2013. április 4., csütörtök

MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG

 

KÖVES SLOMÓ RABBIT JELŐLIK A ZSIDÓ

VILÁGKONGRESSZUS ALELNÖKÉNEK 

 Kaptuk és közöljük az alábbiakat –  kommentár nélkül

 

                                                                         * * *

Magyar jelölt is esélyes a Zsidó Világkongresszus szavazó közgyűlésén

Az izraeli főrabbi Köves Slomó jelölését támogatja a világszervezet alelnöki posztjára

A Kongresszus budapesti közgyűlésén Orbán Viktor miniszterelnök is felszólal

 

A World Jewish Congress – Zsidó Világkongresszus (WJC) idén május 4-6 között tartja négy évenkénti szavazó közgyűlését. A civil zsidó világszervezet 1936-ban a zsidó nemzeti felelősségvállalás jegyében alakult Genfben. A több mint száz ország zsidó közösségeinek képviselőit tömörítő, New York-i központú szervezet a zsidóság különböző ügyeinek szószólója. Rendszeresen megszólal a vallásközi párbeszéd, a közösség építés, az antiszemitizmus elleni fellépés vagy az arab-izraeli konfliktus kérdéseiben. Az utóbbi négy évben a szervezet elnöke a magyar származású Ronald Lauder, a magyar Lauder Alapítványi Iskola alapítója, a Kongresszus igazgatói tanácsának elnöke pedig Eduardo Elsztain, a Buenos Aires-i Chábád mozgalom fő támogatója volt.

 

Az idén, május elejére Budapestre összehívott közgyűlés feladata lesz az elnök és az alelnök, valamint az igazgatói tanács és a politikai tanács tagjainak megválasztása a következő négy évre. Michael Schneider, a Világkongresszus jelölő bizottsága elnökének vezetésével megkezdődött az esedékes aspiránsok jelölésének folyamata, mely során a bizottság nemzetközi régiók szerint kéri be társszervezeteitől a jelöléseket. A szervezők reményei szerint a budapesti közgyűlésen felszólal Orbán Viktor miniszterelnök is.

 

A Jelölő Bizottság felkérésére, Sessler György, a Magyarországi Munkaszolgálatosok Országos Egyesületének (MUSZOE) elnöke, a magyarországi holokauszt-túlélők képviseletében dr. Köves Slomót, az EMIH – Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbiját javasolta a Kongresszus alelnöki pozíciójára. Támogató levelében Sessler György méltatja a fiatal rabbit, akinek munkájának gyümölcsként többek közt a széleskörű „társadalmi párbeszéd ügyében felmutatott eredményeit”, a „közösségépítést”, a „holokauszt túlélőkért kifejtett tevékenységet” emeli ki.

 Köves, „a Magyar Honvédség tábori főrabbija, egyben az egyik legismertebb magyar zsidó vallási vezető, az új generációs vezetés emblematikus megtestesítője” – írja jelölésében a MUSZOE elnöke – „akinek jelölését széleskörű hazai és nemzetközi elfogadottsága egyaránt indokolja”.

 

 Köves Slomó jelölését és az alelnöki pozíció magyar betöltését Jona Metzger, Izrael Állam főrabbija, valamint a WJC vezetőségének több tagja, így Eduardo Elsztain, az Igazgató Tanács elnöke is támogatja.

 

Egyre több nemzetközi zsidó vezető és emblematikus személyiség képviseli azt az álláspontot, hogy feltétlenül szükséges lenne, hogy a Világszervezetnek magyar alelnöke is legyen, hiszen Európa egyik legnagyobb, és Közép-Kelet-Európa legnagyobb közössége meg kell, hogy kapja az őt megillető helyet a nemzetközi zsidó képviseletben.

                                                                            * * *

További információ:

Klein Judit, MUSZOE nemzetközi referens, judith.klein1@gmail.com , +36-30-436-6925

Sessler György gyorgysessler@gmail.com

Tel/fax: 00-36-13023077 Mobil: 00-36-304366925 e-mail: gyorgysessler@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése