2013. június 30., vasárnap

 

"ILYEN CSAK ÉSZAK-KOREÁBAN VAN"

 

AHOGY  A NÉPSZABADSÁG TUDÓSITÓJA

látta ÉS MEG MERTE IRNI: MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG   

ZÁRT AJTÓK, NYITOTT ABLAKOK

 

Rég láttam ennyi zsidót együtt – viccelődött valaki a Mazsihisz rendkívüli tisztújítása előtt. Nem túl eredeti poén, de legalább jelzi: a botrányos előzményekhez képest a küldöttek meglepően kedélyes hangulatban készülődtek a választásra

Czene Gábor| Népszabadság| 2013. június 29.

           

 

Négyen indultak a Mazsihisz elnöki posztjáért, egy forduló is elég volt Heisler András győzelméhez

 

Feldmájer Péter puccsszerű leváltása után a debreceni hitközség vezetője, a Fidesszel hírbe hozott Horovitz Tamás lépett elő esélyessé az elnöki posztra. Ehhez azonban még Feldmájernek is volt néhány szava. Azon túl, hogy bejelentette, újra elindul, levelet írt a küldötteknek: azzal vádolta Horovitzot, hogy Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgatóval bizniszel a háttérben – a Mazsihisz kárára. Bár Horovitz és Zoltai is visszautasította a vádat, nem lehetett kiszámítani, hogy a küldöttek melyik állításnak adnak igazat.

 

Többen úgy ítélték meg, hogy a legutóbbi viharos közgyűlésről „rendkívül egyoldalú, a zsidóságot negatív módon bemutató” tudósítások jelentek meg a sajtóban, ezért zárt ülés elrendelését kezdeményezték. A túlnyomó többség a nyilvánosság kizárására szavazott. Csak a küldöttek és a választás lebonyolításában segédkező munkatársak maradhattak odabent. A bejáratnál biztonsági emberek ügyeltek rá, hogy illetéktelenek ne léphessenek be.

 

Az ajtók bezárultak, de az ablakok nyitva maradtak. Így aztán a folyosóról tisztán lehetett hallani, hogy a levezető elnök figyelmezteti a jelenlévőket: közös felelősségük, hogy semmi ne szivárogjon ki abból, ami a teremben történik. Előzetesen Feldmájer Pétert, Horovitz Tamást és Várnai Györgyöt, a Hegedűs Gyula utcai körzet elöljáróját jelölték elnöknek.

 

 

Negyedikként a helyszínen – az alapszabály ezt lehetővé teszi – jelölést kapott Heisler András is. Korábban ő már volt a Mazsihisz elnöke, de csak rövid ideig, 2003 és 2005 között. Mivel nem sikerült elmozdítania Zoltai Gusztávot, inkább lemondott.

 Heisler színre lépése után jött a fordulat: Feldmájer visszalépett a javára. Döntését azzal indokolta, hogy Heisler – ellentétben egy bizonyos másik jelölttel – nem a saját, hanem a Mazsihisz érdekeit nézi. Némi vita alakult ki arról, hogy a jelölés elfogadása után Feldmájer töröltetheti-e a nevét a szavazólapról. Végül rajta maradt.

 

Nagyjából másfél órával a zárt ülés elrendelése után – jobb későn, mint soha – behajtották az ablakokat, cserébe a folyóson két egészen tuti tippet is hallottunk. Egy: most már biztos, hogy Horovitz lesz az elnök. Kettő: most már biztos, hogy Heisler lesz az elnök.

 

A szavazatok összeszámlálása közben Feldmájer Péter kissé ingerülten sétálgatott. – Szerkesztő úr – mondta –, ezt úgyse meri megírni. Ilyen csak Észak-Koreában van: blokkolták a telefonokat és az internetet. Kétségtelen, hogy a Síp utcai épület nagy részében a közgyűlés kezdete óta nem működött se a mobil, se a net. Azt azonban, hogy a hírzárlat jegyében ki adott utasítást a „blokkolásra”, nem sikerült kiderítenünk. Zoltai Gusztáv nagyon elcsodálkozott azon, hogy nem lehet telefonálni (addig nyilván nem vette észre), és javasolta, kérdezzük meg a biztonságiak főnökét. Aki mosolyogva közölte: no comment.

 

A közgyűlés délután négy óra körül kezdődött, az elnökválasztás eredményét nem sokkal fél nyolc után hirdették ki. Elegendő volt egyetlen forduló, Heisler András megszerezte a szavazatok többségét. (Heisler András 59, Horovitz Tamás 35, Várnai György 12 szavazatot kapott, egy küldött pedig a visszalépett Feldmájer Pétert támogatta.)

 

Heisler András – még a választás előtt elmondott kortesbeszédében – azt ígérte, hogy az eddiginél nyitottabb, a zsidóság képviseletét szélesebb körben is felvállaló szövetséggé teszi a Mazsihiszt, valamint azt, hogy osztogatás helyett egyenlő esélyű hozzáférést biztosít a forrásokra pályázó zsidó szervezetek számára.

 

A rendkívüli tisztújításnak az 58 éves mérnök-közgazdász Heisler csak az egyik nyertese. A másik az a Feldmájer Péter, aki váratlan húzásával hozzájárult ahhoz, hogy ne Horovitz Tamás legyen a győztes, és akit – Tordai Péter, a budapesti hitközség vezetője mellett – a Mazsihisz alelnökévé választottak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése