2013. május 10., péntek

INDEX:Nagy erővel megtépték

 a Mazsihisz-elnök szakállát…

        INDEX/Spirk József

2013. május 10., péntek 11:11 | 

Az elnök leváltása lesz az egyetlen napirendi pontja a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége rendkívüli ülésének. Feldmájer Péter leváltását még a Zsidó Világkongresszus előtt kezdeményezték, de az elnök csak mostanra írta ki az időpontot. Feldmájer szerint személyi ambíciók miatt akarják megbuktatni ötödik elnök ciklusa közepén. A Mazsihisz-vezetőnek egy másik zsidó szervezetben is meggyűlt a baja: ott ki akarták tépni a szakállát, ezért január óta nem hajlandó részt venni a felügyelő bizottság ülésein.

Szerdán elhagyták Magyarországot a Zsidó Világkongresszus közel száz országból érkezett küldöttei, Budapesten azonban megmaradtak a zsidó közélet korábban felgyülemlett belső problémái. Feldmájer Péter a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetőjeként házigazdája volt a nemzetközi médiában is nagy teret kapott eseménynek, ám közben már számolnia kellett azzal, hogy a szövetségben többen menesztését követelik.

Bizalmatlansági indítvány

Az Index információi szerint már márciusban bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Feldmájer ellen. A Mazsihisz alapszabálya alapján ilyen esetben 15 napon belül rendkívüli ülést kell kiírni. Feldmájer elnök ezt úgy értelmezte, hogy a határidőn belül csak a dátumot kell kihirdetni, így május 26-án tartják meg az ülést. A Világkongresszus előtt az egyik alelnöki posztért Feldmájer is indult, így nem rendeződhettek a személye körüli viták. A két hét múlva esedékes rendkívüli közgyűlésnek egyetlen napirendi pontja lesz: az elnök visszahívásának megtárgyalása.

Az elnök tevékenységét azonban már a csütörtök este megtartott budapesti hitközségi közgyűlésen is nyíltan kritizálták. Az ülésen a Világkongresszus volt a fő téma: azt vetették Feldmájer szemére, hogy bár az eseménynek kimondott célja lett volna a magyarországi színes zsidó élet bemutatása, erről azonban meglehetősen egysíkú kép alakulhatott ki a vendégekben, mert a hazai zsidó hitéleti és társadalmi vezetők közül csak nagyon kevesen mutatkozhattak be.

Személyi ambíciókra gyanakszik

Feldmájer Péter az Indexnek azt mondta, nem tudja mi áll a bizalmatlansági indítvány mögött, mert a rendkívüli közgyűlést célzó irathoz nem fűztek indoklást. Az elnök azonban úgy véli, csak „személyi ambíciókról” lehet szó. Feldmájer szerint elképzelhető, hogy vannak olyanok, akiknek nem tetszik a vezetési stílusa, de olyan is próbálkozhat a megbuktatásával, akinek ő javasolta, hogy diplomabotránya miatt le kellene mondania posztjáról.

Feldmájer leszögezte: eddig ötször választották újra, a Mazsihisz pedig demokratikus szervezet, így reméli, hogy most sem fogja elveszteni a posztért folyó mérkőzést.

Biztonsági okokból nem megy el az fb-ülésre

A 60 éves kecskeméti ügyvédnek azonban nem csupán a hitközségi szövetségben kell kihívásokkal szembenéznie, hanem a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványban is, ahol két nagyobb pénzügyi kérdésben próbálták meghallgatni. A kurátori pozíciót betöltő Feldmájer azonban „saját személyes biztonsága érdekében” nem hajlandó elmenni a szervezet felügyelő bizottságának ülésére.

Az Index információi szerint a felügyelő bizottság elnöke, Eliezer Gilad már Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár segítségét is kérte, hogy a holokauszt túlélőinek nyújtott amerikai forrású Claims Conference támogatásokkal, valamint egy  balatoni hotel ügyeivel segítsen elszámolni. A badacsonytomaji tóparti hotelról Gilad a napokban egy külön vizsgálati jelentést küldött szét a MAZSÖK tagságának, amelyben azt a megállapítást tette, hogy az épülettel kapcsolatos korábbi döntések 200 millió forintos kárt okoztak a szervezetnek.

Nagy erővel megragadta a szakállamat

Feldmájer Péter elmondta, tudomása van arról, hogy Eliezer Gilad az államtitkárhoz fordult, az ügyben azonban nem vetődött fel a neve. Giladdal személyes problémája van: az egykori izraeli katona ugyanis a MAZSÖK Kuratóriumának decemberi ülésének végén odament hozzá, és fizikailag is inzultálta. „Közölte, hogy ne szórakozzak vele, mert ő nem fél tőlem, és meg fog ütni, ha továbbra is olyanokat mondok, mint amit az ülésen. Ezt a kijelentését többféleképpen megismételte, majd végezetül közölte, hogy leginkább azt utálja bennem, ahogy a szakáll-  és bajuszviseletemet változtatom. Ezt úgy tette nyomatékossá, hogy nagy erővel megragadta a szakállamat, és megpróbálta kitépni.”

Feldmájer elmondta, hogy az elmúlt 22 évben, szinte minden nap szembesült valamilyen inzultussal, de most fordult elő vele először, hogy testileg is megtámadták. Ezért nem hajlandó a MAZSÖK irodájában részt venni az fb-üléseken, csak biztonságos terepen. Erre a kompromisszumos megoldásra azonban a bizottság eddig nem volt hajlandó…

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése