2011. május 13., péntek

A SZOMBAT VÉLEMÉNYE: (MAJDNEM) MINDEN MARADT A RÉGIBEN

"A dögunalom diktatúrája"

 

Valódi tétek nélküli választáson, tökéletesen eseménytelen eseményen vettek részt, akik végülték a BZSH választási közgyűlését. Bármelyik társasház lakógyűlésén ezerszer izgalmasabb dolgok történnek, mint a Síp utca 12. alatt elnök, ügyvezető, elöljáró és bizottsági tag-választás idején.

 

Pedig jól indult a dolog: kicsit huzakodni kellett a biztonsági őrrel, hogy az elvileg mindenki számára nyitott rendezvényre bejussunk, de miután megmutattuk neki akkreditációnkat, elhalt az aktuális BZSH-választás legmozgalmasabb vitája.


Hiszen már eleve tudott mindenki mindent, arról pedig, hogy holmi programismertetés, érdemi vita, felesleges akadékoskodás ne zavarja a teljesen értelmetlen, de rosszul működő mechanizmust, Egri Oszkár jó előre gondoskodott, amikor felkérte a jelenlévőket, hogy viselkedjenek ahhoz méltóan, hogy ők a magyar zsidóság és templomkörzetük képviselői. Ezért esetleges felszólalásaik alatt – melyekre különben sincs most mód, mert ez nem kampánygyűlés – tartózkodjanak a szubjektív, negatív megjegyzésektől. Később hozzátette, hogy lehetőleg az egyéni vélemények megfogalmazásától, az „egyénieskedéstől” is.


Felszólalásokra aztán nem is került sor. Napirend előtt lehetett volna beszélni, de a napirendet, nem szavazták meg és levezető elnököt sem választottak. A napirend jóváhagyásának elmaradása különben többek szerint felveti a gyanút, hogy a döntések formai hiba miatt érvénytelenek. Mi bizakodunk, hogy nem lesz igazuk, mert egészen apokaliptikus perspektívának tűnik még egy ugyanilyen rendezvényen végignézhetni, amint az egyetlen jelölt közül ismét megválasztják Zoltai Gusztávot.

 

 

A hvg.hu  beszámol róla, hogy Radnóti Zoltánnak, aki azt kérdezte, érvényes lesz-e így a MAZSIHISZ vasárnapi közgyűlése, amelyre a BZSH ezen az ülésen delegálta a küldötteket, Feldmájer Péter MAZSIHISZ-elnök (és pillanatnyilag egyetlen elnökjelölt) azt felelte, hogy hétfőn majd megmondja.


Egyéb „egyénieskedésre” ezen a feledékenységen kívül nem került sor. Kunos Péter, a Streit Sándor korábbi BZSH-elnök melletti másik elnök-jelölt szerette volna ugyan elmondani a küldötteknek, mit gondol a feladatról, mit tenne, ha bizalmat kapna, ez a „szubjektíveskedő” rendzavarási kísérlet azonban nem kerülhetett műsorra. Egyedül Egri beszélt tehát (módfelett kimerítő) részletességgel ecsetelve, hogyan kell szavazni. Erre – szerinte – azért volt szükség, mert a küldöttek egy része a múlt tapasztalatai szerint nem képes felfogni.


A Számvizsgáló Bizottsági jelöltek kaptak lehetőséget arra, hogy végzettségükről – és semmi másról – tájékoztathassák az egybegyűlteket (erről Kunos is beszámolhatott). Egri felhívta a figyelmet, hogy a számviteli, közgazdász és jogi végzettség előny lehet ebben a bizottságban, illetve többször mindenkit felkért, hogy alapos megfontolás után, roppant felelőssége teljes tudatában döntsön a többség számára értelemszerűen teljesen ismeretlen jelöltekről, akiknek nem volt semmilyen alkalmuk, hogy bármit bármikor elmondhassanak választóiknak, hiszen azok – a küldöttek – ma gyűltek először össze.


A szavazás és a szavazatszámlálás idejére szünetet rendeltek el, melynek sehogy sem akart vége szakadni, a szavazatszámlálásra új és új tízpercek mentek el. Eközben főleg az MTK esélyeit latolgatták a küldöttek (kikaptak hazai pályán, egyre biztosabb a kiesés). Végül, nagy keservesen, megszülettek az eredmények, Zoltai a 73-ból 59 szavazatot húzott be, Streitet Kunos anélkül is megszorongatta, hogy megszólalhatott volna: 41-30 lett az arány, a lényeg azonban az, hogy minden maradt a régiben.


Majdnem minden. Figyelemreméltó, hogy az elöljáróságba és a számvizsgáló bizottságba egyaránt beválasztott Kunos Péter a számvizsgáló bizottsági tagság mellett döntött, tehát felkészült ember fogja kontrollálni a gazdálkodást. Ez lényegesen több a semminél és Kunos az indexnek arról beszélt, hogy „a BZSH-nak vonzóbbá kell válnia, nyitnia kell a külvilág és a fiatalok felé, mert ha továbbra is pusztán az intézményrendszert működteti, arctalan marad, elmúlásra van ítélve”.


A dögunalom diktatúrájának kvintesszenciája volt Egri doktor megjegyzése, aki hangsúlyozta, hogy módfelett büszkék lehetünk rá és örülhetünk neki, hogy megvalósult a „többes jelölés” az elnöki poszton. Kunos Péter, mint második jelölt, külön tapsot érdemelt.


Sajnos, ugyanezt a fényes diadalt a MAZSIHISZ vezető pozícióinak esetében nem sikerült megismételni, itt elnöknek is, ügyvezetőnek is csak egy-egy ember jelöltetett a vasárnapi választásra. Akik mindig. 


Négy évre ismét minden értelmes, eleven, valamirevaló kezdeményezés a hitközségi intézményrendszeren kívülre szorult tehát, és bár ennek igazán nincs okunk örülni, mégis megkönnyebbülten hagytuk el az épületet.


Hallatlan öröm kilépni a Síp utcából a tavaszba.

  

       
(FORRÁS: SZOMBAT)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése