2011. február 23., szerda

"MERT AKIT SZERET - - -AZT DORGÁLJA" (Példb.3.12)

 

     HOGYAN LEGYÜNK ZSIDÓK? (2)

 
    SZOMBATON NEM UTAZUNK.

 

   Ebben az új rovatban nem a Sip utca uraival foglalkozunk és nem kisded játékaikat leplezzük le. Itt a "mezei hadak"ról lesz szó, azokról akik zsidók akarnának maradni, hamár annak születtek – de nem tudják hogyan kell ezt csinálni.

 

  Sajnos, nem jártak zsidó  óvodába, iskolába, nem látták szüleiknél (akik gyakran letagadták zsidó voltukat), élnek  a materiális világban, egy - nem egyszer ellenséges -  gój környezetben és vágyódnak valamiféle szellemi, transzcendentális behatás iránt, vagyis – mondhatni – keresik gyökereiket.

   Zsidó gyökereiket.

                         *

   A fenti cim után – nyelvtanilag – nem jön pont. A pont itt azt jelenti, hogy zsidó ember nem utazik szombaton. Pont.

  Semmi képpen és semmi módon nem utazik, mivel az utazás – szombatszegés.  Egy zsidó ember nem szegi meg a szombatot, akkor sem ha idős szüleit kell meglátogatnia és akkor sem ha szombat reggel zsinagógába akarna menni. Ha nem mehet gyalog, mert messze van – inkább maradjon otthon és imádkozzon ott, de ne szegje meg a szombatot. A szülő látogatása, illetve a közösségi ima ugyan micve, de ha ez szombatszegéssel jár – akkor ez egy "vétkes micve (vagyis micvá hábáá böávérá     מצוה הבאה בעבירה ) ami szigoruan tilos és semmissé tesz a micvet.

Egyetlen egy esetben lehet, szabad, sőt kötelesség szombaton utazni. Ez akkor van  ha  konkrét életmentésről van szó. Megmenteni egy zsidó ember életét – ezért mindent meg kell és meg szabad tenni – beleértve a szombati utazást is

  Nincs módunkban és nem várják el tőlünk, hogy osztályozzuk a micvákat, a tiltókat illetve a tevőlegeseket, de mindenesetre annyit mondhatunk, hogy a szombat (sábesz) megörzése – a legnagyobb és legfontosabb micvek egyike

                                               *

    A szombati utazás tilalma minden zsidó emberre, férfira, nőre és gyerekre egyaránt vonatkozik. Ugyancsak vonatkozik minden jármüre, a rollertől a bicikliig és a vonattól a villamosig, autóbuszig,  beleértve a fogaskereküt is stb. Akárki vezeti a jármüvet – még ha nem-zsidó is az illető – zsidó ember akkor sem utazhat vele szombaton. Ez vonatkozik a liftre is. (Létezik un. sábesz-lift, amely teljesen automatikusan müködik – de Magyarországon még nem láttam ilyent. Vannak akik megengedik idős és beteg embereknek, hogy gójok által müködtetett liftet használjanak szombaton – ha felső emeletre kell menniők.

                                              *

    Van egy sor másfajta tevékenység is, amelyek a mai ember szemében nem látszanak munkának, de a halacha tiltja őket. Ilyen a nyiratkozás, a kert nyirása, a barkácsolás, irás (akár kézzel akár iró vagy számitógépen), tévézés (ami tilos az a tévé be és kikapcsolása, maga a nézés – nem tiltott, de nem ajánlatos). Ugyanez a tilalom vonatkozik a rádióra is. A telefon minden fajtájának szombati használata is tilos.

  
   Egyszóval – a szombat a totális kikapcsolódás, a teljes lelki felfrissülés és feltöltődés napja. Olvasni, tanulni – szabad sőt ajánlatos és Bölcseink azt mondták, hogy a szombati alvás – élvezet.

(Folyt, köv)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése