2013. április 7., vasárnap

 

Orbán elmegy a Zsidó Világkongresszusra

R. LAUDER: Magyarország „veszélyes tévúton" jár; "A KÖZGYÜLÉS – JELZÉS"

       Megerősitettek Köves Slomó alelnök jelölését

 

A miniszterelnök ott lesz a májusi budapesti közgyűlésen, noha a Zsidó Világkongresszus elnöke a minap keményen bírálta.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt mondta, hogy a rendezvényre Ronald S. Lauder, a WJC elnöke és Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke hívta meg levélben a kormányfőt, aki ezt válaszában elfogadta.

A több mint száz ország zsidó közösségeinek képviselőit tömörítő, 1936-ban Genfben alakult, New York-i központú WJC rendszeresen megszólal a vallásközi párbeszéd, a közösségépítés, az antiszemitizmus elleni fellépés, valamint az arab-izraeli konfliktus kérdéseiben.

A világkongresszus május 4. és 6. között Budapesten tartja tisztújító közgyűlését. Az alelnöki posztra Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbiját  jelölték.

A meghívó szerint Drámaian nőtt az antiszemita megnyilvánulások száma Magyarországon – írta néhány napja a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke, határozottabb kormányzati fellépést sürgetve. Ronald S. Lauder, a WJC elnöke a Süddeutsche Zeitung című német lapban „Az elveszett iránytű" című vendégkommentárjában úgy vélte: Orbán Viktor második kormányzati ciklusában folytatott tevékenysége alapján úgy tűnik, hogy a demokráciáért és a polgári jogok érvényesüléséért folytatott küzdelem harcosából a magyar nacionalizmus vezető ideológusa lett.

Szerinte Magyarországot külföldön „idegenellenes és egyre inkább antiszemita országként érzékelik". A 2010-es kormányváltás óta az antiszemita vagy romaellenes megnyilvánulások száma drámaian nőtt, az alaptörvény negyedik módosítása miatt pedig veszélybe kerül a demokratikus berendezkedés. Ronald S. Lauder szerint az antiszemitizmus nem tűnik el magától, amikor majd véget ér a gazdasági válság. „Éppen ellenkezőleg: amennyiben a kormány nem lép fel határozottan a kisebbségek elleni gyűlölettel szemben, akkor az tovaterjed, és egyszer nem csak szavakban, hanem tettekben is megnyilvánul." A WJC ezért döntött úgy, hogy a magyar fővárosban tartja kongresszusát – írta a szervezet vezetője, hozzátéve, hogy a helyszínválasztás „erőteljes jelzés".

Ronald S. Lauder azt írta: Magyarország „veszélyes tévúton" jár. „Fáj, hogy ez a szép ország ennyire elszigetelődött nemzetközileg, de nem adom fel a reményt, hogy ennek a csodálatos országnak a vezetői megtalálják politikai iránytűjüket és elforgatják a kormánykereket" – tette hozzá a Zsidó Világkongresszus elnöke.

Orbán: megvédjük zsidó honfitársainkat

A kormányfő ezt az Országházban mondta tavaly év végén, amikor Magyarországhoz méltatlannak nevezte a jobbikos Gyöngyösi Márton korábbi parlamenti felszólalását.

„Ameddig én ezen a helyen állok, Magyarországon senkit sem érhet semmilyen bántódás hite, meggyőződése vagy származása miatt. Szeretném világossá tenni: (…) mi, magyarok megvédjük zsidó honfitársainkat. A magyar nemzet megszenvedte a diktatúrákat. Nem fogjuk hagyni, hogy bárki, bármely politikai irányzat, gazdasági erő vagy éppen külföldi hatalom ismét eltérítse Magyarországot demokratikus meggyőződésétől, a szabadság szeretetétől vagy az emberi méltóság feltétlen tiszteletétől" – közölte Orbán Viktor.

A kormányfő ugyanakkor visszautasította azt az ellenzéki követelést, hogy menessze Németh Zsolt külügyi államtitkárt, előzőleg nem elég erélyesen reagált a zsidó származású kormánytagok és képviselők listázását szorgalmazó jobbikos képviselő szavaira.

Orbán Viktor két éve hivatalában fogadta az Európai Zsidó Kongresszus vezetőit, akik akkor Budapesten tartották tanácskozásukat. A találkozón külön hangsúlyt kapott az Európai Unió és a vallási közösségek közötti párbeszéd fontossága. Az Európai Zsidó Kongresszus vezetői arra kérték az EU akkori soros elnökségét adó Magyarország miniszterelnökét, hogy továbbra is járuljon hozzá e párbeszéd erősítéséhez.

·                                        Forrás: FN24

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése