2011. május 20., péntek

                     HARASZTI: A  MÚZEUM ZÁRVA LESZ SZOMBATOKON

Fölmentették a Holokauszt

 Emlékközpont igazgatóját

Azonnali hatállyal visszavonta a budapesti Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója, Harsányi László megbízását az újonnan bejegyzett közalapítványi kuratórium csütörtöki, első ülésén.

 

A Haraszti György, az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem professzora által vezetett testület Szita Szabolcs történésznek adott ideiglenes megbízást az intézmény igazgatására. Az Orbán-kormány szervezeti rendjében már nem az oktatási-kulturális, hanem a közigazgatási és igazságügyi tárca (KIM) felügyelete alá tartozik a Holokauszt Emlékközpont, és a KIM fölkérte Szita Szabolcsot egy új intézményi koncepció kidolgozására.

Lapunk érdeklődésére a tárca a közelmúltban közölte, várhatóan a holokauszt témájában számos publikációt, könyvet közreadott történész lesz az emlékközpont új vezetője (ő tett javaslatot az új kuratórium tag-jaira is).

A szabályok pályázatot írnak elő, ezért a kuratórium pályázatot hirdet az igazgatói poszt betöltésére, amelynek eredményét szeptember 30-án teszi közzé. Az új kuratórium arról is döntött, áttekinti az intézmény működési dokumentumait, és ettől teszi függővé, milyen formában bontja föl Harsányi vezetői szerződését.

Harsányi, aki az elmult években az intézmény igazgatója volt, egy kérdésre válaszolva – mivel indokolták eltávolitását – azt mondta hogy "semmivel". Kétségtelen azonban hogy ez a Fidesz "hatalomátvétel" egyik mozzanata volt és egyes  zsidó körökben attól tartanak, hogy ezzel elkezdődik a történelen  átirása és a Horthy rendszer rehabilitálása. Hiszen "1944 március 19-ig, a német megszállásig, "minden rendben volt" és utána a magyarok nem voltak függetlenek és nem tehetnek semmiről".

   Mások, akik nem azonosithatók a Fidesz-ellenes volt kommunistákkal, azt remélik, hogy Haraszti György és Szita Szabolcs személye szavatolja, hogy nem lesz Holokauszt-tagadás és az antiszemita magyar mult és a deportálásokért viselt felelősség "elsikálása".

 Reménytkeltő – zsidó szemmel nézve – Haraszti György első nyilatkozata, amelyben közölte az Érdekeltekkel, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően, a Múzeum szombaton és a zsidó ünnepeken – zárva lesz.

HARASZTI GYÖRGY AZ ISMERT PEDAGÓGUS, IRÓ ÉS TÖRTÉNÉSZ, A RENDSZERVÁLTÁS ELSŐ ÉVEIBEN A WESSELÉNYI UTCAI ORTODOX ZSIDÓ ISKOLA IGAZGATÓJA VOLT. TÖBB PUBLIKÁCIÓJA JELENT MEG A SOÁRÓL

(Forrás: Népszabadság + pesti tudósitónk)

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése