2013. március 21., csütörtök

 

A HETI SZAKASZ – CÁV(4) – 2013

VENDÉGOLDAL

IRJA:GLITSENSTEIN SMUEL,  rabbi

 

KEDVES KÖZÖSSÉG!

 

Minden ünnepnek a puszta örömön túl sajátos üzenete van számunkra. Egy különleges mondanivalója, ami az egyes embereknek is, de az egész népnek is szól.  A Pészách témája a „zman heruténu”, a szabadság ideje, ahogyan az imában is nevezzük

Az egyiptomi kivonulás története nem csak egy mese, hanem mindig aktuális tartalma van.  A Hágádában mondjuk, hogy minden generációnak át kell éreznie az egyiptomi szolgaság, és a kiszabadulás érzését. Úgy kell éreznünk, mintha magunk is ott lettünk volna, és átéltük volna őseink történetét.  A tavalyi pészách, a tavalyi kivonulás jó volt tavaly. Idén azonban újra át kell élnünk ezt az élményt, egy magasabb szinten megtapasztalni a szabadságot.

A világban a szabadság többféleképpen jelenik meg. A növényeknek tökéletes szabadság, ha jó földben nőnek, víz és napfény jut nekik elegendő.  Az állatoknak már több kell, étel, ital, jó levegő, és mozgás. Ők már szenvednének, ha egyhelyben kéne maradniuk, az korlátozná őket a szabadságukban. Folytatva a sort, az embernek, ha csak az életfunkcióit elégíti ki, eszik, iszik, jön-megy, él bele a vakvilágba, az nem igazi szabadság.

Az ember szabadságát a gondolat szabadsága jelenti. Nap mint nap használni kell az eszünket, elmélkedni , tanulni, fejlődni. Amit tegnap tudtunk, az jó volt tegnap. Ma megint, újra felfedezzük a világot, elmélkedünk Istenről, egyre többet és többet akarunk tudni, keressük, és megtaláljuk az élet értelmét.

Ezért különösen aktuális most az Örökkévalóval a kapcsolatunk, amit minden nap építünk, most, amikor a szabadságot ünnepeljük. Mert a legszebb, ha a szabadságunkkal tudunk élni, és nem visszaélni.

 A kapcsolatot a Jóistennel minden nap újraépítjük, egyre magasabb szinten. Ünnepeljük hát, hogy szabadok vagyunk, és közel vagyunk az Örökkévalóhoz.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése