2012. augusztus 7., kedd

 AZ "ELVESZETT GYEREK" MEGKERÜL

 


Ki tudja hány ezer "Csanád" van Magyarországon? Ki tudhatja hány ezer

 zsidó gyerektől vonták meg  a Soában életben maradt szülei, azt a jogot, hogy zsidóként 

éljenek és nőjenek fel? Ki tudja hány ilyen mama vagy nagymama él országszerte hazugságban 

és nevel fel kis nyilasokat akikből nagy nácik lesznek – lehetnek?

 

Még él az idősebbek emlékezetében az Imrédy precedens, amikor a londoni Times kinevette Magyarországot,  amely egy király nélküli királyság, melynek vezetője egy tengernélküli tengernagy és legnagyobb antiszemitája – Imrédy Béla – egy zsidó.

 

   Most egyes "rabbik" – akik nem tudják megbocsátani Szegedinek , hogy Köves Slomóhoz fordult, mert benne látta az általa megbántott zsidóság autentikus képviselőjét – adják a sértődöttet; a Sipucca mélyen hallgat és vannak arrafelé "halacha szakértők", aki azon tanakodnak, szabad-e, lehet-e, Sz.Cs-ot a minjenbe beszámitani_...

 

        A Talmud már megállapitotta, hogy (נידה לא, א) (אין בעל הנס מכיר בניסו akivel csoda történik, az nem mindig ismeri fel hogy csoda történt vele. Szegedi Csanáddal csoda történt, hiszen egy jövendő pogrom során legközelebbi családtagjai is áldozatul eshettek volna a náci őrületnek (tessék csak elolvasni mit és hogyan ir több mint 500 hozzászóló a Ká.Info cikkhez, amelyben kiátkozzák a "zsidót").

 

Csoda történt velünk is, hiszen ami történt felbomlaszthatja a náci pártot és elejét veheti egy gyilkos vérvádas kilengésnek. Hiszen ha a parlamentben lehet – akkor az utcán pláne.

 

                                                                * * *

     Zsidó szempontból Szegedi Csanád egy "elveszett gyerek", Tinok senisbá -  aki most – csodával határos módon – megkerült. Megtett egy bátor lépést és most tétovázik, nem tudja hova tovább. Ahhoz hogy megértsük, nagy képzelőerőre van szükség. El kell képzelni hogy a mi nagyapánk volt S.S.tiszt, tevékeny a haláltáborokban, Ausvitzban - - -

 

Ez persze a forditott eset, de a sokk ugyanaz. Izraelben él nem egy  náci-ivadék, aki meghasonlott amikor megtudta ki volt apja, nagyapja. Van köztük nem egy aki betért és most ortodox zsidóként vezekel a vétkekért amiket nem ő követett el. Van aki kolostorban vezekel és van aki "civil"ként.

 

Csanádnak nem kell betérni. Ő a halacha szerint száz százalékos zsidó. Nem tehet róla hogy szülei-nagyszülei félrevezették. Félre nevelték. Ő a Holocaust áldozata, akárcsak 96 éves nagyija aki csak "jót akart": meg akarta óvni lányát és unokáit, attól amin ő keresztül ment.

 

      Csanádnak amellett szerencséje van hogy a dolog időben kiderült. Ki tudja milyen sturmbannführer lett volna belőle a magyar nácizmus hierarchiájában – ha időben  nem derül fény Klein néni turpisságára. Ő csak "jót akart".

 

    Amikor Második Aggrippa, a római vazallus zsidó király, a Szentélyben felolvasott a Tórából, elsirta magát amikor oda érkezett, hogy a zsidó királynak zsidónak kell lenni (mivel volt valami kétes folt a származásában)- Ekkor a jelenlévők – sok ezren – felkiáltották: Ne félj Agrippa! Testvérünk vagy! (Szifri, Dvárim, 157).

 

Ezt mondjuk mi is Csanádnak: Testvérünk vagy, sorstársunk vagy- Most menj és tanuld meg mit jelent zsidónak lenni.

 

- - - - - És segits nekünk a többi rejtőző Csanádot megtalálni!

1 megjegyzés:

  1. De szép! "Most menj és tanuld meg mit jelent zsidónak lenni" Nem igérek könnyű utat, de hidd el - megéri.
    Szerintem.

    VálaszTörlés