2013. április 11., csütörtök

ZSIDÓ  NEVELÉS LEHETŐSÉGE AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁKBAN

 

AZ EMIH VESZI A LAPOT –                  

DE HOL VAN A MAZSIHISZ?               

 

MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG

 

Szeptember elsejétől kötelező lesz az állami iskolákban a hittan tanulása. A szülőknek választaniuk kell melyik egyház vagy felekezet hittanát akarjék hogy gyermekük tanulja az iskolában-

 

 Ezzel kapcsolatban tegnap az Emih a következőket tette közzé:

Szeptember 1-től az általános iskolák első és ötödik osztályában bevezetik a kötelező erkölcstan vagy hittan oktatást. A szülőknek nyilatkoznia kell, hogy gyermekeik melyik tárgy óráit látogatják majd, illetve hittan esetén, melyik felekezet vallásóráit választják. Amennyiben az iskola kínálatában nem szerepel a választani kívánt felekezet hitoktatása, úgy a szülőnek kell jelezni igényét az iskola felé.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség lehetővé kívánja tenni, hogy a lehető legtöbb érintett család számára elérhető legyen a zsidó hittan oktatás is, ezért a kerületi tanfelügyelőkön keresztül megkeresték Budapest valamennyi iskoláját és felajánlották részvételüket a hitoktatásban. Az elkövetkező hetekben minden érdeklődő iskolába ellátogatnak képviselőik, hogy tájékoztassák a szülőket az általuk kínált oktatási programról. Mivel a törvény nem kötelezi az iskolákat valamennyi felekezet felvonultatására, csak azoknak a képviselőit keresik fel, amelyekkel kapcsolatban a szülők kifejezetten jelezték igényüket.

Foglakozásaik céljául a mai, élő zsidóság bemutatását és a pozitív zsidó identitás megerősítését tűzték ki célul. A tematikában a zsidóság mindennapjai, a zsidó történelem és kultúra, valamint héber nyelv alapjainak megismerése került. Oktatóik olyan képzett vallástanárok, akiknek nagy gyakorlata van abban, hogy a különböző hátterű gyermekek számára egyaránt élvezetes, interaktív formában tudjanak értékes tudást átadni. A foglakozás általános célja, hogy a résztvevők minél több pozitív tapasztalattal és élménnyel gazdagodjanak a zsidó kultúra, vallás és hagyományok terén, és egyben egy pozitív tapasztalattal gazdagító közösségélményben is legyen részük.

Amennyiben szeretné, ha gyermeke autentikus forrásból tanulhatna a zsidóságról, kérje az iskolától az EMIH programját! További részletekért keresse Tóth Gábort, a program operatív koordinátorát további információkért a hittan@zsido.com e-mail címen, vagy a 06-30-396-2625 telefonszámon.

*

         Eddig az Emih közleménye, amelynek szivesen adunk helyet és amelyhez szeretnénk néhány észrevételt hozzáfüzni.

1)    A kommunista diktatura bukása óta ez az első helyzet amikor az általános iskolákban visszaállitják a kötelező hitoktatást.

2)    A zsidó gyerekek nagy többsége nem tanul a létező három zsidó iskolában( Chábád, Scheiber, Wesselényi) és igy fikarcnyi zsidó nevelésben sem részesül.

3)    Ez kötelez minden zsidó ászkánt és minden zsidó embert, megtenni mindent az akció sikerének érdekében.

4)    A felmerülő kérdések: lesz-e a zsidó hitközségeknek, közösségeknek elég tanitójuk a felmerülő igények kielégitésére?

5)    Hol van a Mazsihisz?

A témához visszatérünk.

    

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése