2013. június 22., szombat

A HETI SZAKASZ CHASZID SZEMSZÖGBŐLPINCHÁSZ

 

                 P I N C H Á S Z – EZ   ÉLIJÁHU

      "Én ezennel neki adom békeszövetségemet" (4. Mózes,25,12)

 

        Szakaszunk elején az Örökkévaló megjutalmazza Pinchászt amiért "visszaforditotta haragját" amikor, látván a gyalázatot, hamar felocsudott és "buzgó féltékenységében" megölte a parázna izraeli törzsfőnököt, Zimrit és midjanita partnerét.

 

És mi volt Pinchász jutalma?

 

A "békeszövetség", amit az Örökkévaló adott neki és ami gyakorlatilag azt jelentette, hogy ő és leszármazottai lesznek az "örökös papság" letéteményesei, vagyis kohaniták lesznek az idők végéig.

 

Bölcseink azt mondják (Jonatán forditása) hogy "Pinchász azonos Élijáhuval". Élijáhu a fanatikus próféta (Illés) szintén "féltékenyen buzgólkodott", ahogy ezt ő maga mondja  el(1.Kir.19, 10), majd kibeszélte Izrael népét és negativ dolgokat mondott róluk. Ezért kapta ő azt a parancsot hogy minden körülmetélésen (Brit) jelen kell lennie hogy lássa, mennyire odaadóan teljesitik az Örökkévaló micvejait és őrzik a szövetséget.(Midrás Jálkut Simoni, és Pirké dörábbi  Eliezer)

 

BÉKE A TEST ÉS A LÉLEK KÖZÖTT

 

Az un. "békeszövetség" utal arra a társasviszonyra is, ami a test és a lélek között fennáll. Ez szemmellátható Élijáhu esetében, kinek lelke nem hagyta el testét, amikor felment – porhüvelyében – "viharban az égbe"(2.Kir. 2,1).

 

    Ez a lehetőség, hogy lélek a testben felmehessen az égbe, csak úgy jöhetett létre, hogy a test annyira megtisztult mint Élijáhunál,akinél már nem képezett akadályt  és igy maga a test volt az eszkőz, az "edény", a szellemiség befogadására.

 

Igy aztán nem volt szükség arra hogy meghaljon és eltemessék, mint a mindennapi embereket, hanem porhüvelye képes volt felemelkedni és befogadni a szellemi behatásokat.

 

    Ebben bizonyos előnye van Élijáhunak még Mózes mesterünnkel szemben is. Mózes lelke ugyan szintén egy tiszta és átnemesült testben lakózott,  és születése pillanatától szent volt  (ahogy a Talmud mondja hogy születésekor megtelt a ház fénnyel (Szótá, 11, b) de ő – mint tudjuk – meghalt és el kellett temetni mivel a lélek fénye nem hatolt olyan mélyen be, hogy  alapjain megváltoztatta volt a test anyagi mibenlétét. Amig a testben volt a lélek – a test nem  takarta el a lélek fényét, de a test maga nem emelkedett felül anyagi(as) létén.

 

  Ezzel szemben Élijáhu, a harcias próféta, teste teljesen átszellemült, olyannyira hogy a test maga vált a szent szellemiség hordozójává. És igy élve kerülhetett az égbe – lélek a testben – mivel a kettő egy volt, semmi különbség nem volt közöttük

 

     A "HÚS-VÉR" IS LÁTNI FOGJA

          Eszerint . mondja a rebbe – érthetővé válik miért pont Élijáhu jelöltetett ki arra, hogy ő legyen a megváltás hirnőke. Ugyanis a megváltás egyik feladata és velejárója a világ megnemesitése, az anyag(iasság) megtisztitása a salaktól – olyannyira hogy az anyagi maga lehessen – és legyen is! – a szentség hordozója és hirdetője.

Amint azt a próféta mondja (Jesája 40, 5)"...és  megjelenik az Örökkévaló dicsősége és minden ember (szószerint: "hús-vér") látni fogja..." azaz a hús-vér ami maga az anyag lét – észlelni és érteni fogja hogy "az Örökkévaló beszélt"(uo).

 

    Ez az a tulajdonság-lehetőség ami megadatott itt Pinchásznak és ha érdemesek lettünk volna rá – azonnyomban bementünk volna az Igéret Földjére és ott ér bennünket a végső és igazi megváltás.

 

Mivel azonban közrejátszottak nemkivánatos dolgok, - elmaradt a megváltás egészen napjainkig. Mihamarabb jöjjön el Élijáhu a próféta, a megváltás heraldja és hozza a hirt a messiás eljöveteléről, aki megvált bennünket örökön-örökké az igazi és teljes megváltással.

 

(Likuté Szichot, 2. kötet, 609 oldal)

    

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése