette, hogy részt vesz a megsemmisítő táborban, illetve Krakkóban tartandó megemlékezésen. A megemlékezést azért nem egy évvel később, a 70. évfordulón tartják, mert egyre kevesebb a túlélő – mondta a kezdeményező Jonny Daniels, a Mélységből alapítvány vezetője.

Az izraeli delegációt a knesszet elnöke, Juli Edelstein vezeti, tagja lesz több miniszter, de elutaznak Lengyelországba katonai vezetők, társadalmi szervezetek, ifjúsági csoportok küldöttségei is. A képviselőket túlélők kísérik majd a világ legnagyobb zsidó temetőjébe. A lengyel sajtó úgy tudja, hogy más országok parlamenti képviselői is jelezték, részt vesznek az emléknapon. 2015-ben Magyarország veszi  a nemzetközi holokauszt emlékszövetség (IHRA) elnökségét. Az eseményt Edelstein szerint sürgeti az antiszemitizmus nyugtalanító európai növekedése. Edelstein szerinte a holokauszt óta nem volt ilyen erős a zsidógyülölet Európában.

A sajtó megjegyzi, hogy a knesszet auschwitzi ülése hatalmas biztonsági intézkedésekkel jár majd, olyanokkal, amilyenekről utoljára 2005-ben döntöttek, Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatásakor a második világháború lezárásának 60. évfordulójára. A lengyel hatóságok mellett a biztonsági előkészületek szervezésébe beszálltak az izraeli titkosszolgálatok is.

A Vörös Hadsereg katonái 1945. január 27-én érték el az auschwitz-birkenaui haláltábort, ahol 750 túlélőt találtak, nőket és gyerekeket is. A nácik addigra az életben hagyott  foglyok nagy részét nyugatra hajtották. A haláltáborban öt év alatt 1,1 millió embert - nagyrészt zsidókat - öltek meg. 1944 tavaszán a nácik ide szállították és itt ölték meg a 430 ezer deportált magyar zsidó nagy többségét(Sófár)

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése