2014. április 29., kedd

ÁDER JÁNOS KÉT BESZÉD KÖZÖTT

A LEGNAGYOBB TEMETŐ ÉS A LEGOLVASOTTABB IRÓ

 

Áder János részt vett az Auschwitzból Birkenauba tartó emlékmeneten, mi több, beszédet mondott a Nemzetközi Élet Menete megemlékezésen' (amelyben azt mondta hogy Ausvitz Magyarország legnagyobb temetője – a szerk)

Aligha találhatunk olyan kormánytagot vagy a Fideszhez közel álló főméltóságot Magyarországon, aki valamilyen szinten ne vállalt volna közösséget az antiszemitákkal, rasszistákkal.

Vajon a Nemzetközi Élet Menete szervezői miért hozzák minduntalan helyzetbe a Janus-arcú politikusokat?

Hol van az a határ, ameddig eltűrik az antiszemitizmus és rasszizmus melletti megnyilvánulásaikat?

Vajon meddig lehet még konszenzust keresni például azzal az Áder Jánossal, aki Wass Albert szobrát avatta 2008. június 28-án Debrecenben, és hosszasan ecsetelte e jogerősen elítélt háborús bűnös,  „vitathatatlan érdemeit"

Áder János, az Országgyűlés alelnöke avató beszédében kiemelte: „Wass Albert a legolvasottabb magyar írók egyike. Könyvei immár a saját életüket élik, a saját sorsuk szerint találják meg olvasóikat. Életműve azért oly eleven, mert műveiben kiapaszthatatlan és csillapíthatatlan életerő van. Életműve az életről szól, a mi életünkről, a mi könnyeinkről, a mi örömeinkről, az árulásainkról, a hősiességünkről, a szétszóratásunkról, a küldetésünkről. Arról a küldetésről, hogy magyarként szeressük egymásban a magyart, és emberként tiszteljük egymásban az embert."

Így aztán a magyar irodalomtörténet egyik legnagyobb magyar költőjeként-írójaként Wass Albert bekerült az alaptantervbe, mint kötelező tananyag.

Ádernek azonban ahhoz egyetlen szava sem volt, hogy a kormány a 70. Magyar Holokauszt Emlékév alkalmából elképesztő történelemhamisításra készül a túlélők és leszármazottaik és az egyre szélesebb társadalmi tiltakozás ellenére.

A Nemzetközi Élet Menete többéves erőfeszítése, óriási munkája, nemes céljai nem érik el a kívánt eredményt, mivel vezetők, a szervezők nem veszik tudomásul, hogy a politikai helyzet az utóbbi években rendkívül sokat romlott. A mindenkori kormánnyal való tradicionális és szoros együttműködésre ma már elvtelenség hivatkozni. A mai Magyarországra az antidemokratikus berendezkedés és az intolerancia a legjellemzőbb, tehát a Nemzetközi Élet Menete szervezői sem tehetnek úgy, mintha ezt nem vennék észre. Így az elvtelen megalkuvás, sőt a gyávaság megalapozott vádjával kell szembenézniük.

Azoktól a fideszes politikusoktól és diplomatáktól ízléstelen provokáció a holokauszt áldozatainak emléke előtti kegyelet, akik a magyar köztereken Wass Albert szobrokat avatnak és fasisztákat dicsőítenek.

Garai-Édler Eszter

(Forrás:Kanadai Magyar Hirlap)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése