2013. június 24., hétfő

A REBBE  ÉS ÉN(2)

                                Chánukái lángok – nyáron

 

 

 

Jedidia Ezrahian rabbi, a New Yorkban élõ iráni zsidó közösség késõbbi fõrabbija, 1979-ben, röviddel a sah bukása után lett az az iráni zsidó közösség vezetõje. Fõrabbiként õ tartotta a kapcsolatot az új iszlamista rendszerrel. A JEM videójában ezekre a zûrzavaros idõkre emlékszik vissza.

 

   Akkoriban ejtették túszul az amerikai követség személyzetét, és az új rezsim fogva tartotta õket. Néhány hónappal késõbb engedték meg, az ENSZ nyomására, hogy két lelkipásztor, aki Iránba utazott, láthassa a túszokat. Egy szervezet, talán az USA-ban, nyomást gyakorolt az ENSZ-re, hogy rabbit is küldjenek, mert a túszok között hárman zsidók voltak. Az irániak beleegyeztek, egy feltétellel: a lelkészek közt nem lehet se izraeli, se amerikai állampolgár. Egy libanoni lelkészt és egy szíriait választottak, valamint Ávráhám Hersberg rabbit, aki  Mexikóváros fõrabbija volt."

 

Iránnak jó kapcsolatai voltak Latin-Amerikával. Most valami igen érdekeset szeretnék elmesélni, ami mélyre vezet a történelembe. Mikor az irániak beleegyeztek, hogy a delegáció odalátogasson, nyár volt. Hershberg rabbi felkereste a Rebbét, és közölte vele, hogy Iránba készül, s az áldását kérte, illetve a tanácsát, hogy mit tegyen ott és hogyan."

   

    A Rebbe ezt tanácsolta: „Gyújtsatok chánukágyertyákat értük". 


Nyár közepe van, miféle chánukai mécsesrõl van szó...? A rabbi el se tudta képzelni, mit jelentsen ez, de tiszteletbõl nem kérdezõsködött tovább. Aztán mindenféle problémák támadtak, és nem tudtak elindulni, tárgyalások folytak a külügy és Irán között, meg az USA és az ENSZ között, és elhalasztották a dolgot kiszlévig, decemberig. Kiszlév 12-én vagy 13-án egyszer csak üzenetet kapok az iráni külügytõl, hogy a delegációval egy rabbi érkezik, és azt kérte, hogy biztosítsunk a számára kóser étkezést. Nem tudták pontosan, mi kell ahhoz. Én megnyugtattam õket, hogy semmi probléma, mindent elintézünk. Nálam fog lakni, a mi közösségünk látja majd el – mindenrõl gondot viselünk. Én fogadom majd a repülõtéren az Külügyminisztérium ellenõrzése mellett. Gondoskodni fogunk minden szükségérõl, amíg itt lesz."

 

Kiszlév 23-án vagy 24-én érkeztek meg, rögtön chánuká elõtt. A két lelkész meglátogatta a túszokat a rabbival együtt. Hershberg rabbi ott gyújtotta meg a chánuká második lángját! És akkor megértettük, mire gondolt a Rebbe, amikor azt mondta neki nyár közepén, hogy gyújtson mécsest."

 

 

 

 

 

15/35

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése