2013. október 8., kedd

MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁGBOCSÁNATKÉRÉS(2)

 

     Lehet hogy nem ez a legfontosabb hir most Pesten. Lehet hogy az elhanyagolt és most bezárt 150 éves miskolci orth. templom bezárása fontosabb. Nekünk viszont ez áll most az első helyen-

    Ros Hásáná előtt közzétettünk, ezeken az oldalakon, egy Bocsánatkérést azoktól, akiket ez a blog megsértett, megbántott vagy oktalanul vádolt az év folyamán. Ez előfordulhat a politikai-közéleti cikkekben, de nem szabad hogy előforduljon azokban az irásokban amelyek a zsidó hitélet terjesztésével, propagálásával foglalkoznak –ami ezen blog célja és lényege.

    Most kiderült, nagy meglepetésünkre és megdöbbenünkre – hogy ez is előfordult.

*

Mig a Ros-hasana előtti cikkben általánosságban beszéltünk és nem részleteztünk ahogy tehettük volna (például  Kardos Péter esetében, aki megsértőd(hetett) az Uj Élet vonatkozásában irott kritikánktól) – de nem tettük.

 

 Most azonban Deutsch Gábor kollegánk heti szidra rovatáról van szó, amely évek óta "fut"(évente azonos tartalommal) az Orzse honlapján. Néha inditttatva találtuk magunkat birálni a rovatot, amelyet irója mükedvelő alapon csinál, abból kiindulva hogy "ahol nincs férfi(= ember) – légy  te a férfi!" (Atyák bölcs mondásai – 2,5), amiben teljesen igaza van, mivel az  Orzse nevelte rabbik közül csak a 90 éves reb Jehuda Schweitzer képes egy szidra magyarázatot megirni (ujabban Darvas is).

Annak idején, amikor a nemrég megbukott elnök kitiltotta ezen sorok iróját az Új Életből - felhivta a fizetésthúzó rabbikat és kötelezte őket hogy kéthetente irjanak egy ilyen rovatot a hitközségi lapba. Az egy Deutsch Lászlón kivül egyik sem irt...

  Deutsch Gábor, egy ortodox zsidó, akinek anno, a Rákosi kor sötét idejében elején, nem sikerült elhagynia Magyarországot mint testvérének Gyurinak és nagy bánatára ott rekedt – megmaradt jó zsidónak a sötét ateista diktatura idején is. Ő és Kerekes Béla, a kohanita, tartották fenn hosszú éveken keresztül a Vasvári Pál utcai "chevra" zsinagógát, amely mostanra Chábád-sul és jesiva lett. Gábor volt a gábe, ő leinolt szombaton és Kerekes Béla volt a kántor, amikor még nem volt "klézmer" és ő düchenolt. Szukkotkor sátrat csináltak, amely talán nem volt egészen halachikus, de a kevés pesti szuke egyike volt.  

 

Nos ez a Deutsch Gábor egyszer Vájésev szakaszában azt irta, hogy az egyiptomi főpohárnok, annyira akart  fogyolytársának, Józsefnek tett igéretésre, emlékezni, hogy " a biztonság kedvéért csomót is kötött a zsebkendőjére. Mégis megfeledkezett Józsefről és az ígéretéről".

    

Olvasván ezt azt hittük hogy D.G. önnállóskodva hülyéskedik, mivel nem emlékeztünk, hogy a modernnek hangzó "csomókötés" valahol is megjelenik ősi forrásainkban.

 

       Most megtaláltuk – Börésit rábbá midrás 88. fejeztében található a "csomókötés", azzal megfejelve hogy egy angyal kibontotta-eltüntette a kötést, igy megakadályozván hogy az amnesztiát kapott főtiszt emkékezzen igéretéve – mivel Józsefnek még két évet kellett a börtönben töltenie-

 

Ezennel megkövetjük Deutsch Gábor kollegánkat és bocsánatát kérjük. Egyuttal szeretnénk tudni, hol akadt rá a "csomókötés"re, mivel tudomásunk szerint ez nincs meg magyarul. Azonban ha nem láttuk – ez nem bizonyitja hogy nincs--- - לא ראינו – אינו ראייה (משנה עדויות,ב',ב').

 

                                         HA ÉN ROTSCHILD LENNÉK---

           Talán valaki nem ismeri azt a kedves zsidó adomát, amelyben az egyszeri handlé (magyarul ószeres?) azt mondja, hogy ha ő Rotschild lenne – akkor gazdagabb lenne mint a legendás zsidó bankár.

 

Hogy-hogy – kérdezik tőle mire a válasz, hogy ő a handléságot sem hagyná abba...

 

Hogy miről jut ez eszünkbe?

 

Nem is tudjuk. De kedvenc honlapunkban látunk egy meghivót amely péntek délutánra szól, amikor felavatják az új rabbit, mivel az előző elhúzott Amerikába. Ezt érthető, mert az ismert rabbi felesleget valahogy le kell csapolni és az illetőt biztos várja más egy zsiros rabbi állás.

    Az "új" rabbiról majd később (ott leszűnk a felavatáson). Most csak annyit hogy hire járja: eddigi állását is megtartja...

 

                                                      KÁR HOGY NEM ADTÁK EL

      Fentemlitett honlap mások krokodikkönyeit hullatja a miskolci ortodox zsinagóga sorsa felett, amelyett vasárnap látványosan bezártak, miután közveszélyessé vált. Az ünnepélyes összeboruláson a Sip utcából senki nem volt ott – mert ez ugye, ortodox – mig a pesti ortik azért nem voltak ott, mert Pesten más nincs ortodoxia és a strámli egyedül megy szombaton a templomba, amit (még) nem zártak be.

 

 De a honlap bezzeg hangos. Elsiratja a 150 éves miskolci zsinagógát, amit annak idején Seiferték nem adtak el – mások könnyeivel. Először a titkár, majd a Ros Hákohol irtak könnyfakasztó cikkeket – majd a végén a BZSH volt "kénytelen" néhány tucat bennfentesnek elküldeni a segélykiáltást.

De a cikkeket nem a honlap irta, - azt már nem – hanem egy helyi honlap cikkeit közölte amely azután infószerü csatornaszagú, sistergő gyülölettól csapegő antiszemita "hozzászólásokat" közölt – azzal az álszent megjegyzéssel, hogy Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások ne az eszakhirnokm.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

 

Most pedig lássuk  az eszakhirnok.com cikkét amit a Mazsihizs közlöny úgy konferál be hogy Búcsúztunk a süllyedő miskolci zsinagógától.

 

Mármint ők – a Mazsihizs – búcsuztak, amikor a világon senki közülük nem volt  jelen. Sem az elnök, vagy alelnökök, vagy az üvig és alteregója, egy bizonyos Paszternák.

 

   Ime a cikk:

Búcsúztunk a süllyedő miskolci zsinagógától

2013-10-06 19:52:56

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: ÉszakHírnök


A vártnál is nagyobb volt az érdeklődés a miskolci Kazinczy utcai zsinagóga talán utolsó nyílt napján, vasárnap. Mint ismeretes a megsüllyedt templom életveszélyessé vált. Freund Jenő, a miskolci Zsidó Hitközség elnöke, Szlukovinyi Péter titkárral úgy döntöttek – a végleges bezárás előtt meghívják a miskolciakat egy templomlátogatásra. Mondván, aligha tudjuk előre, hogy mikor lesz ismét alkalmunk a másfélszáz esztendős épület bejárására.



A zsidó közösség egyúttal a látogatókat meginvitálta egy ebédre – a menü marhagulyás és birkapörkölt volt. Az alkalmi szakácsok kitettek magukért az udvaron a gulyáságyúban főzött étel mindenkinek ízlett. Igazából ez a nap, a közös ebéd a kis imaházban mindenkinek hasznára vált – a miskolciak találkozhattak a helyi zsidóközösség tagjaival betekintést nyerhettek az itt folyó hitélet mindennapjaiba és eszmecserét folytathattak mindenkit érdeklő közös problémáinkról. Mindenki hangsúlyozta – meg kell találni a forrást, hogy rendbe hozhassák az életveszélyessé vált Isten házát.

Tehetném zárójelben is a továbbiakat, de felesleges – szóba került, hogy minek a következménye – a 150 éve stabilan álló épület, miért mostanság adja meg magát. Természetesen, a korrodáló vas és acél oszlopokon nyugvó épület alapjai kitűnőek. Viszont a közelben épült parkoló körül nincs minden rendben. Nem véletlenül, lett kevesebb szintes a földalatti garázs, mint ahogyan tervezték. Idejében észlelték, hogy a hatalmas gödör gyorsan megbontotta a környék talajszerkezetét. A Pece patak befedésével egyébként is komoly károk keletkeztek a környező épületekben már korábban is. Ezt az állóvizet bontotta kétfelé, a túl mélyre sikerült földalatti parkolóház. Míg a zsinagóga alatt megindult a vizesedés a minorita katolikus templomot a talaj kiszáradása veszélyeztette. Ezt is meg kellett erősíteni. Nem kevés pénzért.

Tehát a felelősök, a felelősség feketén fehéren kimutatható, a szakemberek ezt régóta hangoztatják. Sok meggondolatlan, átgondolatlan szakmai hibát vétettek az ott építkezők. Az akkori építésügyi hatóság abban az időben inkább a történelmi Avason folyó borházak felújítása körül fontoskodott, miközben itt a belváros szívében, a szemük láttára követték el a sorozatos szakmai hibákat. Lopták el a tér egy részét, és minden alapvető, elemi szabályokat figyelmen kívül hagyva asszisztáltak egy hibás koncepció megvalósításához. Így sikerült egyszerre, egy csapásra két templomot is alapjaiban megrengetni.

A zsinagóga acéltartó oszlopai alatt is kellene egy talajmechanikai statikai vizsgálatot végezni. Ami azt jelenti, hogy alaposan le kellene fúrni, s mintát venni. Ám ennek a műveletnek is meg van a kockázata.

A zsidó templom most átmenetileg búcsúzik a miskolciaktól, a hozzánk látogatóktól. Reméljük nem véglegesen. Bízzunk abban, hogy a szokásos hitéleten túl nem sokára ismét koncertezhetnek a mindig is kitűnő akusztikájú felújított, helyreállított templomban.
  
HÁT NEM KÁR HOGY NEM ADTÁK EL ANNAKIDEJÉN?

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése