2013. október 8., kedd


  ELHUNYT OVÁDJÁ JOSZÉF

KORUNK  LEGNAGYOBB RABBIJA

     Tegnap éjfélkor eltemették a  zsidó világ egyik legnagyobb alakját és Izrael  legnagyobb és legismertebb halachikus decizorát – Ovádjá Joszéf volt országos főrabbit.

   Ovádjá Bagdadban született 93  évvel ezelőtt, szülei négy éves korában allijáztak és Jeruzsálemben telepedtek le. Már gyerekkorában kitünt éles elméjével: kilenc éves volt, amikor első halachikus értekezését publikálta és 17 éves korában jelent meg első könyve.

     Könyveiben (Jábiá Ómer) azon halachikus elv alapján állott, amely azt mondja hogy כוחא דהתירא עדיף, vagyis  fontosabb igyekezni megengedni mint tiltani (természetesen a háláchá sáncain belül) vagy ahogy többizben kijelentette "nem nagy dolog mindent csak tiltani, ehhez nem kell nagy tálmid cháchámnak lenni, a decizor feladata igyekezni megtalálni a halachikus lehetőséget az engedékenységre".

    Ennek szellemében a Jom Kippuri háboru után nagy erőfeszitéseket tett, hogy akkori tábori főrabbi, Gád Návon, segitségével, több mint ezer hadiözvegyet felmentsen az "águná" kötelességétől és lehetővé tegye hogy férjhez menjenek.

     Mint egykor Izrael nagyjai, az első tanaiták, Ovádjá sem zárkózott elefántcsont toronyba, hanem tevékenyen részt vett az Izrael arculatáért és zsidó állam jellegéért vivott harcban; politikai pártot is alapitott (Sász) amely kiegyenesitette a szfárádi tömegek gerincét és megállitotta szekularizációjukat.

                                  ***

A tegnap este megtartott jeruzsálemi temetésen, óvatos becslés szerint, több mint 800.000 ember vett részt, Nátánjáhu miniszterelnök könnyekkel a szemében siratta és a rendőrség szerint ez volt a legnagyobb temetés Izraelben fennállása óta.

   Ovádjá rabbi méltatására alkalmasint visszatérünk.

 

חבל על דאבדין ולא משתכחין

   תהא נפשו צרורה בצרור החיים!

   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése