2014. április 28., hétfő

 

RÁKOSI TAKTIKÁJA NYOMÁN –ORBÁN IS SZALÁMIZIK?

 

FELSZÁLLOTT A PÁVA (utca)  A VERITÁS SZAKÁLYÁRA

 

Szalámi-taktikához folyamodott a kormány a zsidó szervezetek ellenállásának megtörése érdekében - vélik a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetőségében. Így kommentálták azt, hogy a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ a Szakály Sándor vezette Veritas intézettel kötött együttműködési megállapodást – IRJA A STOP BELSŐ FORRÁSOKRA HIVATKOZVA.

Együttműködési megállapodást írt alá a Páva utcában működő Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány, valamint az állam által létrehozott és a miniszterelnökség felügyelete alatt működő Veritas Történetkutató Intézet. A hír - minden egyéb információ nélkül - semmi feltűnést nem keltene, hisz két, a történeti múlt feldolgozásával és bemutatásával foglalkozó, amúgy állami fenntartású intézmény állapodott meg egymással közös kutatások és szakkonferenciák szervezéséről. A szimbolikusnak is tekinthető aláírással azonban úgy tűnhet: a kormánynak sikerült áttörnie a zsidó vallási szervezetek mindeddig egységes frontját a holokauszt 70. évfordulója kapcsán meghirdetett emlékév központi rendezvényeinek bojkottjával kapcsolatban.

 

 Emlékezetes: a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) akkor jelentette be bojkottját az állami rendezvényekkel kapcsolatban, amikor többszöri párbeszéd-kezdeményezésükre sem érkezett érdemi válasz. A Heisler András vezette szervezet hónapokon keresztül jelezte: a hatmilliárd forintból, Schmidt Mária vezetésével megvalósuló Sorsok Háza projekttel, a Szabadság térre tervezett megszállási emlékművel és éppen a Veritas intézet igazgatójának személyével szemben komoly kifogásaik vannak. Bár a kabinet és személyesen Orbán Viktor is párbeszédet ígért e témákban, mindez eleddig nem jött létre.

A Mazsihisz és társszervezetei ezért jelezték: lemondanak a Civil Alap számukra, az emlékév kapcsán megszavazott pénzbeli támogatásokról és nem vesznek részt az állami megemlékezéseken sem. Néhány napja a kormány szócsövének számító Magyar Nemzet cikkezett fölényesen arról: az emlékév kapcsán kiosztott millióknak csak elhanyagolható részét utasították vissza a kedvezményezettek. (Ez részben igaz, azt azonban nem tették hozzá: a zsidó szervezetek szinte kivétel nélkül lemondtak az állami apanázsról, míg médiumok, az izraelita egyházhoz nem köthető civil szervezetek továbbra is a központi kormányzattól kapott forintokból valósítják meg programjaikat.) A Mazsihisz vezetése már a Magyar Nemzet írását is úgy értékelte: elindult a szalámi-taktika, a Fidesz igyekszik súlytalanak beállítani a zsidó szervezetek bojkottját.

Ebbe a sorba illeszkedik - a lapunknak háttérben nyilatkozó szövetségi munkatársak szerint - a dokumentációs központ és a Veritas megállapodása. Utóbbi igazgatója, Szakály Sándor a holokauszt első, magyarországi áldozatokat szedő tömegmészárlását nevezte korábban "idegenrendészeti eljárásnak". Egyértelműen az egységes bojkott megbontása a kormány célja - vélekednek a Mazsihiszen belül. A látszat valóban ez, azt ugyanis kevesen tudják, hogy a Páva utcai alapítvány állami támogatásból működik, szervezetileg semmi köze a hitközségek szövetségéhez.

Ennek ellenére a magállapodás hírének hallatára Heisler elnök azonnal retorziókat helyezett kilátásba az alapítványi elnökkel, Haraszti Györggyel szemben. Hatásköre kevés, de képes kényelmetlen helyzetbe hozni Harasztit, aki a rabbiképző egyetem tanszékvezetője, a felsőoktatási intézmény pedig tagja a Mazsihisznek. Konkrét lépésekre ezen a héten már nem lehet számítani, hisz kontinens szerte holokauszt-megemlékezéseket tartanak, a magyar vallási vezetés is Lengyelországban rója le kegyeletét.

Információink szerint Heislernek nincs módja már meg nem történtté tenni a megállapodást, mindössze annyit érhet el, hogy kiüresítsék az amúgy is csupán a kormánynak megfelelő látszat kedvéért tető alá hozott együttműködést.

Szerző: trencséni   |  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése