2011. március 1., kedd

MAGYAR ZSIDÓ (VIRTUÁLIS) VALÓSÁG

 KOHN-GRESSZUS SZOMBAT-SZEMMEL:

 A FONTOS TÉMÁK: TEMETŐK, HORTHY-SZOBOR,  SOÁ-KIÁLLITÁSOK

 Mivel titkos, álcázott tudósitóinkat nem tudtuk rávenni, hogy vasárnapi délelőttjüket rááldozzák a Magyar Zsidó Kohn-gresszus siputcai szúnyókálására – nagyon kevés infót sikerűlt megtudnunk a Mazsihisz üdvhadseregének legutóbbi találkozójáról. Igy kénytelenek vagyunk a Szombat-Szegő Péter nevü tudósitójának jelentésére hagyatkozni, ami ha nem is teljes, de  sokkal többet árul el mint a Mazsi(nem)hisz honlap handabandázása.

     A Dohányzásra vonatkozó szóváltás több mint jellemző , ahogy az ólatinok mondták  :"quod licet Iovi – non licet bovi", vagyis amit szabad Jupiternek, azt nem szabad Szegő Péternek. 

 

Az alábbiakban a Szombat riportja a szomorú (unalmas) vasárnapról,( zárójelben szerkesztőnk megjegyzéseivel) :

"A Mazsihisz több hatáskörét átruházta a kongresszusra”- (mondja az öndicsérő Csoknyak)


Február 20-án a Mazsihisz Síp utcai székházában ülésezett a Magyar Zsidó Kongresszus. A megjelentek között nemcsak nők, de negyven alattiak is csak mutatóban voltak. A tanácskozás szünetében a Szombat tudósítója afelől érdeklődött Zoltai Gusztávtól, a Mazsihisznek a díszteremben rágyújtó ügyvezető igazgatójától, hogy szabad-e itt dohányozni. „Nem, de lehet” – hangzott a válasz.


 Szombat / Szegő Péter 

 

   Mivel a Kongresszus érdemi munkáját a bizottságok végzik, fontosak voltak az ezek egyéves munkájáról szóló beszámolók.

A Kegyeleti Bizottság nevében fölszólaló Siklósi Vilmos azt mondta: néha olyan állapotok vannak a zsidótemetőkben, hogy ha az ember megtalál egy sírt, utána GPS-szel be kell jelölnie, hogy legközelebb is megtalálja.
(Úgy sem biztos, mert lehet hogy közben ellopták a sirkövet – a szerk).

 Egy többéves program keretében föl kéne térképezni ország összes zsidótemetőjét – javasolta. A bizottság elnökeként hozzászóló Streit Sándor – aki egyben a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke – megjegyezte, hogy egységes temetői adatbázis még nincs, de a cél az, hogy legyen. Emellett igyekeznek a temetői károkat – akár szélvihar, akár vandalizmus eredményezte azokat – kijavítani. A Kosher Power  (???)  nevű szervezetet képviselő Holländer Máté – a közgyűlésen messze a legfiatalabb hozzászóló – szervezete nevében segítséget ajánlott a Kegyeleti Bizottságnak: a temetői adatbázis összeállításához szervezete aktivistái fotózni és filmezni fognak, ingyen.

Turai János, a Külügyi Bizottság tagja elmondta: fölvették a kapcsolatot a történelmi Magyarország zsidó hitközségeivel. Jelenleg egy, a frankfurti repülőtéren megnyitandó soá-kiállításon dolgoznak, melynek anyaga utóbb elkerül Aradra és Ungvárra is.

Rengeteg ötlete van a Kulturális Bizottság tagjainak, melyeket szeretnének a széles nyilvánosság elé tárni – hangsúlyozta Kirschner Péter, a bizottság – és egyben a Mazsike – elnöke. Hozzátette: az általa vezetett bizottság különböző pályázatokat bírált el. Csatlakozva Turaihoz, közölte: programokat szerveznek Kárpátalján. „Ott a múlt, itt a jelen és a jövő” – fogalmazott
. (Hol a jövő? A Sip utcában?A temetőben? Vagy a Dohány operaénekesnőinél? – a szerk)

Erdélyi Miklós, a MZSK Antiszemitizmus Elleni Bizottságának tagja arra hívta föl a figyelmet, hogy Szegeden Horthy-szobrot kívánnak állítani, s ebben élen jár a Kereszténydemokrata Néppárt. A nagy fölháborodással fogadott információ arra sarkallta a közgyűlést, hogy fölhatalmazta az Antiszemitizmus Elleni Bizottságot
a szoborállítás elleni föllépésre. „Lépnünk kell, hogy ne álljon Horthy Miklós szobra Szegeden” – mondta Feldmájer Péter. (Aki nem lép egyszerre – nem kap Csoknyakot a következő választáson – a szerk).

A záróbeszédben történelmi időkről beszélő Feldmájer Péter Mazsihisz-elnök közölte: az MZSK nagyon jó kezdeményezés, amelyet tovább kell vinni. Arra kérte a Magyar Zsidó Kongresszus bizottságait, hogy aktivizálják magukat, mert jelenleg csak az MZSK elnöksége működik látható módon. Hozzátette: fél éven belül teljes tisztújítás lesz a szervezetben. Úgy folytatta: a Mazsihisz több hatáskörét – például számos esetben tízmilliós összegek fölötti rendelkezést – átruházta az MZSK-ra, illetve annak bizottságaira.

(Mit "ruházott" Csoknyak? Miről beszél? Milyen tizmilliókról? Megint átverte a szunyókáló öregurakat. Maradhat ez igy? Nem. nem soha. – a szerk.)

*


Az ülésen felszólalt Izrael nagykövete, Aliza Bin-Noun asszony is, aki üdvözölte a kongresszus munkáját, majd politikai helyzetértékelést adott.
Az előző kormány idején Magyarország az egyik leginkább Izrael-barát államnak számított Európában – szögezte le. Így például Genfben azon hat, New Yorkban pedig azon tizennyolc állam egyike volt, amelyek az (Izrael gázai katonai akcióját elítélő) Goldstone-jelentés ellen szavaztak. (A tolmács Goldstone-t lefordította Goldstein-re – Sz. P.) (Na és? Jobb lett volna ha Aranykőre forditja?).

 

                                                          ***
Most már tudjuk tehát, mik azok a fontos, világrengető dolgok, amelyek ma a magyarországi zsidóságot foglalkoztatják:

1)           A temetők, (vagyis a  zsidóság jövője)

2)           Frankfurti kiállitás

3)           Horthy szobor Szegeden.

4)           Önvállveregetés: "A Kohn-gresszus jó dolog, tovább kell vinni"( Hová?).

 

    Végezetül Csoknyak megigérte, hogy fél éven belül, vagyis a hitközség választások után, teljes tisztujitás lesz a Kohngresszuson.

 

     Nem csak ott...

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése