2011. február 11., péntek

MAGYAR "ZSIDÓ" VALÓSÁG:  ERRE KELL AZ ORGONA A DOHÁNYBAN. . .

 

METÓDISTA "MÜVÉSZNŐ" CSATÁZIK AZ ORGONÁN

A NEOLÓGIA ,ZÁSZLÓSHAJÓJÁN'

 

  ,  A Miok dicstelen korszakában az elárvult és elkógyavetyélt, föleg vidéki  zsidó templomokból, raktárakat vagy rendőrségi kantinokat szokott az ateista rendszer csinálni. Szinházat, vagy kabarét, rendszerint nem.

 

Ma, amikor az a rendszer hál' Istennek elmult, illetve kimúlt, már nem adnak el zsidó templomokat, még ha azok üresen is állnak. Igy nem gondolhatnánk, hogy a Dohányból, amely "európa legszebb", "legnagyobb" stb, tempelje ,melynek rabbija egy kirúgott tábornok  - szinházat, illetve cirkuszt csinálnak.

 

Pedig sajnos igy van. Kezdték a kántorokkal, majd jött a klezmer és a végén a szekuláris "kultura" mindenféle megnyilvánulásai, szinésznőkkel, énekesnőkkel és most meg orgonacsatázó metódista nővel, aki "világhirü" ezen a szakterületen.

 

    Lehet hogy semmi közünk hozzá, hiszen a Dohány, a halacha szerint nem templom és oda zsidó embernek tilos belépni, mivel ott – az inkriminált orgonával – szombatot szegnek. Ezt éppen az utóbbi időben dörgölte Jiszráél Méir Lau, v. izraeli országos főrabbi, a meghivók orra alá, miután azok álságos módon a Dohányba akarták beinvitálni, mintha nem tudnának az egyértelmü Halacháról. (És hátha tényleg nem tudtak?)

 

  Nos, mivel a világban a Dohány mint egy zsidó templom ismeretes, talán mégsem illik abból cirkuszt, illetve szinházat

   csinálni és aki érzékeny a Chilul Hásémre (Isten nevének durva meggyalázására) fel kell hogy emelje szavát ezen blaszfémia ellen. Ezt tesszük mi itt, amikor közöljűk a ma megjelent lelkendező piárt, amely bekonferálja a profán jelenséget.

Ime:

 

" Rhoda Scott és Varnus Xaver történelmet írnak

Dupláznak: Orgonák csatája a Zsinagógában  - - - -

Koncerttörténelmet író, megdöbbentően hatalmas érdeklődés mellett, alig néhány óra alatt kelt el Rhoda Scott és Varnus Xaver április 5-i, első hangversenyének minden jegye a budapesti, Dohány utcai zsinagógában. - - - - -


Magyarországon az utolsó hatvan évben csak ők ketten tudták közbeszéd tárgyává tenni az
orgonát, és ő kettőjükről tudja száz utcán megkérdezett emberből kilencvenöt azt válaszolni, hogy mindketten orgonisták. Komolyzenészként ezt az ismertségi szintet legutoljára Liszt Ferenc tudhatta magáénak.- - - - -

"
Az Orgonák csatája eredetileg a londoni Temple-ben volt 1684-ben, amikoris a kor két legnevesebb orgonaépítője, Renatus Harris és Bernhard Smith egyidőben építettek két orgonát a templom két végébe, majd leszerződtették a leghíresebb orgonistákat a négy esztendeig tartó művészi párbajhoz, amelynek végén az egyik hangszert lebontották és elszállították, míg a másik ottmaradt." – nyilatkozta Varnus Xaver.

"Természetesen nem valódi csatára hívtam ki Rhoda Scott-ot, hiszen saját műfajában, a Hammond-orgona világában ez a csodálatos művésznő verhetetlen, mint ahogy Bach orgonazenéje – amelyet én szólaltatok majd meg – pedig vitathatatlanul Isten hangja.

Nem egymás ellen játszunk tehát, hanem két nagy korszak legnemesebb hagyományaival fogunk össze, hogy megmutassuk a világnak mindazt a gazdagságot, amely az orgonazenében rejtezik."

Rhoda Scott egy metodista tiszteletes lányaként New Jersey-ben született 1938-ban, és 1967 óta él Párizsban. Hétéves korában ült először a Hammond orgonához, és ösztönös tisztelettel levetette a cipőjét, mielőtt a hangszer pedál-billentyűihez hozzáért. Azóta hívják őt a „Mezítlábas Orgonistának”.

Varnus Xaver hét esztendős kisfiúként , Magyarországon hallotta először Rhoda Scott fergeteges itteni bemutatkozását, amelyet még a feledhetetlen Hofi Géza is paródizált. Két évtizeddel később egy televíziós műsor felvételén barátkozott össze a két világhírű művész, és azóta kísértette őket a közös koncert gondolata."

                                                                               * * *

Eddig a "tiszteletes lánya", a "mezitlábas müvésznő" valamint párja,  aki "vitathatatlanul Isten hangja", Európa legnagyobb zsinagógájában.

AKINEK MÓDJÁBAN ÁLL TILTAKOZNI EZ ELLEN ÉS NEM TESZI – VISELI A FELELŐSSÉGET A BLASZFÉMIÁÉRT!

      (Forrás? Kulturport)

 

       A mazsihisz honlapján még nincs a hir – de majd lesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése