2014. április 10., csütörtök

 

ÁTVILÁGÍTOTTÁK A HITKÖZSÉGET – 

ZOLTAI  LEMONDOTT - SZÓBAN ÉS IRÁSBAN

ÍRTA: SZOMBAT 

 

Lemond Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója. Az atv.hu értesülését megerősítette két, a Mazsihisz-hez közelálló, de egymástól független forrás.

Az atv.hu megkeresésére Heisler András, a Mazsihisz elnöke az mondta, ma este fél nyolckor az ATV Egyenes Beszéd vendége lesz, és ott mindenki választ kaphat a Zoltai lemondásával kapcsolatos kérdésekre.

Az atv.hu úgy tudja, a Mazsihisz vezetősége ma szűkkörű tárgyalást folytatott, aminek a végén Zoltai úgy távozott, hogy felajánlja lemondását.

*

Hónapok óta folyt a hitközség átvilágítása a tavaly nyáron megválasztott BZSH-Mazsihisz vezetőség által felkért cég közreműködésével. Információink szerint, többek között a temetői visszaélések, egy vitatott liftberuházás és a Nyári Zsidó Fesztivál gazdálkodása képezte a vizsgálódások elsődleges irányát. A BZSH-Mazsihisz csúcsvezetői a napokban tekintették át az átvilágítás bizalmasan kezelt eredményét, melyről április 13-án vasárnap tájékoztatják a vezetőséget.

Heisler András Mazsihisz elnök tavalyi megválasztását követően, a nyilvánosság előtt is hangsúlyozta, hogy teljes gazdasági és működési átvilágításra törekszenek, s hogy a vizsgálat eredményét a széles közvélemény is megismerheti.

Éveken át újabb és újabb ügyek, köztük bűncselekmények kavarták fel a hitközségre figyelő közvéleményt. Elsősorban a Kozma utcai temetői visszaélések vetettek árnyékot a hitközség vezetésére. Miközben voltak, akik átvilágítást követeltek a hitközségen, a vezetéshez lojális mamelukok és a hitközségi vezetés által, az érdekszövetségek révén irányított „közgyűlési szavazógép" elhárította a gazdasági vizsgálatot.

Heisler korábbi elnöksége idején már téma volt számos ügy, mely feszültség tárgyát képezte a hitközségi vezetésben. Heisler akkor távozásra szólította fel Zoltai Gusztávot, aki válaszképpen megpuccsolta Heislert, akit aztán a Síp utca urai hosszabb időn keresztül nem engedtek döntéshozói pozícióba.

Tavalyi megválasztásakor Heisler András szélesebb támogatói kört tudhatott maga mögött. A két korábbi elnök: az eltávolítása miatt revansra törekvő Feldmájer Péter és Tordai Péter is mögé állt, így tudta megszerezni az elnöki posztot Zoltai akkori favoritjával, Horovitz Tamással szemben, akit Feldmájer a választás előtt egy hitközségi beruházással kapcsolatban éles kritikával illetett. Így kerülhetett sor arra is, hogy a három volt elnök összefogása következtében elindult a gazdasági vizsgálat.

A rendőrség továbbra is nyomoz a két és fél éve feltárt Kozma utcai temetői visszaélések ügyében. Bár a BZSH-Mazsihisz új temetőigazgatót nevezett ki, ennek körülményeit is bírálat érte, és azóta sem kapott a nyilvánosság választ: miért tűrte a visszaéléseket a hitközség vezetése?

Az elmúlt hónapokban zajlott átvilágításnak két tétje volt: az állatorvosi lóként végigtekintett ügyek kivizsgálása nyomán a tiszta és átlátható gazdasági-döntéshozatali-ügyviteli viszonyok megteremtése a BZSH-Mazsihiszben, másrészt, hogy megállapítható-e a kínos ügyekben a hitközség legfelső vezetése, elsősorban az ügyvezető igazgató, Zoltai Gusztáv bárminemű felelőssége.*

   HOZZÁSZÓLÁSOK A SZOMBATBAN

 

 • Júlia Szél ·  Kiemelt hozzászóló · Elte btk
  Nem tudok mit kezdeni ezzel a cikkel: zavaróan bulváros, ugyanakkor zavaróan belterjes: az utalások felét nem értem. Azon kívül erősen irányzatos, az objektivitás látszatára sem ad...+ ez a fotó is szemét szerintem (már nem először látom illusztrációként), és ennek köze nincs ahhoz, hogy kedvelem-e Zoltait vagy sem...Talán nem véletlen, hogy sem a szerző, sem a fotós nem vállalta a nevét...
  Válasz · 
   · 1 · 7 órája
  • József Sebes ·  Kiemelt hozzászóló
   Egy szakszerű átvilágításról, hogy jelenhet meg egy ilyen szakszerűtlen cikk, amely emberek lejáratásáról és nem vizsgált ügyekről szól...felháborító!!!
   Válasz · 
    · 7 órája
   • Hanna Schlesinger · ELTE - Eötvös Loránd Tudományegyetem
    Aki nem áll be a sorba, nem örül a Szabadság -téri emlékműnek, nem hiszi el, hogy a magyaroknak semmi felelőssége nem volt a holokausztban, azt máris meg kell hurcolni a kétharmadosoknak? - Gondolkodjatok.....
    Válasz · 
     · 1 · 11 órája
    • Rafael Alvis ·  Kiemelt hozzászóló · Medical DirectorHuminheath
     a Rabbi képző kell átvilágítani ott buszlik minden .
     Válasz · 
      · 10 órája
    • Írisz Síp O S ·  Kiemelt hozzászóló
     Jó lenne, ha végre mindenki felvállaná a felelősség rá eső részét. A magyarok azt a nagyot, a holocaustért, Zoltai azt a kicsit, a temetőért. Legyünk méltóak 2014-re, a megemlékezésre, az újrakezdésre.
     Válasz · 
      · 10 órája
   • Zsolnai Margit ·  Kiemelt hozzászóló · Budapest, Hungary
    Már régen mennie kellett volna...
    Válasz · 
     · 11 órája
     • Rafael Alvis ·  Kiemelt hozzászóló · Medical DirectorHuminheath
      nem csók ott kell világítani ,a Rabbi képző és sürgősen kellene ,ha oda pillant az Őrekevaló ,hányinger van.
      Válasz · 
       · 11 órája
    • Hanna Schlesinger · ELTE - Eötvös Loránd Tudományegyetem
     Mi lesz most? Megindul a mocskolódás? - Gondolják végig azok akik mindenféle alaptalan, rosszindulatú megnyilvánulásra készülnek.
     Válasz · 
      · 11 órája
     • Dinnyés Marcell ·  Kiemelt hozzászóló
      A sunyi célozgatások mellett ünnepelhettek is gyökerek...
      Válasz · 
       · 1 · 14 
      ***
      Aki csak egkicsit is ismeri a sipuccai viszonyokat, annak  kétségtelen Zoltai felelősége. Ha egy-két évvel ezelőtt lemond – ezt érdemei elismerésével tette volna – és vannak érdemei. Ez legalább annyira tény, mint az átvilágitás sötét oldalai amelyekre, remélhetőleg, fény derül jövő vasárnap.

      Ami magát a lemondást illeti – ismervén Zoltait – nyugtával kell dicsérni a napot. Az igazi okot összekeverni a náci  megszállás emlékmüvével – álságos és és nem illik Zoltaihoz.

      Még hozzá sem.

       

      A szerk.

      

     Nincsenek megjegyzések:

     Megjegyzés küldése