2011. február 3., csütörtök

MAGYAR-ZSIDÓ VALÓSÁG: A VÉG KEZDETE
A MAZSIHISZ BOJKOTTÁLTA
A KORMÁNY MEGHIVÁSÁT

IGÉRETÉHEZ HIVEN A FIDESZ KORMÁNY KISZÉLESITI A ZSIDÓ SZERVEZETETTEL FOLYTATOTT TÁRGYALÁSOK KÖRÉT * VÉGE A MAZSIHISZ MONOPOLIUMÁNAK? *  A HIVATALOS JELENTÉS:

"Zsidó szervezetekkel tárgyalt a  kormány"

A kormány az előző héten hozott döntésének megfelelően hétfőn megkezdte a tárgyalást a zsidó érdek-képviseleti szervezetekkel - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kormányzati kommunikációért felelős államtitkársága kedden az MTI-vel.

 

Az államtitkárság emlékeztetett: a kabinet korábban úgy döntött, megújítja a zsidó közösségekkel és a nemzetközi zsidó szervezetekkel zajló egyeztetések formáját, és azt a korábbinál szélesebb körben, több témában és gyakrabban folytatja.

A hétfői találkozón a résztvevők üdvözölték a kormány azon törekvését, hogy a zsidósággal folytatott párbeszédet eltávolítsa a pártpolitikától, valamint azt, hogy a tárgyalások kibővítésére törekszik mind a résztvevők köre, mind a tárgyalások témája tekintetében - olvasható a közleményben.

A tárca közlése szerint a jelenlévők nyugtázták, hogy a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványnak (MAZSÖK) nyújtott 50 millió forintos - fel nem használt - állami támogatást a kormány változatlanul az "uratlan vagyon" felkutatására ajánlja fel és át fogja adni az ezt végző szervezeteknek.

A kormány mint a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány (HDKE) alapítója a közalapítványban folyó tudományos élet élénkítése érdekében a kuratóriumot átalakítja és tagjainak az oktatás és a tudományos kutatás területén elismert szakembereket kért fel.

A "Határtalanul" program keretei között a kormány előreláthatólag 100 millió forintot különít el arra a célra, hogy a határon túli magyar területeken, így többek között Munkácson és Máramarosszigeten elpusztított zsidó közösség történetét és emlékhelyeit a magyar diákok megismerhessék.

A kormány tájékoztatta a résztvevőket, hogy a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvánnyal kötött támogatási szerződésből az idei költségvetési évre esedékes összeg kifizetésének fedezetét elkülönítették a költségvetésben és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a korábbi támogatási összegekkel való elszámolást követően ezt az összeget lehetőleg még február 28. előtt kifizessék. A résztvevők egyetértettek abban, hogy átláthatóvá kell tenni az anyagi támogatások odaítélésének, kifizetésének és felhasználásának folyamatát.

A résztvevők üdvözölték az egyeztetések, valamint a támogatások folyósításának folytatását a korábbi szerződéseknek megfelelően, valamint új emlékhelyek alapítását és további együttműködések elindítását - áll a közleményben.

A találkozón a kormány részéről Gál András Levente, a KIM közigazgatási államtitkára és Hóvári János, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára vett részt. A meghívott szervezetek részéről jelen volt Kovács András, a Közép-európai Egyetem (CEU) professzora, Szántó T. Gábor, a Szombat című lap főszerkesztője, Szita Szabolcs egyetemi tanár, Köves Slomó és Bányai László az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségtől, Sessler György, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesületétől, Peremiczky Szilvia, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége megfigyelője, valamint képviseltette magát az Egyesült Államok, illetve Izrael Állam nagykövetsége is."

                                                                    ***

     Hóvári államtitkár annakidején Magyarország izraeli nagykövete volt és mint ilyen jól ismeri az ügy zsidó szereplőit és  a különböző érdekek és hatalmi harcok ütközőit, (N"K)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése