2013. október 22., kedd

A Rebbe ÉS ÉN(12)        A szomszéd bácsi

 

Geoffrey Davis New York-i közösségi aktivista. 1990-ben alapította meg a Love Yourself, Stop the Violence (Szeresd magad, állítsd meg az erőszakot) alapítványt, fivérével, James E. Davis városi képviselővel együtt, akit később a New York-i városi tanács székházában gyilkoltak meg. A JEM videójában gyerekkorára emlékszik vissza, és a kedves öregúrra, aki a közelükben élt, és aki életre szóló tanáccsal látta el őket.

 

1975 és mondjuk 82-83-84 között, ami-kor kiskamasz korúak voltunk az öcsém-mel, James E. Davisszel, aki aztán Crown Heights kerület képviselője lett a városi tanácsban, sokat fogócskáztunk a házunk előtt, a Brooklyn Avenue-n, az Eastern Parkway és a Union Street között. Fogócskáztunk és játszottunk az utcán, ahogy más gyerekek szoktak, és egy barátságos, ked-ves öregúr járt arra gyakran, aki a President Streeten lakott, pár háztömbre tőlünk. Mikor a zsinagógából jött, elment a házunk előtt, jött valami rendezvényről vagy az istentiszteletről, és váltott velünk egy-két szót.

    Kedveltük, mert ő is barátságos volt hozzánk. Mikor eljött a szokott  idő, amikor arra szo-kott járni – már vártuk őt, mert adott nekünk, gyerekeknek pénzt! Azt mondta: „Nesze, itt egy dollár neked, ez meg itt a tiéd.” És persze mint a gyerekek szokták, mi is számolgattuk az öcsémmel: „Neked több dollárod van, mint nekem…”

   Így ismerkedett meg velünk. Gyakran látott minket a többiekkel, és mi is őt, mert a Brooklyn Avenue nem nagy, és a háztömbben nem nagyon volt más gyerek, és így beszélgethettünk időnként ezzel a csodálatos emberrel. Az egész életünkre, pályafutásunkra hatással voltak azok szavak, amiket hozzánk szólt, erről-arról, sok kedves szó. Egyszer, emlékszem, az öcsémmel a labda miatt veszekedtünk, és arra jött éppen, és azt mondta: „Fékezzétek magatokat! Szeresd a testvéredet, mint önmagadat, és önmagadat, mint a testvéredet, mert egyek vagytok, szeressétek tehát magatokat.”

   Kiskamaszok voltunk akkor, és húsz évvel később ez lett a szervezetünk neve: „Szeresd magadat, állítsd meg az erőszakot!” (Love Yourself Stop the Violence)

 

 Később tudtam csak meg, hogy a Rebbe volt az, akit mi így ismertünk. Maga a Rebbe! És valahányszor látom a fényképét, mind ezek jutnak eszembe róla. Persze nekünk is van fényképünk róla otthon, nem mint a nagy Rebbéről, hanem mint barátról. Valakiről, aki inspiráció volt nekünk, aki szólt hozzánk, aki jó tanácsokat adott, valaki, aki törődött két gyerekkel. Mikor róla beszélek tehát, olyan emberről beszélek, aki akkoriban hetvenöt-nyolcvan éves volt, aki szóba állt velünk, aki nem hasonlított miránk, de ajtót nyitott a számunkra, hogy kommu-nikálhassunk, és minden embert felebarátunknak érezhessünk.

(Forrás: Gut Sábesz)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése