2011. május 21., szombat

"KIVÁLÓ RABBIJAINK VEZETTE ZSINAGÓGÁINKBAN A KÖZÖNSÉG EGYRE NÖVEKSZIK" (CSOKNYAK EGY RÁDIÓINTERJUBAN)

 
A HÉT LEGJOBB VICCE (2)
 
 
 AZ  MR1 Kossuth Rádió Halljad Izrael című zsidó vallási műsorában Breuer Péter készített interjút dr. Feldmájer Péterrel a MAZSIHISZ újraválasztott elnökével. A beszélgetés 2011. május 20-án hangzott el.
(A SZERK MEGJEGYZÉSE ZÁRÓJELBEN: BREUER PÉTER, ZOLTAI LIEBLINGJE, A KIVÁLÓ KÖZELKELET SZAGÉRTŐ, AKI MÁR EGYSZER MEGETETTE A KIVÁLÓ FELDMAJERT AZ EREV JOM KIPPURI BECSINÁLTTAL - MOST LEHETŐSÉGET AD AZ UJRA "VÁLASZTOTT" ELNÖKKEL, HOGY ELMONDJA MIÉRT OLYAN JÓ MINDEN, HOGY MÁR JOBB NEM  IS LEHET. ÉS A PLAFON NEM SZAKAD LE - - -). A KIVÁLÓ HUMORISZTIKUS IRÁST A mAZSIHISZ HONLAP ALAPJÁN KÖZÖLJÜK)

A telefonvonalban Dr. Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ újra választott elnöke. Üdvözlöm elnök úr így Lag Baomer táján.

Jó napot kívánok, és minden kedves hallgatónknak kellemes Lág Boajmert kívánok.

Az elmúlt négy év nem volt egyszerű, de a ránk következő sem tűnik egyszerűnek. Mit tud a régi, illetve új terveiről mondani hallgatóinknak?

A régi tervek némileg teljesültek, hiszen négy éve azt tűztük ki célul, hogy erősítsük a vallás szerepét a közösségeinkben. Azt hiszem, hogy ebben sikerült komoly lépéseket tennünk. Kiváló rabbijaink vezetik a zsinagógákat, ahol a közönség egyre növekszik, és szerencsénkre nő a fiatalok száma is. Komoly programot sikerült indítanunk, amely az imakönyvek kiadására irányult. Sikerült kiadnunk Mózes Öt könyvét egy korszerűnek számító magyar fordítással, sikerült kiadnunk a teljes nagy ünnepi 9 kötetes Machzor sorozatot, és egy újabb Háftóra összefoglalót magyar fordítással, végül pedig ebben az évben jelent meg Lau főrabbi úr könyve. Ő korábban Izrael országos, askenázi, főrabbija volt, és a könyve a zsidó élet törvényeivel foglalkozik. Ez a mű nem volt fellelhető már a könyvesboltokban, ma a MAZSIHISZ-nél, a Budapesti Zsidó Hitközség zsinagógáiban bármikor beszerezhető.

Az elmúlt esztendőkben a Bázeli Zsidó Kongresszus (??!!) mintájára Magyarországon is elindult egy zsidó kongresszus. Mit sikerült elérni, és mi vár még ránk?

Az elmúlt időszak tapasztalatait le kell vonni. Meg kell vizsgálnunk, hogy hogyan tudjuk még jobbá tenni a Magyar Zsidó Kongresszus működését, továbbá azok a szervezetek, akik nem csatlakoztak, milyen kifogásokat terjesztettek elő. Vannak-e olyan feltételek, amellyel részt vennének ebben a munkában, és tudjuk-e majd ezeket a feltételeket teljesíteni. Az eddigieknél nagyobb hangsúlyt kell adnunk a Magyar Zsidó Kongresszusnak, hiszen ahogyan Zoltai úr is fogalmazta székfoglaló beszédjében, a kitekintés, a nyitás politikáját kell folytatnunk.

Ritkán beszélnek arról(???!!!), hogy mi minden feladatot látnak el. Itt a temetőkre, az étkeztetésre, szociális juttatásokra, iskolafenntartásokra gondolok. Kérem, mondjon erről egy pár mondatot.

A MAZSIHISZ-hez tartozó hitközségek és a MAZSIHISZ intézményei szinte az egész zsidó életet átfogják a születéstől a halálig. Van iskolánk, van óvodánk, szociális otthonunk, idősgondozóink, különböző napközijeink. Ezen kívül természetesen fönntartjuk a temetőinket, a zsinagógáinkat. Szóval, ami a zsidó életben található, az mind-mind olyan, amelyre odafigyelünk, s amelyet valamilyen módon fenn kell tartanunk. Speciális e körben a kóser étkeztetés fenntartása. Ebben elengedhetetlen a szerepe van a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközségnek, amely a MAZSIHISZ-nek autonóm tagszervezete. Ők biztosítják azt, hogy ezen a vidéken, Közép-Európában, a kóser húsellátás, kóser termékellátás (BEFEJEZETLEN MONDAT, A GYATRA SZERKESZTÉS KÖVETKEZMÉNYE. ANDIKÁNAK SÜRGŐS VOLT LEADNI, MERT AZ ELNÖK TÜRELMETLEN)..

Zoltai úr székfoglalójában szólt arról is, hogy a nemzetközi és a hazai kapcsolatokat is igyekeznek kiszélesíteni.

Nemzetközi szinten a legfőbb partnerünk az Európai Zsidó Kongresszus, illetve a Zsidó Világkongresszus. Ezen kívül több szervezettel vagyunk kapcsolatban. Most itt az ideje, hogy az Európai Rabbik Konferenciája nevű szervezettel tovább erősítsük a kapcsolatunkat és megpróbáljunk olyan formákat kialakítani, amely lehetővé teszi a sokkal intenzívebb együttműködést velünk.

Ha jól értem nemzetközi porondokon Önök választói vokssal is rendelkeznek?

Igen, az Európai Zsidó Kongresszus Végrehajtó Bizottságában egy helyet kaptunk, a Zsidó Világkongresszus Kormányzótanácsában szintén egy helyet kaptunk.  Zoltai úr az Európai Zsidó Kongresszus Végrehajtó Bizottságának tagja, én pedig a Zsidó Kongresszus Kormányzótanácsnak vagyok a tagja.

Elnök úr, ugyan még nincs itt az év esztendeje, még nem köszöntenek ránk a nagy ünnepek, úgy a közepe felé járunk. Mégis mit vár a jövőtől? Mi vár a magyar, illetve a nemzetközi zsidóságra, beleértve antiszemita Izrael-ellenes hullámokat is?

Azt hiszem, hogy a magyarországi helyzetet tekintve kicsit csillapodni fognak az indulatok. Én remélem, hogy a társadalom túlnyomó többsége felismeri, hogy a gyűlölködéssel nem jutunk messzire. Azt szeretném, hogy a magyarországi zsidóság békében tudjon élni, ne zavarják külső támadások, külső tényezők. Jó lenne, ha valamiféle integráció indulna el a különböző zsidó csoportok között, szeretném az árkokat valamilyen módon betemetni. Abban sajnos nem nagyon bízom, hogy az Izrael megsemmisítésére törő arab államok, arab mozgalmak visszalépnének és változtatnának a politikájukon. Sajnos, a palesztin mozgalom fő iránya még mindig nem hajlandó elfogadni Izrael Állam létezését. A világ túlnyomó többsége mára már megtanulta, hogy vagy Izraellel együtt létezik a világ, vagy pedig sehogy sem. Azt gondolom, hogy egy nehéz, hosszú folyamat lesz, mire megértik a palesztinok, hogy nem Izrael ellenére kell magukat meghatározni, hanem azért, hogy ők önállóan tudják élni a saját békés életüket. De ez még messze van.

Hogy fogják ünnepelni Lag Baomert?

A nagykőrösi zsinagóga udvarán rendezzük meg több zsinagóga közösség részvételével a tűzgyújtást, a szabadtéri evészet-ivászatot, persze, ez csak a forma, a tartalmat pedig a rabbinikus magyarázatok és az emlékezés fogja adni Lág Boajmerra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése