2012. augusztus 28., kedd

הדפס הכל

בחלון חדש

A SZOCIÁLIS KATASZTRÓFA ELHÁRULT,

AZ "ARANY ALKONY" MEGMENEKÜL

AZ EMIH ÉGISZE ALATT

 

A megoldás: a békegalamb olajfaága és két külföldi  zsidó szervezet

 Az EMIH Sajtóosztálya jelenti:

 

    Az 1300 embernek otthont adó idősotthon-hálózatot két brüsszeli zsidó alapítvány támogatása mentette meg. Az új fenntartó az EMIH lesz.

A tavaly nehéz helyzetbe került Arany Alkony idősotthon ingatlanjait birtokló céget tegnap megvásárolta két európai zsidó alapítvány. A tranzakció célja, hogy az otthonokban az ellátást a jövőben az EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) által alapított Olajág Otthonok egyházi intézmény biztosítsa, s így tovább működhessen Magyarország egyik legszínvonalasabb idősotthoni hálózata.

 Tegnap, 2012. augusztus 27-én az Arany Alkony idősotthonokat tulajdonló Medicatus cégcsoport tulajdonosa, Hirsch Róbert aláírta az üzletrész adás-vételi szerződést a Brit Europe és a Chanosh európai zsidó alapítványokkal. Az aláírással jelentős mérföldkőhöz érkezett az a folyamat, amelynek eredményeként rendeződik a több, mint 1300 lakót befogadó idősotthon-hálózat jövője. Közel másfél éven át állt fenn a szociális katasztrófa veszélye, amit a mostani megállapodás véglegesen elhárít.

— Ezzel a vásárlással támogatóink kettős célját reméljük megvalósítani — mondta az aláírás alkalmával Robert Izsak, a Brit Europe alapítvány vezetője. — Egyrészt folytatni kívánjuk a magyar zsidóság tradícióit a társadalmi felelősségvállalás területén, ahogy az a második világháborúig Magyarországon az idősgondozásban is elterjedt volt. Világszerte több zsidó hitközség végez hasonló tevékenységet, most Magyarországon is készen állunk egy sok idős emberről gondoskodó, stabil hátterű intézmény létrehozására, amivel egyben az idősek tiszteletének fontos bibliai parancs
át is teljesítjük. Másrészt lehetőséget kívánunk adni az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek (EMIH), hogy a szociális ellátás területére is kiterjessze szolgáltatásait a magyar társadalom, és hittestvéreink megelégedésére. Büszkék vagyunk rá, hogy képesek vagyunk magas színvonalú ellátást biztosítani a kiszolgáltatottá vált 1300 idős embernek.

Az otthonok lakói, akiket az elmúlt hét során minden intézményben szervezett lakógyűléseken tájékoztatott Köves Slomó vezető rabbi, és Bodnár Dániel, az EMIH által alapított Olajág Otthonok vezetője a várható fejleményekről, látható örömmel és megnyugvással fogadták a bejelentést, miszerint a lehető legrövidebb időn belül az Olajág Otthonok lesz az intézmény-hálózat tulajdonosa és fenntartója is.

Bodnár Dániel a lakógyűléseken is megismételte, amit már több fórumon is elmondtak: az intézmények nyitott, ökumenikus jellege nem fog változni, csak bővülni fog a kóser étkezés, a rabbi vezette imák és Biblia-tanulás, valamint a zsidó ünnepek közös megünneplésének lehetőségével. Az ellátás folyamatos és biztonságos fenntartása érdekében az Olajág Otthonok keresi a kapcsolat felvétel lehetőségét a jelenlegi fenntartó, Kálvin János Presbiteri Misszióval is.

— Az adás-vételi szerződés részletei nem nyilvánosak, így erről sem a vevők, sem az eladó nem kívánnak nyilatkozni, — mondta Nógrádi Bálint, az EMIH gazdasági vezetője — annyi azonban tudható, hogy a vételár arányban van a kb. 70 000 m2-nyi ingatlan, illetve az azokat terhelő bankhitel értékével.

Bodnár Dániel az adás-vételi szerződés aláírását követően hangsúlyozta, hogy most már elsősorban az érintett hivatalokon (Fővárosi Kormányhivatal, Fővárosi Önkormányzat és Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal) múlik, hogy napokon belül sor kerül-e az Olajág Otthonok működési engedélyének kiadására.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése