2011. március 2., szerda

 

"MERT AKIT SZERET - - -AZT DORGÁLJA" (Példb.3.12)

 

HOGYAN LEGYÜNK ZSIDÓK?! (4)

 

PESZÁCH(2): MILYEN MÁCESZT VEGYÜNK

 

Nem minden  mácesz (pászka) kóser peszachra, vagyis megfelel a kovásztalan ünnep követelményeinek.

Vannak boltok (közértek, stb) ahol egész évben árulnak máceszt, ami cháméc, vagyis nem alkalmas a peszachi használatra.

   

  Ennélfogva ajánlatos előfeltétel a máceszt olyan helyen beszerezni, ahol kóserságához nem férhet kétség. Ez vonatkozik a többi peszachi produktra is.

 

Ellentétben más dolgokkal, amelyek 1:60  arányban elenyésznek (például ha egy  kis tej vagy tejes valami egy húsosfazékba esik – akkor ha  a fazékban 60-szor annyi hus(os) van mint a tej ami beleesett – akkor nem történt semmi (vagyis héberül bátél bösisim). Ellentétben ezzel  - a chámécből (kovászosból) egy csöppnyi is elég, egy morzsányi is, hogy az egész kitakaritott konyhát eltréflizze (vagyis peszachi használatra alkalmatlanná tegye).

 

   Nagyon ajánlatos peszách előtt figyelmesen elolvasni a "Zsidónak lenni" cimü Donin könyvet, amelyben érthető nyelven benne van minden amit a témáról tudni kell. Ugyanez áll a Ganzfried féle Kicur Sulchán Áruchra is, amely szintén kapható a szaküzletekben, vagy a Chábádnál (bár ennek  magyar nyelvezete kissé régies).

 

      Kaserolás

 

  A kivánatos az, hogy minden zsidó családnak legyenek külön peszachi edényei, amiket évről-évre eltesznek és csak az ünnep nyolc napján használnak. Ahol erre nincs lehetőség – kell az edényeket "kaserolni", vagyis alkalmassá tenni a peszachi használatra. Ez forró vizben, vagy a sütő edények (tepsik) vonatkozásában, tüzesitést alkalmazva történik. Lehet összeköttetésbe lépni az ortodox rabbinátussal (Dob utca 35), vagy a Chábáddal (Károly kőrut 20) ahol ebben segitséget nyujtanak. Üveg edényeket, poharakat, azáltal lehet kaserolni, hogy alapos tisztitás után három álló napig vizet tartunk bennük.

 

     "Kezdőknek", akik első lépéseiket teszik a kasrut nem könnyü ösvényén – ajánljuk, hogy legalább peszáchra kóser húst vegyenek és ezzel demonstrálják a zsidósághoz tartozásukat. Ugyanez áll a kóser borra is – csak megbizható hechser biztosithatja, hogy a bor valóban kóser, nem-zsidó nem érintette és igy alkalmas a Széderre szükséges négy pohár bor haszálatára. Vannak ma a piacon mindenféle "kóser" borok, mindenféle "rabbik" hechserével, aki lelkét őrzi, tartózkodik ezektől  .שומר נפשו ירחק מהם

 

       Haggadák – igyekezzünk hogy  hagyományos szövegü haggadák legyenek a háznál és nem mindenféle reform irányzatu, gójis stilusu Haggada utánzatok, amelyek félrevezetik a fiatalokat.

 

                                                       ***

    Nemcsak peszachkor, hanem egész évben ügyelni kell a kóser háztartásban a különválasztott tejes, húsos és "páros" edények külön  helyen tartására és külön mosogatására. Aki megengedheti magának, jó hogy két mosogató kagyló legyen a konyhában egy a tejesnek és egy a húsosnak. Ha ez nincs – külön edényben (veidling) kell mosogatni.

 

    NemcsakPeszachkor, hanem egész évben ügyelni kell, hog a felhasznált zöldségek ne legyenek férgesek, mert a féreg, pondró, zsizsik – vagy nevezzük ahogy akarjuk – ugyanúgy tréfli mint a disznóhús! Vannak akik külön sürü szitát használnak a liszt szitálására, válogassák a rizsát, stb.

 

Bölcseink szerint a tiltott ételek "butitják az ember szivét" és ha körülnézünk, láthatjuk mennyire helyén való ez a megállapitás...

 

(Folyt.köv.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése