2013. június 18., kedd

NEM LESZ "ZÁRT ÜLÉS" – SZÁNDÉKOSAN TERJESZTIK HOGY FÉLREVEZESSENEK

 

5 ELNÖK-ÖNJELÖLT; HEISLERT A HELYSZINEN JELŐLI A NAGYSZÁJU*

 LŐVI MEGY (AMERIKÁBA) SCHŐNER JÖN (HELYETTE) ÉS ONNAN LESZ

 Magyar zsidó valóság ORSZÁGOS, HA FELDMATYI VISSZAJŐN...

 

Pesti tudósitóinktól

 

Ne lepődjenek meg a blog olvasói, akik világszerte innen tájékozódnak a magyar zsidóság helyzetéről, ha tudomásukra jut majd a közeli napokban, a szándékosan félrevezető közlemények áradata, és sugallt cikkek tömege, még a szolid sajtóban is. Egyikük, az első fecske, a Népszabiban volt, ahol óvatosan, szőrmentén, utalgattak Feldmájer visszatértére. Ilyen még sok lesz, mig Horovitz tábora (mások úgy irják hogy Horo-vicc) csöndben van, azt hiszik hogy ez a taktika a jó.

 

Ahogy megtudtuk a kulisszák mögül, ahol a volt szinigazgató és világositó, ma üvigként mint felvilágositó osztja az eszet –  nem lesz zárt ülés, ez is csak kacsa volt, az ujságirók távoltartására. A "rabbik" köröztek egy felhivást, amelyben kérik hogy "örizzük meg a hitközség becsületét", de ezt a lágymányosi, érthetően nem irta alá.

 

A pontosan 11 nap mulva tartandó királyválasztáson egyelőre négy konkrét jelölt van mig az ötödiket majd a közgyülésen jelőli a nagyszáju, aki most főrabbi akarna lenni. Ez Heisler András lesz ("over my dad body" – mondaná az üvig ha tudna angolul) a többi négy pedig Horovitz Tibor (Debrecen), Tordai Péter a jelenlegi pesti rosekól, a kirúgott Feldmájer és valami kommunista  a vidékről (tudósitónk nem emlékszik a nevére). Ha lesz hatodik is – és lehet hogy lesz, az lesz a meglepetés, a trójai faló.

 

  Ha igy szétforgácsolódnak a szavazatok – nincs sok esély arra hogy a menesztett elnök visszatérhessem – ám objektiv megfigyelők szerint ez egyes egyedül Zoltaitól függ: Ha ő úgy találja, hogy a legkényelmesebb neki Feldmájer, aki pénzügyekben szabadkezet (egy rosszmáju alak a Sip utcában, hallkan súgja – szabadrablást) ad neki – akkor "Guszti" beint mamelukjainak és ez eldönti a mérkőzést a kőrösi javára.

 

   Nem egyenesen, de áttételesen ide tartozik, hogy július közepén Schőner Alfréd főrabbi/professzor/rektor/stb – kinek rektorsága lejárt, elfoglalja a Hegedüs (volt Csáki) körzet rabbiszékét, amit eddig Lővi Tamás töltött be. Lövi Amerikába emigrál és a helyére kerülő Schőnernek ez ugródeszka az országos rabbiszék felé, ahová Feldmájer akarja kinevezni. (Annakidején, mint ismeretes, Feldmájer nejét Schőner téritette be). Lővi nem nyilatkozott amerikai terveiről, tudja hogy rabbi nem lesz ott,(nem megy a reformistákhoz mint  a "fütyülős" Landeszmann), hanem valószinüleg a vendéglátó szakmában fog elhelyezkedni, mivel kiválóan... főz.

 

  Az ortodoxiában helyzet – akárcsak Nyugaton – változatlan. Rabbi nincs, a khileban parázs vita folyik a 10-15 ember között, hogy a Hanna kóser-e vagy sem, az amerikai túristák még jönnek, de konzerveket hoznak magukkal és Szatmár még mindig fenyeget, hogy küld rabbit

 

A legutóbbi Új Élet, mintha egy más bolygón jelenne meg, semmit nem közöl a választásokról egy, Tordai programm (pr) cikken kivül (amit mi már két héttel ezelőtt közöltünk – a szerk.) valamint egy keretben néhány sor arról mik a teendők. Itt először szerepel a kérdés, hogyan (v)iszonyuljunk az Emih-hez.

 

Az olvasó, aki ezt a nevet elöszőr látja leirva a kőnyomatosban, joggal kérdezheti mi az az Emih? Mi fán terem?

 

  A közelgő választás talán választ ad erre a kérdésre is...

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése