2011. március 28., hétfő

HOGYAN LEGYÜNK ZSIDÓK? (6)

 

PESZACH KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK

 

     A "hogyan legyünk zsidók?" alatt nem azt kell érteni, hogy  miként válhat zsidóvá az, aki nem zsidó. Erről itt nincs szó. Ez elméletileg lehetséges, de Magyarországon erre nincs meg az igazi lehetőség.

 

Itt arról van szó, miként élje meg zsidóságát és váljon valódi zsidóvá, az, aki zsidó anya gyermekeként született. Ugyanis, a zsidóságot megélni kell, ez nem elvont elmélet hanem gyakorlati valóság. Nem attól zsidó valaki, hogy az antiszemiták lezsidózzák, vagy a szomszéd tesz egy ellenséges megjegyzést – hanem attól és úgy hogy zsidóként él.

   Ezt meg kell tanulni – AHOGY Hillel mondta a betérni szándozó gójnak -  és ez egy hosszadalmas folyamat. Addig is: most jön a Peszách ünnepe. Ez a három un, Zarándokünnep egyike, az egyik legnagyobb zsidó űnnep, amelyben az elnyomott zsidó nép felszabadult az ókori Egyiptomban a rabszolgaságból. Ez az ünnep most lesz, április 18.-ától, április 26.-ig.

 

 Peszách a Kovásztalan kenyér ünnepe, amikor tilos kenyeret és kenyérfélét enni. Ezt a macesz (pászka) helyettesiti.

 

HALADÓKNAK,

akiknek már van valami fogalmuk a zsidóságról: a lakást ki kell alaposan takaritani, eltávolitani, vagy gondosan elzárni minden olyan élelmiszert, ami nem "kóser" (alkalmas peszáchi használatra). Beszerezni kóser  (új) edényeket peszachra, amelyek nem voltak cháméc használatban vagy kikaserolni a mindennapi edényeket (egy kompetens rabbi – ortodox vagy chábád) irányitásával. A meglévő és elzárt chámécot el kell adni egy nemzsidónak (a rabbi segitségével) ez nem több mint felhatalmazást adni a rabbinak – és ez pénzbe sem kerül. Jóelőre beszerezni a mácesz és egyéb peszáchi kóser élelmiszereket és bort. Zöldséget és gyümölcsöt lehet használni, de meg kell nézni nem kukacosak-e és jól lemosni őket.

 Az ünnep első és utolsó két napján elmenni egy zsidó templomba, ahol nem szól szombaton orgona (ami szombatszegés) és nem lesz belőle alkalmankét  cirkusz, ahol cigányzenészek és ledér énekesnők lépnek fel. Minden zsidó templom ilyen ma Magyarországon, kivéve a Dohányt és a szegedit)és az ünnep utolsó, nyolcadik napján (kedd, április 26) a templomban Jizkort mondani az elhunyt szülők emlékére.

Az ünnep első és utolsó két napján utazni sem szabad – akárcsak szombaton.

 

KEZDŐK,

Akikre ugyanaz vonatkozik mint a haladókra, de még nincs elég lelkierejük, mindezt betartani: legalább ne egyenek kenyeret és kenyérfélét, kekszet, zsemlét, nápolyit stb – mivel mindez cháméc és egy zsidó nem eszik chámécot peszáchkor – menjenek el az ünnep beköszöntésekor (hétfő este, április 18.) a templomba, valamint az ünnep utolsó napján, kedden, (április 26)reggel és mondják el a Jizkort ("Mázkir") az elhunyt szűlőkért, nagyszülőkért.

 

  MINDENKINEK:

   A fentebb elmondottak csak zsidókra vonatkoznak. Nemzsidók ünnepeljék a saját ünnepeiket és hagyják a zsidókat magukra. Mi nem keveredünk és nem "ökuménálunk". A Széder estét, mint már irtuk, otthon is meg lehet tartani, de ha már elmegyünk egy közösségi Széderre, válasszunk olyant ahol a tartalom a lényeg és nem a vacsora és a ...knédli.

 

 Az ortodox hitközség és rabbija, valamint a chábád közösség és rabbijai – minden segitséget megadnak, annak aki kóser peszáchot akar tartani-

    (Folyt.köv.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése