2013. június 19., szerda

MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG -A VILÁG HETEDIK CSODÁJA

 

SZATMÁRI OKÉ A PESTI, ELHAGYATOTT

KÁSRUT MEGMENTÉSÉRE – A CHÁBÁDNAK

 

NEW-YORKI ÉS PESTI TUDÓSITÓINKTÓL

 

     Mint már megirtuk, a pesti kásrut, ami eddig nagyrészt az ortodoxia monopóliuma volt – összeomlással fenyeget, miután Weisberger orth- izraeli főrabbi elhagyta állomáshelyét és hazament,Izraelbe.

 

 Most rabbi nincs, a neológok nem tudnak labdába rúgni (mivel fogalmuk nincs mi fán terem a kásrut), másgiách nincs és a három hetente 1-2 napra érkező "vándorrabbi", aki a hivatalos izraeli rabbinátus embere – nem felel meg egyes ortodox hiveknek, sok túristának és a new-yorki "szatmáriak" elvárásainak. Igy sok túrista elkerüli a Hannát és vagy hozott konzervekből táplálkoznak, vagy felkeresik a Kármel vendéglőt (húsos) és a Kari-Mamát (tejes) amelyeknek a chábád égisze alatt működő budapesti Bét-Din ad hechsert, Oberlander Baruch akáirásával.

 

  Ez most meglepő támogatást kapott egy olyan helyről amely általában a Chábád ellenlábasának számitott. A new-yorki szatmári jiddis lap, a "Blátt", amely  a szatmári "Ároniták" hiveinek véleményét fejezi ki – oldalas, lelkes cikkben számol be arról, hogy a lubavitsi rebbe küldötte, Baruch Oberlander rabbi által vezetett  Bét Din ad hechsert

az emlitett két vendéglőnek, amelyekben "lehet enni".

 

A lap ugyancsak dicséri az Oberlander által bevezetett kóser csirke vágást, ahol megvizsgálják az un in-gócott, amit ujabban injekcióznak ami azzal a veszéllyel fenyeget hogy a csirke tréfli lesz.

 

   A pesti lubavitsiak már két   szakképzett sakterrel rendelkeznek. Egyelőre csak szányast vágnak, de rövidesen magukra vállalják a magyarországi és szomszédos államok zsidó közösséget ellátását kóser  hússal.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése