2014. április 1., kedd

KÁRTÉRITÉSRE

Perelné Izraelt a bibliai 

tíz csapásért

egy egyiptomi újságíró

Ahmad al-Gamal, az egyik legismertebb egyiptomi újságíró pert fontolgat Izrael ellen. A Bibliában leírt tíz csapásért követelne kártérítést.

“Kompenzációt akarunk azokért a csapásokért, amik a zsidók átkaként sújtották ősapáinkat. Ők nem ezt a sorsot érdemelték, nem nekik kellett volna megfizetniük Egyiptom akkori uralkodói, a fáraók bűneiért” – írta az Al-Jaum al-Szabi című napilapban.

“A tórában világosan leírják, hogy a fáraó nyomta el Izrael gyermekeit, nem az egyiptomi nép. Ők mégis mindanyiunkra sáskákat szabadítottak, amik mindent elpusztítottak. Vérré változtatták a Nílus vizét, hogy senki se tudjon inni. A sötétség is mindenkire ráborult, a békák és az elsőszülöttek halála is mindenkit sújtott és így tovább” – írta.

Al-Gamal szerint Egyiptomnak az ószövetségben leírt arany-, ezüst- és réztárgyakért, illetve a drágakövekért, szövetekért, faanyagért és egyebekért is kártérítést kell kérnie, mert szerinte nyilvánvaló, hogy a zsidók mindezt Egyiptomból lopták. (KRON via Times of Israel)

*

   DIN TÓRA NAGY SÁNDORNÁL

 Ami  A DOLOG AKTUALITÁSÁT ILLETI, Peszách ugyan közeledik ,de az egyiptomi kollega nem ujitott: a babilóniai Talmud tudja, hogy Nagy Sándor idejében az akkori egyiptomiak már tettek hasonló kisérletet. Beperelték a zsidókat a macedóniai imperátor előtt és kártéritést követeltek, a Tórára hivatkozva.

A perben a zsidókat egy egyszerü ember képviselte. Gviha ben Pszisza nevü. Amikor  Nagy Sándor megkérdezte a felpereseket, mire alapozák követelésüket,válaszuk az volt hogy – a Tórára.

  Nagyon jó – mondta Gviha – én is a Tórával érvelek: fizessék meg az egyiptomiak 600 ezer kényszermunkás (rabszolga) munkabérét 430 évre visszamenőleg és akkor majd beszélünk arról is, amit a kiszabaduló zsidók magukkal vittek-----

Nagy Sándor kötelezte a felpereseket, hogy 3 napon belül válaszoljanak Gvihának. Azoknak nem volt mi válaszolniuk - és elmenekültek---- (BT. Szánhedrin, 91,a)

A szerk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése