2011. március 18., péntek

MAGYAR "ZSIDÓ" VALÓSÁG: PURIMI KÉRDŐJELEK

 

KIRE HASONLIT AZ UJ ÉLET DISZNAJA?

 

A  Mazsisz-lap legujabb száma olyan mint a harmadik emelet a Sipuccában: unalmas, hibás,  nevetséges és érdekes is egyszerre. Lehet hogy objektive nem lehet jobb: az adott miliőben ez van, ezt kell – vagy nem kell – szeretni.

 

  Már az első oldal első hasábja, a kvázi heti szidra is hibás. Most nem beszélünk a koncepcióról (vagy Kohn-cepcióról), ami az ismeretlen, névtelen szerzőé, azt ir amit akar. Oké, de legalább az idézett, kétszer fél tórai verset, ne irná hibásan. Vagy legalább a rabbi szerk. javitaná ki. Elő lehetne venni egy chumást, ami pontozott és megnézni, mit és hogyan irja a szerző Ezt persze nem szabad, mert a szerző valószinüleg egy ikon, akihez nem lehet nyúlni, irása Szentirás és hibái – "szent hibák".. Ezt már egyszer megmagyarázták nekünk a "volt országos" vonatkozásában.

 

   Más.

   

     Már mindenki tudja, hogy hazudtak Mágáék, amikor azt mondták, hogy a biboros primás vállalt "fővédnökséget" a Dohányos blaszfémiában. A levél, amelyben Erdő Péter kategórikusan cáfolja ezt, március negyedikén ment el Zoltaihoz ( e-mailen, másolat Naftali Krausnak. Ez rövid pillanatok alatt megérkezik).

 

    A 15.én megjelenő Új Élethez ez nem érkezett el,  11 nap alatt, ott változatlan a "fővédnökség": a biboros és a "volt". Ki adta le a hirdetést,  ki hazudott, ki a felelős? Megkérdeztük a biboros primást, mit szól ehhez – még nincs válasz. A szerk. mint a három majom egyszerre: nem lát, nem hall, nem beszél. Ki a felelős? Biztos a szerkesztőség macskája.

 

   Mint a csepp a tengerben mutatja ez a sipuccában uralkodó viszonyokat. Mindenki le van... a lényeg a pénz, a lóvé. Jönnek a választások, sok embert kell megvenni.

 

   Más.

 

     Az U.É. emlitett purimi száma a 4-5 oldalakon, "vidám" képeket közöl, amelyek a szerk. izlését tükrözik. Oké, de kire céloz az ötödik oldalon viritó hatalmas sertés, vagyis magyarul disznó? Kinek a disznóságaira akarja itt a szerk. akaratlanul is felhivni a figyelmet? A harmadik emeleti duó egyikére-másikára, vagy a duóból triót csináló táborszarnagy (fő)"rabbi" valóban hasonlitó alakjára mutat rá az ötletes kép? Kire hasonlit az U.É. disznaja?

 

   Ha olvasóink nem tudják eldönteni – vagy ha nem tartoznak az U.É. népes olvasótáborába – kérdezzenek sájlet a volt országostól, aki még nem cáfolta meg védnőkségét (bocs, fő-védnökségét) és az felidézi nagypapáját, ahogy Saul elidéztette Sámuel prófétát egy halottidéző (Báálát-Óv) által és az majd megmondja kire hasonlit a disznó ? Alighanem mind a háromra.

 

MÁS

 

   Vannak azonban az új Ú.É.ben jó dolgok is amiket nem szabad elhallgatni. Először érdeklődik a siputcai aszfalt lapja az évtizedek alatt elhanyagolt vidéki szórvány zsidókról, Zalaegerszeg, Hódmezővásárhely, Szombathely – valami mozog, már nem csak kártyáznak péntek este. Lehet remélni.

 

 Ezuttal D. Eta cikke is érdekes, Ehrenreich (Elek) Judittal készitett interjut, aki a pesti gettóban élte túl a kommunisták, majd a neó-nácik által tagadott Soát. Fia izraeli, Berger Lászlónak hivja magát a nagymama családi nevén, nem kell neki a magyarositott.

 

   Jó és érdekes, kedves Eta, igy is lehet. Hiszen olyan kevesen vagyunk.

 

Örömmel üdvözöljuk a vissza-visszatérő és mindig jó Ungár Ricsit, aki egy kissé ezotérikus humoreszkkel jelentkezik. Nagy merészségre vall, tőle és a szerk.től is, hogy megjelenik nála a "pufajka" szó. Még legközelebb képes a becsinált csirkéről irni. Nu, nu, azért nem kell a demokráciát túlzásba vinni.

 

MÁS

 

   A lapban közölt hirdetések is tanulságosak és "megérik a pénzüket". A Tokody-Dézsa hirdetésről már szót ejtettünk, de futott még két purimi (Zugló, ahol új vezetés van és adományokat elfogadnak) a Hunyadi ( a hagyományos Kohn és Grün) és egy peszachi - a sikszes Dohány,- ahol már a...peszachi vacsorát  hirdetik, Széderrel egybekötve, személyenkét 4000 illetve 4500 ft. (A differencia valószinüleg egy-egy többlet gombóc).

 

     A többi körzetben nincs semmi. Ez főképp kirivó a Csáki (Hegedüs) vonatkozásában, ahol eddig lüktető vallási-közösségi élet folyt. Mi történik ott?

 

    Volt egy Brisz is, hála Istennek – Mázl Tov Streit Sándor elnöknek, a nagyapának.

   

               ( D.G. valószinüleg félreértette Weiszberger rabbit: nem lehet, hogy azt mondta volna, hogy az Egyiptomból kivonult zsidók "lehettek vagy egymilliónyian", amikor csak a hadviseltek – 20 és 60 év között – hatszázezren voltak. A nőkkel és gyerekekkel, az ifjakkal és az idősekkel együtt ("sokan hatos ikreket szültek" – Midrás), volt ott 3-4 millió is.

                                                    **

  ... és a végén két szomoruan örökzöld kérdés:

 

1)   Mi történik Baján? Mikor menesztik a sikkasztó siksze, hitközségi elnököt, aki ellen a Mazsihisz már hetekkel ezelőtt feljelentést tett. Talán tud erről valamit az üv.ig?

2)   Miért kapott 200.000 forintot a Mazsihisztől, a szabadkai Tuum (keresztény misszionárus szervezet). Az üv.ig. nek "fogalma sincs". Hátha az elnöknek van? Vagy Szemte Lenkének, a Mazsihisz-honlap szerkesztőjének, aki nagyon agilisan futtatja a Tuum-gójokat. Vajon miért?

 

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése