2012. augusztus 5., vasárnap

 

MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG

 

                   

                 KI VOLT WALLENBERG?       

 

Miért mindig csak a Sip utcát csepülöd és miért nem szólsz egy szót sem arról, ami nálatok történik . vagy nem történik – Izraelben?

 

Ezt a kérdést szegezte nekünk – nem névtelenül, ahogy szokásos – egy pesti zsidó ember, aki nemcsak a Népszabadságot és az Uj Életet olvassa  - és igy tudja mi történik a világban.

 

Mire gondolsz – kérdeztúk rosszat sejtve – és ő azt mondta: Wallenbergre.

 

Hááát igen – amikor  az izraeli parlament nemrég emlékülést tartott a zsidómentő svéd emlékére – akinek sikerült túlélnie a nácikat, de nem a hasonszőrü kommunistákat – emlékűlést amelyen a magyar állam elnöke is résztvett – ezen 5 azaz öt képviseló volt jelen a 120-ból (Mááriv, julius 18). Nem voltak külföldön, nem voltak elfoglalva, a legtöbbje parlamenti irodájában tartózkodott – de nem jött be az ülésre. Nem volt ez tüntetés, nem a jobboldali koalició ellen tiltakoztak – egyszerü érdektelenség-

 

Nem tudják, ki volt Wallenberg – mondja Roby Rivlin, a Kneszet elnőke.

 

                                    *

   Ezt speciel el is hiszem.

Amikor, a hetvenes évek vége felé Izraelbe jött John Bierman, a BBC tudósitója, hogy cikksorozatot irjon, illetve filmet csináljon a zsidómentő Wallenbergről – először a külügybe küldték, nézzen utána mit tudnak a megmentettek fiai és unokái a svédről. Ott talált egy file-t, amiben két-három  ujságkivágás árváskodott. Valaki hozzám irányitotta, oadadtam neki a W.ről irott héber monográfiát, fordittassa le magának. Utána még többször jött és nagyon csodálkozott, "titeket csak az üldözők érdekelnek. De a zsidómentők sorsa már nem".

Én nem üldöztem senkit, de a többiek nevében szégyeltem magam. Akkor még nem Csatáry volt a legnagyobb náci – akkor még Mengeleről és Bormanról beszéltek. Wiesentál még élt és müködött és Zuroffról senki nem tudta, hogy a világon van.

 

     Konklúzió?

 

Nincs.

 

                  MÁR MEGINT LEHET HÉBERÜL ÉRETTSÉGIZNI

 

     Jó hir, többen közölték, félretéve legendás humorérzéküket. Na, de nem kell tolakodni. Van hely mindenkinek.

 

                         ---ÉS A HOLTAK FELTÁMADNAK

 

Eddig ez csak bizonyos temetők bejáratán volt látható, illetve olvashatő bizonyos imakönyvekben. Most hirtelen naprakész valóság lett belőle, amikor bizonyos hirverések szinte naponta számolnak be bizonyos zsidó szervezetek müködéséről, amelyek már rég jobblétre szenderültek, illetve valaha is alig léteztek. Hasómér Hacáir, Noár Cioni, stb. Nem szerveződik most egy ujabb "buli" – egy Szochnut finanszirozta izraeli kéjutazás, amelyen azok jönnek- jönnének akik már 2-3xor itt voltak , esetleg allijáztak is?

 

          NE LEGYÜNK MEGLEPVE, HA - - -

 

    * Halljuk, hogy a Szegedi-nagymama-unoka megtér és hamár alapon jó zsidó akar lenni és megtanulni amit eddig elmulasztott. A zsidóság befogadja a megtérteket, még ha azok "magyarok" is...

* Látjuk, hogy a New-York-Timesban egy zsidó önantiszemita cikkezik a  zsidó nagytőke uralmáról – amely most Obamát akarja kibuktatni az elnöki székből.

   *  Észleljük, hogy az egyetlen hely a zsidó Budapesten, ahol nincs holtszezon az a zsidó temető. Az Új Életből periodika lett – havonta jelenik meg- mertcsak akkor teszik fel a sipi honlapjára, ha az erre szerződött atyafi visszajön a szabadságról. A szerkesztő hölgy csak szerkeszt de nem tudja feltenni.

* Tudomásunkra jut, hogy az elmult hónapban sem volt ujabb spicliskedés, denunciálás, feljelentés – az illető, úgy látszik, nemcsak nagyot koppant, de el is hallgatott.

* Kiderül, hogy a négy létező pesti zsidó óvodába (vidéken egy sincs!) – összesen  sokkal kevesebb mint 500 gyerkőc jár – azok sem mind zsidók – és ez egy nagyon felkerekitett szám.

 

És a többiek?

 

Hol a többi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése