2013. április 16., kedd

Nagy titkosszolgálati erőpróba

 lesz a Zsidó Világkongresszus

Május elején Budapesten ül össze a világ zsidóságának legjelentősebb képviseleti szerve, a Zsidó Világkongresszus. A számos Magyarországra érkező védett személy miatt már a múlt héten megbeszélést tartottak a magyar és a külföldi szolgálatok.

Titkosszolgálati vezetők részvételével kezdődött meg a múlt héten a Zsidó Világkongresszus (WJC) biztonsági előkészítése.

Az Index információi szerint a Belügyminisztérium és az összes hazai titkosszolgálat képviseltette magát a megbeszélésen, amelyre az izraeli titkosszolgálat, a Moszad is elküldte saját embereit.

A magas szintű biztonsági intézkedéseket az indokolja, hogy hosszú idő után először tartja Izraelen kívül soros közgyűlését a WJC. A négyévente tartott tanácskozás május 5. és 7. között lesz Budapesten. A napirend pedig a magyar zsidóság helyzetének értékelése és áttekintése mellett kiterjed majd a Közel-Kelet aktuális ügyeire is.

Biztonsági kockázat lehet az is, hogy a közgyűlésre időzítve ifjabb Hegedűs Loránd református lelkész Szabadság téri temploma anticionista népgyűlést hírdetett.

A budapesti tanácskozás "jó alkalom lesz arra, hogy megmutassuk, a világ zsidósága, ha egységes, hallatni tudja a hangját, és javíthat dolgokon" – nyilatkozta az eseményről Ronald S. Lauder, a szervezet elnöke, méltatva a budapesti zsidóság "jelentős történelmét" és "élénk" közösségi életét.

A közgyűlésre Ronald S. Lauder és Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke meghívta a kormányfőt. Orbán Viktor elfogadta a meghívást.

A több mint száz ország zsidó közösségeinek képviselőit tömörítő, 1936-ban Genfben alakult, New York-i központú WJC rendszeresen megszólal a vallásközi párbeszéd, a közösségépítés, az antiszemitizmus elleni fellépés, valamint az arab-izraeli konfliktus kérdéseiben.

A budapesti közgyűlésen tisztújítást is tartanak. Az alelnöki posztra Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbiját is jelölték.

(Forrás:Index)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése