2011. február 21., hétfő

"MERT AKIT SZERET - - -AZT DORGÁLJA" (Példb..3.12)


         HOGYAN LEGYÜNK ZSIDÓK? (1)

 

   A SZOMBATTARTÁS KISKÁTÉJA

 

   Ebben az új rovatban nem a Sip utca uraival foglalkozunk és nem kisded játékaikat leplezzük le. Itt a "mezei hadak"ról lesz szó, azokról akik zsidók akarnának maradni, hamár annak születtek – de nem tudják hogyan kell ezt csinálni.

 

  Sajnos, nem jártak zsidó  óvodába, iskolába, nem látták szüleiknél (akik gyakran letagadták zsidó voltukat), élnek  a materiális világban, egy nem egyszer ellenséges gój környezetben és vágyódnak valamiféle szellemi, transzcendentális behatás iránt, vagyis – mondhatni – keresik gyökereiket.

 

   Zsidó gyökereiket.

 

 Szomjuhoznak valami iránt amiről nem tudják mi az. Mondjuk hogy szeretnének szombatot tartani – ami a zsidóság egyik legfontosabb megnyilvánulása – de fogalmuk nincs mit kell ehhez tenni és mik azok a tilalmak ("Ne tedd") amelyek a szombattartással járnak. Ugyanez áll a kóser háztartás vonatkozásában is.

 

   Ebben az új rovatban megkiséreljük a "lehetetlent" ami  egyáltalán nem lehetetlen. Ha akarjuk – nem mese

 

    A sábesz mint nyugalmi, pihenő nap

 

    A szombat – Sábbát=Sábesz – elsősorban pihenő nap. Ahogy a teremtő Isten hat nap alatt teremtette a világot és a hetedik napon megpihent – ugyanúgy, ŐT utánozva – pihenünk szombaton. Nemcsak hogy nem dolgozunk – ma már ez probléma-mentesen lehetséges – hanem pihenünk, tanulunk, olvasunk – semmi olyasmit nem teszünk, amit a zsidóság tilt szombaton.

 

   Például: zsidó férfi szombaton nem borotválkozik. Nem azért mert ez nehéz munka lenne, hanem azért mert bölcseink ezt munkának tekintik. Péntek délután, a szombat beállta előtt, megborotválkozunk – nem késsel/pengével, hanem kóser villanyborotvával – és ez elég másnap estig, a szombat kimeneteléig.

   

(Folyt.köv)

 

   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése