2013. március 1., péntek

MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG "והאלוקים יבקש את (ה)נרדף" {קוהלת, ג, ט"ו}                              

 

 

        L E V É L – KOMMENTÁR  NÉLKÜL

     Az utóbbi napokban a kezünke került egy levél – hála Orzsebeli régi barátainknak – amelyet Pestről küldtek Pestre és amely égbekiáltó módon jellemzi az ottani, bizonyos zsidó körökben dúló helyzetet, amely egyre csak fokozódik, ahogy Kucsera elvtárs mondta volt.

 

A levelet minden kommentár nélkül, az olvasók épülésére, az alábbiakban közöljük.

   A szerk.

                                                               * * *

Dr. Schőner Alfréd

Rektor

Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem

Budapest

 

 

Rektor Úr!

 

Tekintettel arra, hogy Ön eddigi leveleimre nem válaszolt, velem szembeni magatartására nem adott magyarázatot, így most utolsó alkalommal írok közvetlenül Önnek, és e levél tartalmát megismertetem – egyelőre csak – az Önhöz oly közel állókkal is.

 

Ön, mint jelenlegi Rektor, eltávolított engem az Egyetem tanári karából, és megalázó módon viselkedik velem szemben.  Tanári munkámat az Egyetem nem fizette ki, pedig – csak a legutolsó öt évben – közel négyszáz órát tanítottam a hallgatóknak, vizsgáztattam, szigorlatoztattam. Teszi ezen elutasítást és mindezt az írásos szerződésünkben foglaltak ellenére. Ön vitatja a vitathatatlant, ezért most polgári peres eljárás indult, amely igazán nem fog jót tenni az általam még mindig szeretett intézmény hírnevének. Az én hírnevemet már Önök elintézték, így e téren különösebb vesztenivalóm nincs.

 

Amiért most írok Önnek, az azonban még ennél is súlyosabb, és talán példa nélküli. Ön sürgősséggel és indok nélkül megvonta tőlem és tanári munkámtól a bizalmat, ám úgy tűnik, teljes bizalmáról biztosítja továbbra is az Intézmény rabbi tanárát, Radnóti Zoltánt, és diploma előtt álló judaisztika szakos egyik hallgatóját, Ónody Pétert. Nevezettek ellen jelentős érdeksérelmet okozó személyes adatokkal való visszaélés alapos gyanújával 2012. januárja óta folyik nyomozás, amely jelenleg ügyészi szakban van (a nyomozati anyag kb. nyolcszáz oldal terjedelmű, amelyet Radnóti Zoltán a Mazsihisz vezetőségi Ülésén is bemutatott, ismét súlyosan sértve személyiségi jogaimat).

 

Nevezettek a rendőrségi és ügyészségi iratokhoz csatolt saját beadványuk alapján „OR-ZSE tudományos kutatásnak" tüntetik fel személyes adataim jogtalan kezelését, és az én, valamint felmenőim reám vonatkoztatott, iratba fűzött jogellenes adatgyűjtését, amelyhez Ön, mint Ónody Péter diplomamunkájához „A Kelet-magyarországi zsidóság XIX.-XX. századi múltjának és történetének feltárása" fedő-címmel, sajátkezű aláírásával ellátva többször is támogató nyilatkozatát adta. Feltételezem, nem tudta mihez, most már tudja, mihez. A rendőrségi és ügyészségi iratokhoz csatolt Ónody-féle „szakdolgozat-tervezet" kb. harminc oldalából tucatnyi oldalon foglalkozik név szerint kizárólag személyemmel, családommal, személyes és különleges védettséget élvező adataimmal, stb., azt, ismétlem, az Ön által engedélyezett „tudományos kutatás"-nak feltüntetve, családomra vonatkozó fénymásolatokat csatolva, engedélyem nélkül. Most valószínűleg összenevetnek, mondván: Örüljön az Egri, hogy diplomáznak belőle". Hát nem örülök, nagyon nem, és megtiltom, így utólag is. Garantálhatom, mások sem fognak különösebben örülni ennek az egésznek. Ugyancsak ezen rendőrségi és ügyészségi iratokhoz hivatalosan csatolt „szakdolgozat-tervezeten" található az Ön által kijelölt, tehát az Egyetem képviseletében hivatalosan eljáró, és a mai napig az ORZSE tanáraként működő Radnóti Zoltán „konzulensi" sajátkezű, tollal írt kézírásos rájegyzése, véleményezése, stb. Persze, most majd azt mondják, hogy ez csak tervezet, kijavítják, és nincs akadálya további áldásos tevékenységüknek, a diplomával történő elismerésnek. Ezen személyek tehát továbbra is élvezik az Ön (Önök) bizalmát, mivel – amint azt az Ön Rektor-helyettesének rendőrségi vallomása tükrözi – semmiről sem tudnak. Ezt azonban – nevezettek – már a nyomozás időszakában készítették, csatolták, amely ennek megítélését csak súlyosítja.

 

Sajnos, a hatályos felsőoktatási törvény értelmében az Önök felelőssége nem megkerülhető azzal, hogy erről nem tudnak. Amint hogy azt sem tartanám jó megoldásnak, ha most mindezt eliminálva, módosítgatva megpróbálnák kedvenceiket mentegetni, mivel ezen iratok több helyen is már hivatalosan rendelkezésre állnak. Rektor Úr! Ha tudnak a fentiekről, az nagy baj, ha pedig nem, az sajnos még nagyobb!

 

Levelem egyik célja tehát, ne mondhassák, hogy nem tudtak és nem tudnak erről a magatartásról, amely nem csak Magyarországon, de mindenhol törvényébe ütköző cselekedet. Ami pedig tanárként való eltávolításomat illeti, az Ön Rektor-helyettesének igen tartalmas és jó felépítésű, logikus tanúvallomása remekül megvilágítja, milyen emberi és erkölcsi alapon is állnak Önök („nem tudok róla semmit, de amíg nem tisztázza magát, nem taníthat,  stb…"). Ezzel szembeállítva áll fenn a tény, amely szerint a büntető-eljárás alá vont személyek továbbra is az Egyetem megkérdőjelezhetetlen bizalmát élvezik, fizetett tanárként és diploma előtt álló „kutató" hallgatóként. Ehhez már igazán csak motiváló adalékként említhető meg, hogy felmenőim személyes adatainak kikérését részben Toronyi Zsuzsanna levéltáros is végezte (vajon kinek, kiknek az utasítására), továbbá az Önök nagytiszteletű, és újonnan megválasztott BZSH elnöke engem tanúvallomásában bizalomra érdemtelen, hazugnak nevezett. De ez más eljárásra tartozik.

 

Lehetetlen ezen levél keretében sorba venni mindazt a sok igaztalan és jogtalan szennyet, amelyet az elmúlt másfél évben reám szórtak. Az eddig nem volt teljeskörűen látható, hogy ilyen sokan vállalnak ebben – szinte szervezettnek is tekinthetően - kisebb-nagyobb, de mindenképp dicstelen szerepet hallgatásukkal vagy mulasztásukkal, illetve tevékenységükkel.

Az ügyvédként való szerződésbontás ellen nem lehetett formai kifogásom, hiszen mindenki olyan ügyvéddel dolgozik, akivel akar, és amilyent megérdemel, de tanárként való eltávolításom teljességgel alaptalan, igaztalan és nem tisztességes úton történt, jogellenesen.

 

Kérem, hogy – mint az Egyetem jelenlegi Rektora – szíveskedjék hivatalosan írásban tájékoztatni, hogy Rektor-helyettesének tanúvallomását idézve, „mint tanár, mi alól is kell magamat tisztázni" és azoknak, akik továbbra is az Ön intézményében vannak, valamint a MAZSIHISZ és a BZSH megbecsült személyei, mint büntetőeljárás alatt álló személyeknek, miért nem kell tisztázni magukat, és miért nem történik semmilyen intézkedés velük kapcsolatban. Velük szemben töretlen a bizalom, a Rabbitestület Vezetője média-nyilatkozatában támogatásáról biztosította őket, a Mazsihisz pedig ügyvédet biztosít számukra, az intézmény költségére. Kérem, válaszában mérlegelje azt is, a közvélemény majdan ezt hogyan ítéli meg annak tükrében, hogy Ön (Önök) hivatalos kommünikék sorozatában tiltakoznak a származással kapcsolatos bármely megkülönböztetéssel szemben.

 

Most azonban Önön, Önökön a sor, hogy rabbi tanáruk, kollégájuk és diploma előtt álló judaisztika hallgatójuk vállalhatatlan tevékenységeit értékeljék. A továbbiakban sem Ön, sem ezen levél olvasói, akiknek feladatuk van ez üggyel kapcsolatban, nem állíthatják hitelesen, hogy nem tudnak ezen tényekről, és el kell dönteniük, hogy továbbra is ezen cselekedeteket támogatják, erősítik, azonosulnak velük hallgatással vagy az intézkedések elmulasztásával, függetlenül a személyemet ért sérelmektől, vagy meghozzák végre a szükséges intézkedéseket, amelyekkel talán még elkerülhető az egész magyarországi zsidóságra rossz fényt vető szégyen. Ha nem értenék meg fent nevezett személyek most már bebizonyosodott cselekedeteinek súlyát – mivel én már nem vagyok a zsidó szervezetek jogi képviselője – javasolom, kérjenek egyéb szakmai segítséget. Amennyiben pedig eliminálni kezdenék az ügyet, és egymásra hárítani a felelősséget, illetve az intézkedési kötelezettségeket elmulasztják „ez nem a mi dolgunk", „nem tudom miről van szó, majd utánanézek," „ártatlanság vélelme", stb… jelszóval, leírom, szabály szerint mi a teendő:

-         A Rektori Tanács haladéktalanul tárgyalja meg az ügyet, és hozza meg az ügy súlyához méltó szankciókat (persze, kivéve, ha ezekkel egyetért és azonosul).

-         A MAZSIHISZ és a BZSH vezetősége, elöljárósága, amiként az én „ügyemben" megtette, és meghallgatásom nélkül döntött, azonképpen üljön össze, és a fent nevezett személyek ügyében hozza meg az elvárható intézkedéseket, szankciókat, egyfelől a neológ zsidóság képviseletében, másfelől fenntartóként. Ezt a BZSH is megteheti, mint újra önálló egyház.

-         A Rabbitestület, amelynek ülésén és a velem kapcsolatos döntéshozatalban – szintén meghallgatásom nélkül – Ön is egyetértőleg részt vett, az Ön kezdeményezésére haladéktalanul üljön össze, és hozzon megfelelő döntést rabbi társuk, kollégájuk, kartársuk, az ORZSE rabbi tanára fent említett, különféle tevékenységeivel kapcsolatban.

 

Tekintve, hogy most már értesültek ezen levéllel az eddig Önök által „sajnálatosan nem ismert" tényekről (bár az előzőekből egyértelmű, hogy ismerik régen az „ügyet"), felszólítom, hogy szíveskedjék intézkedni öt munkanapon belül a fentiekkel kapcsolatban, és a meghozott intézkedésekről írásban, hitelesen szíveskedjék engem személyesen tájékoztatni. Ennek elmaradása esetén most már nem ismeretlen személyek ellen fogok feljelentést tenni, amint azt korábban tettem, hanem – mivel ismerik az ügyet és a tényeket – mindazokkal szemben, akik ezen iratot megkapják, intézkedésre kötelezettek és azt elmulasztják, egyesével, név szerint teszek bűnpártolás és egyéb jogcímeken feljelentést.

 

Eddig barátinak mondható viszonyunk, amely érzéseimet követve eleddig együttműködésre és reménykedő hallgatásra késztetett, sajnálom, hogy így ér véget, de a velem szemben elkövetett, és eddig Önök által támogatott, ám nem vitásan elítélendő magatartás-sorozatnak most már be kell fejeződnie, beleértve rabbi társuk Facebook-os és blogon megjelenő, rabbihoz méltatlan „szabad vélemény-nyilvánításait", társaik kommentjeivel együtt, amelyet Önök ismernek és eltűrnek, ezek szerint viccesnek és elfogadhatónak tartják, és amely soha, sehol, egy vallási csoportnál sem fellelhető. Munkám, az Önök segítése, az Önökért való kiállásom, jó kapcsolatunk, évtizedes békés együttműködésünk alapján meggyőződésem, nem ezt érdemeltem Önöktől. Habár: amiért ilyen feltétlen odaadással és bizalommal voltam Önök iránt, lehet, hogy igen.

 

Várom intézkedéseiket, és az arról való időben történő tájékoztatást. Megfelelő intézkedéseik meghozataláig és erkölcsi rehabilitációmig felfüggesztett tisztelettel:

 

Budapest, 2013. február 26.

Dr. Egri Oszkár

 

 

 

Másolatban kapja: MAZSIHISZ vezetősége és vezetői, Orzse vezetői, stb..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése