2011. február 7., hétfő

A  DOB UTCÁBÓL INDULT EL. . .

 

A "ZINGICA" UNOKÁJA – AZ IZRAELI

HELYETTES VEZÉRKARI FŐNÖK

 

    Úgy hivják, hogy Jáir Náve. Tábornok, kipával a fején, volt jesiva növendék és az első izraeli vallásos vezérkari tiszt, aki most lett a vezérkari főnök helyettese.

 

   Csak kevesen tudják, hogy Náve tábornok, a pesti Singer Jenő rabbi unokája, aki a Tajrász Emesz nevü ortodox polgáriban (ITP) volt hittantanár a felső osztályban, vagyis "rebbe", az ottani és akkori zsargón szerint. A rosszcsont nebulók csak "Zingica" néven emlegették egymás között és senki nem gondolta volna, hogy szép napon,  egy izraeli kisváros – Givát Smuél – főrabbija lesz.

 

 Most derült csak ki, hogy "Zingica" unokája, Gitele nevü lányától, Izraelben született, 53 éves, a jeruzsálemi Netiv Méir jesivában tanult, ahonnan több magasrangu vallásos tiszt jött ki. Náve aki Gus Kátif kiüritésekor, a körzet parancsnoka volt, nem nyerte el a telepesek szeretetét, mivel nem tagadta meg a kiüritési parancsot, ahogy azt sokan elvárták volna tőle.

 

Náve tábornok, hosszu katonai karrierje során sok fontos feladatot töltött be és most – kis hiján – vezérkari főnök lett belőle, mint egy kompromisszumos megoldás, de a végén csak a főnök helyettese lett.

 

    Egyébként úgy hirlik, hogy az új vezérkari főnok, Benny Gantz, kinek kinevezéséről ma (vasárnap) határoz az izraeli kormány – szintén  (nagy)magyarországi, vagyis erdélyi származású-

 

      (Forrás (és köszönet) J.M. Lőwinger, Tel-Aviv)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése