2011. február 2., szerda

MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG: AZ "ÖTLET" JÓ; "PÉNZEK JÖNNEK"

   LEVÉL MEGIRVA – ANTISZEMITIZMUS JOK

        A vasárnapi Mazsi-hisz(miben?) közgyülésről szóló tudósitás olyan jó, olyan élethű és humoros, hogy mi ilyent nem tudunk kitalálni. Ennélfogva lehozzuk az egészet, úgy ahogy van, megjegyzéseinkkel fűszerezve, hadd derüljön a nép.

 

     De előbb egy kis bevezető:

 

 A közgyülés azután jött össze, hogy az előző határozatképtelen volt, mivel az emberek nem hajlandok feláldozni vasárnapjukat, hogy Csoknyak süket dumáit hallgassák. Most, hogy-hogy-nem (majd kiderül hogyan) de sikerült összetrombitálni a kvórumot és megvolt a határozatképesség. Az elnökség felvonultatta a létező legnagyobb ágyut, a volt országos főrabbi személyében, aki fel is szólalt és a dühöngő antiszemitizmus ellenszereként azt javasolta, irjon az elnökség egy levelet a kormánynak és kérje, legyen már olyan szives és tiltsa be az antiszemitzmust.

 

   Az "ötlet" jónak lett minősitve, elfogadva, "EGYHANGULAG", levél megirva és mostantól már nincs antiszemitizmus Magyarországon. A Jobbik és a hunhir még nem tudnak erről, de majd elolvassák az Új Életben – két hét mulva.

 

Ennek utána MÁR semmi akadálya nem volt a további pontok meg"vitatásának" (egyhangulag, természetesen), az "elidegenitésnek" (ez nagyon fontos mert ez pénz, sok pénz) és a záróimának.

    Most hogy már nincs antiszemitizmus, a tagok derülten távoztak, a nyugodt vasárnapi emésztés irányába.

                                                             *

   Most pedig lássuk a medvét, mégpedig Kőrősi Péter (alias Csonyak) teljes szövegét, Andika közremüködésével. A piros megjegyzéseket mi követtük el.

 

 

Azonnali fellépést vár a Mazsihisz az antiszemitizmus ellen

       R.V. / Mazsihisz, Új Élet

Elfogadták a napirendi pontokat, és az állami pénzek is megérkeztek 

 

Az antiszemitizmus jelenlegi terjedése Magyarországon volt az egyik fontos témája a Mazsihisz január 30-án vasárnap megtartott közgyűlésének.


Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi javaslatára a küldöttek úgy döntöttek, a szövetség a közeljövőben, levélben fogja kérni a kormányfőt a rasszista jelenségek elleni fellépésre.

A közgyűlést Dr. Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ elnöke vezette, az elnökségben helyet foglalt Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, Zoltai Gusztáv, a MAZSIHISZ-BZSH ügyvetető igazgatója, Streit Sándor, a BZSH elnöke, és László Miklós, a BZSH vezető elöljárója.

Erősödik az antiszemita közhangulat Magyarországon – mondta Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke a szövetség január 30-i közgyűlésének Róna Tamás az alföldi régió (vezető) rabbija ( a Keresztény-zsidó Társaság elnökségi tagja) nyitóimája után.

Az utóbbi egy évben nyilvános támadások érik a magyarországi zsidóságot, nem egyszer ráadásul parlamenti pódiumról. Temetőket rongálnak meg, mint a napokban a marcali zsidó temetőt ,(tizenéves cigány gyerekek), bizonyos médiumok nyíltan uszítanak zsidó emberek ellen, akiknek egyetlen „bűnük”, hogy zsidónak születtek, és annak is vallják magukat. Egy szélsőjobboldali portál kifejezetten arra szólítja fel a zsidókat, hogy csomagoljanak, és menjenek el az országból. Ebben a közhangulatban nagyon fontos, hogy a zsidóság egységes legyen (ÉS SZAVAZZON RÁ LEGKÖZELEBB) – hangsúlyozta Feldmájer. Ezért is tartotta örömtelinek, hogy a hitközségek küszöbön álló tisztújító választásai előtt a minimálisan szükséges 58 tagnál jóval több, összesen 85 küldött képviseltette magát a vasárnapi közgyűlésen.

A napirendi pontokat Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója ismertette. Összefoglalója nyomán a jelenlévők elfogadták, illetve megszavazták a 2009. évi zárszámadást, a 2010. évi beszámolót, a 2011. évi költségvetés-tervezetet és egy pápai ingatlan elidegenítésére vonatkozó szerződés-módosítását. Zoltai elmondta: módosították a pontrendszert, és a hitközségek felújítási keretének elosztásáról is döntöttek a Nagykőrösön tartott Elnöki Értekezleten. Az ügyvezető igazgató számszerűsítve is felsorolta, hogy az összesen rendelkezésre álló 15 millió forint hogyan oszlott meg a hitközségek között.

A 2011-es költségvetés-tervezettel kapcsolatban jó hír, hogy az állami pénzek első negyedévre szóló összegét a Mazsihisz már meg is kapta.(Valóban "jó hir", de mire megy a pénz? A duó külföldi utazásaira?)

Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi felszólalásában azt kérte a Mazsihisz  elnökétől, hogy küldjön levelet a kormányfőnek, amelyben kifejezi az egész magyar zsidóság tiltakozását az antiszemitizmus erősödő jelenléte ellen. A nyugalmazott országos főrabbi szerint a szövetségnek rá kell kérdeznie, milyen konkrét fellépést tervez a kormány a jelenséggel szemben. Emlékeztetett: akadnak még néhányan azok közül, akik 1944. március 19. után itt ültek a Mazsihisz dísztermében, hallgatva a pulpituson trónoló megszállók hazug ígéreteit. (Ennél apolitikusabb megnyilatkozást felelős zsidó vezetőtől (vagy mondjuk magyarul: nagyobb baromságot) még nem hallottunk az elmult 60 évben Budapesten, zsidó szájból. Összehasonlitani a mai kormány Eichman megszállóival – kinek ment el teljesen az esze a Sip utcában, hogy ezt nem húzták ki a szövegből??. Nem elég ha 80 ember hallotta ezt??)

 Streit Sándor, a BZSH elnöke utalt a közelmúltbeli találkozóra a magyar kormányfővel az Európai Zsidó Kongresszuson. A miniszterelnök, mint az EU soros elnökségét ellátó Magyarország politikai vezetője elkötelezte magát a zsidóság jogainak tiszteletben tartása mellett. De most nem csupán elvi állásfoglalásra van szükség, hanem pozitív lépésekre.

A levél ötletét  (!!!)  a közgyűlés ellenszavazat nélkül támogatta. Nem voksoltak viszont arról a javaslatról, miszerint ha egy-egy hitközségből nem jelenik meg minden küldött, a jelenlévők az ő nevükben is szavazhassanak a közgyűlésen. Ez egyfelől megkönnyítené a döntéshozatalt, (naná, meg a tervezett csalásokat) másfelől számos elvi kérdést nyitva hagyna. A közelgő tisztújító választások előtt nem szabad az utódokat ilyen súlyos döntéssel megterhelni – mondta Egri Oszkár, a Hegedűs Gyula utcai templomkörzet elnöke, a szövetség jogásza.(Okos, okos, nem hiába jogász. Nem minden ügyvéd együgyü)

Az esemény zárásaként Markovics Zsolt szegedi főrabbi mondta el a záróimát. Előtte Feldmájer Péter elbúcsúzott a küldöttektől, akik most voltak utoljára ebben az összetételben együtt, megköszönte munkájukat és azt a lelkesedést, amellyel a zsidóság ügyéért dolgoztak az elmúlt négy évben, és kérte őket, hogy továbbra is egységesen álljanak ki a zsidóság érdekei mellett. (Na, ha ők nem, akkor ki?)

                                                                         *

Eddig a humoros irás. Tessék alaposan elolvasni, esetleg le is tölteni, mert holnap leveszik és valaki kap a fejére a "jó ötletért". Pedig megérte – ha egy levéllel el lehet intézni az antiszemitizmust- akkor nincs baj. Ebből is látszik, hogy amit egy bölcs rabbi tud – azt a Coknyak-űvig duó még csak nem is sejti...

     Folytatás holnap – a Peremicki üggyel. Munkacim: a Sip utca alkonya.

 

 

 

 

 

    

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése