2013. március 18., hétfő

שואלין ודורשין

Pészachi receptek(*

Pészáchkor különösen nagy figyelmet kap a kóser étkezés. Ilyenkor az év többi napján kóser ételek percek alatt válhatnak tréflivé. Ügyelnünk kell rá, hogy a kovászost, a cháméc-ot még véletlenül sem szabad megennünk - hiszen még birtokunkban sem lehet.
Az alábbi ételek finomak, könnyen elkészíthetők, és mindegyik כשר לפסח pészachra is kóser .

Knédli - maceszgombóc (I)

4 tojás, 1 pohár víz, 4 evőkanál libazsír, 1 kávéskanál só, késhegynyi törött bors és őrölt gyömbér, 2 dl maceszdara, 1 maceszlap


A tojásokat egyenként egy nagyobb tálba öntjük, annyi vizet töltünk hozzá, amennyi a tojás mennyisége, langyos libazsírt adunk hozzá, valamint a fűszereket. Ezután finoman belekeverjük a maceszdarát és az áztatott maceszlapot. 1 óra pihentetés után vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, és forró húslevesben főzzük ki. Figyelem: meglehetősen sok levest vesz fel.

Knédli - maceszgombóc (II)

2 tojás, 4 evőkanál víz, 2 evőkanál étolaj vagy libazsír, kevés só, törött bors és őrölt gyömbér, maceszdara


Az előbbiek szerint készíthetjük elő annyi maceszdara felhasználásával, hogy híg masszát kapjunk. A masszának legalább egy órát kell pihennie, majd vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, és forró levesben fedő alatt fozzük ki.

Főtt krumplikugli (I)

2 tojás, 2 evőkanál libazsír vagy étolaj, 2 evőkanál főtt krumplipép, 1 evőkanál víz, késhegynyi só, törött bors, őrölt gyömbér, maceszdara


A két tojást a libazsírral vagy olajjal, a vízzel és a fűszerekkel elkeverjük, hozzáadjuk a krumplipépet, és finomra eldolgozzuk. Annyi maceszdarát öntünk bele, hogy jól alakítható masszát kapjunk. Vizes kézzel, kis gombócokat készítünk belőle, és a forrásban lévő levesben kifozzük.

Főtt krumplikugli (II)

3 nagyobb szem főtt burgonya, 3 tojás, maceszdara,
2 evőkanál libazsír vagy étolaj, só, törött bors


A főtt és meghámozott burgonyát káposztareszelőn lereszeljük. A tojásokat, libazsírt, a sót, a borsot a reszelékhez keverjük, és annyi maceszdarát adunk hozzá, hogy jól alakítható masszát kapjunk. Egy órát pihentetjük, majd vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőlük. Forrásban lévő levesben főzzük ki.

Peszáchi galuska

3 tojás, 3-4 evőkanál maceszliszt, só

A tojások sárgáját, a sót a maceszliszttel nagyon finoman eldolgozzuk, a kemény habbá felvert fehérjét hozzákeverjük. Pihentetés után apró galuskákat szaggatunk, és forrásban lévő levesben kifozzük.

(* A fenti receptek a magyar ortodox askenáz szokásokat számbavéve iródtak. Chaszidok nem használnak Peszachkor un."gebrokcot", vagyis olyan maceszt amit viz érint és ennekfolytán knédlit csak peszach után esznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése