2011. február 27., vasárnap

MAGYAR "ZSIDÓ" VALÓSÁG (KÖSZI A KIJÓZANODOTT ANDIKÁNAK)

 

A ZSIDÓ VALLÁS "SZABADEGYETEME":

"A PESTI KABARÉ AZ ELSŐ VILÁGHÁBORU ELŐTT"

 

Végra valami pozitivum  a Bérkocsis utcában – mondaná Móricka, a Borsszem Jankó kiküldött munkatársa. A legendás Ferenc Jóska által finanszirozott egykori főrabbiképző (amely az elmult 5 évben egy rabbit sem adott a krónikus rabbihiányban leledző magyarországi zsidóknak) – most végre csinál valamit: "szabadegyetemet" a pesti zsidóknak.

 

    Ebben – mondja a hirdetmény  a  "kurzus résztvevői előadásokat hallhatnak a zsidóságról. Megismerkedhetnek a zsidó vallással, kultúrával, történelemmel. Az előadók az egyetem tanárai, professzorai.

Az előadások heti egy alkalommal – hétfőnként –18:00-19:30 óra között zajlanak az
OR-ZSE épületében, a II. emelet 5. sz. teremben (Bérkocsis u. 2. ).

Mivel bennünket – sorry – a vallás érdekel és nem a blabla amit "kultúrának" csufolnak, sem a vereckei szorosnál bozogányt és kocogányt árusitó őseink (ez lenne a "történelem) – átböngésztük az adott programot. Ott a kilencben egyet találtunk amit a helyszinelők a "vallás"sal azonosithatnak. Ez Oláh János előadása a talmudról. Ez jó és pozitiv, ugyanis a magyar zsidók vallási igényei e körül összpontosulnak. A többit már tudják.

(Egyébként ez május másodikán van, a Soá emlékének szentelt világnapon. Milyen stilusos,  kedves és sokatmondó: az embereket a Talmud és a Sóá közötti "kapcsolatra" emlékezteti.)

  A többi program között kimagaslik Dr Lichtman Tamás előadása "a budapesti és bécsi kabaréról az első világháboru előtt". Ez aztán a zsidóság (jiddiskeit) a javából, nettó zsidóság – irná egy antiszemita  honlap (hogy a zsidók  nettó eluralkodtak a magyar kultúrális életen...).

De mit kell itt nekünk osztályozni: álljon itt az egész program és az olvasó válassza ki ami gyomrának megfelel:

 TEMATIKA

2011. február 28.
Szántóné Dr. Balázs Edit: Zsidók az európai gazdaságban, a középkorban

2011.március 7.
Szántóné Dr. Balázs Edit: Zsidók Magyarországon, az államalapítástól a 16. századig

2011. március 21.
Szántóné Dr. Balázs Edit: Zsidók Magyarországon a 16-18.sz.

2011.március 28.
Dr. Lichtmann Tamás: A bécsi és a budapesti kabaré az első világháború előtt

2011.április 4.
Dr. Kiss Endre: Igaz emberek legendája

2011.április 11.
Dr. Schőner Alfréd: Pillantás a zsidó művészetbe. A középkori illusztrált kódexek

2011. május 2.
Dr. Oláh János: A Talmud

2011. május 9.
Dr. Gábor György: Az antijudaizmus a középkorban

2011. május 16.
Dr. Komoly Judit: A vezető viselkedése és a tagság reakciója a háromféle társadalmi témában (Kurt Levin). Filmvetítéssel.

 

Ez van, ezt kell szeretni. Eszi vagy nem eszi (a papagály) – mást nem kap. Persze nem csoda, hiszen ez az amit az intézmény  "tanárai, professzorai" (tegyük hozzá: docensei, adjunktusai stb) adni tudnak. Mint a mesében a legszebb párizsi lány.

Érdekes, hogy egy "rabbi" sincs az előadók között, még a svihák sem, aki elmondani miért kell sikszet elvenni feleségül, az elhagyott betért feleség helyett. Pedig erre – "lenne igény", ahogy arrafelé mondják.

 Persze igaz, hogy ez is több a semminél.

De nem sokkal.

 

  KOMÁM-URAM, HOL AZ EGYENES BESZÉD?

 

A MULT HÉT KEDDEN. FEBRUÁR 22-ÉN, HÁZI HONLAPJA (MAZSIHISZ.HU) BEKONFERÁLTA, HOGY AZNAP ESTE CSOKNYAK LESZ AZ ATV EGYENES BESZÉD ROVATÁNAK A VENDÉGE.  MIVEL AZÓTA A HONLAP NEM ADTA LE AZ ELNÖK ÚR BESZÉDÉNEK LÉNYEGÉT – KÉRJÜK AZ 50 HÜSÉGES OLVASÓ NEVÉBEN (TÖBBNYIRE A SZÉKHÁZ DOLGOZÓI), HOGY A HONLAP HALADÉKTALANUL KÖZÖLJE, MI(KE)T MONNDOTT Dr F. Péter, a magyar parlament levelező tagja.

Ez a minimum ami jár nekünk.

                                          *

    Végül pedig kellemes kötelességünk köszönetet mondani Andikának, a mazsihisz honlap legendás szerkesztőjének, aki vasárnap reggel korán kikelt az ágyból és kijavitotta a pénteki tévedést, adván ezzel a sipista honlap olvasóinak (van vagy 50) a helyes heti szakaszt – Vájákhélt – és nem a hibás három héttel azelőttit. Köszi, köszi szépen mind az ötven nevében. És, hadd legyünk egyszer gentlemanok, nem is biztos hogy részeg volt, talán csak egy kicsit spicces. Chánáról, Sámuel mamájáról, is azt hitte a főpap, hogy részeg pedig csak imádkozott, mert gyereket akart. (Kérdezze meg a Dohányzó "főpapot" és az otthagy csapot-papot és megmondja hol találhatja a zsidó Bibliában. Ha nem ismeri a héber betüket, Andika, le van forditva magyarra is).

 

     Minden esetre érdemes az ivást csak a szombat "ünnep" beállta után elkezdeni.

 

                             

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése