2013. március 14., csütörtök

 שואלין ודורשין

 PESZACHI Tudnivalók

 IDÉN március 25- estétől április  3.ig (bezárólag) ünnepljük a Peszáchot, a három zarándokünnep egyikét.

Az ünnep előestéjétől az egyik kötelezettség az, hogy otthonunkat és minden más általunk használt területet (irodát, autót, raktárat stb.) teljesen megtisztítsuk minden kenyérmorzsától és egyéb kovászos ételtől, cháméctól. Cháméc minden étel, ital, ami az öt fő gabonafajta - búza, rozs, árpa, zab vagy tönköly - felhasználásával készült, kivéve a különös gonddal, speciális eljárással készített ünnepi maceszt. Az előírás szerint a kovászos „ne legyen látható" és „ne legyen fellelhető": ki kell takarítani, fel kell kutatni, és meg kell semmisíteni. Ez mindenre vonatkozik, ami Pe­száchkor nem kóser – azaz olyasmi, ami chámécot tartalmazhat -, akkor is, ha nincs benne szemmel látható cháméc, mint a kenyérben, a száraz tésztákban, a búzalisztben. Például a keksz, nápolyi, egyes mélyhűtött termékek mint a panírozott hús vagy hal, és a sör, vodka és egyéb gabonákból készített ital is cháméc.


A kovászos eladása: A gyakorlatban az ünnep egész ideje alatt érinthetetlen kovászost tartalmazó termékeket nem semmisítjük meg, hanem félretesszük, és a rabbi közvetítésével eladjuk egy nem zsidónak, hogy az ünnep nyolc napja alatt ne legyen birtokunkban. Peszách után, pedig mindent visszavásárolunk. Az ünnep előtti napokban, de legkésőbb március 24-én 15 óráig meg kell bíznunk a rabbit kovászosunk eladásával.

 A lenti nyomtatvány háztartások számára készült. Ha Ön üzletszerűen foglalkozik kovászos készítéssel vagy forgalmazással, akkor kérjük személyesen vegye fel a kapcsolatot a rabbival az ünnep előtt.


A *-al jelölt mezők kötelezően kitöltendők


Én (mi)* eezúton felhatalmazom Oberlander Báruch rabbit, hogy e különleges kovászoseladási szerződéssel a zsidó törvények alapján járjon el a tulajdonomban (tulajdonunkban) létező kovászost illetően (otthonomban, munkahelyemen vagy másutt).

*  A kovászos és chomécos dolgok, amelyek eladásra kerülnek, egy zárt helyiségben vagy zárt szekrényben lesznek elzárva az ünnep alatt, 2013. március 24.  18 órától április 2-án 21 óráig. A helyiségen vagy szekrényen fel lesz tüntetve, hogy „Peszáchra eladott" 
(Kérjük kipipálni a fenti négyzetet.)

Lakáscím:*

Munkahelyi cím:

Dátum:*    Aláírás(ok):*

A férj és a feleség neve külön-külön vagy együtt is szerepelhet: a családi megbízást a családfő írja alá.

A meghatalmazásokat legkésőbb 2013.  március 24. 15 óráig kérjük eljuttatni Oberlander rabbihoz vagy a Keren Or Chábád irodába (Budapest 1052, Károly körút 20., fax: 268 0183).

E-mail címem:*


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése