2013. augusztus 11., vasárnap

A HETI SZAKASZ CHASZID SZEMSZÖGBŐL -KI TÉCÉ- 2013


 

 

A „K0RLÁT” SZÜKSÉGESSÉGE

 

„Ha egy új házat építesz...” (5Mózes 22,8)

 

       „Ha új házat építesz – csinálj korlátot a tetőre” – mondja a Tóra szakaszunkban, majd hozzátesz egy nagyon jelentős mondatot: „hogy vérontással ne szennyezd be a házadat, ha valaki leesnék róla”. (uo.)

 

    Ez nemcsak szó szerint értendő, a lapos tetőre készített kerítéssel, hanem egyben egyfajta utasítás, illetve tanítás is a zsidó ember szellemi életére vonatkozólag.

 

Az ember életében előfordul, hogy „új házat épít”, vagyis élete új fordulatot vesz. Például megnősül, családot alapít. Új lapot nyit életében, és új nehézségek állnak előtte, olyanok,  amelyeket azelőtt nem ismert.

   Ennek előtte a bét midrás vagy  a jesiva védőfalai között volt, lubickolva a Tóra és az imák szellemében, míg most kimegy a világba, annak csábításaival és nehézségeivel, és új, megújult erőre van szüksége, hogy képes legyen megmérkőzni az új helyzettel.

 

 A MINDENNAPI KÍSÉRTÉS

 

    A Tóra tanácsa „készíts korlátot a tetőre”. Ne elégedj meg azzal a kerítéssel, vagyis azokkal az óvatossági rendszabályokkal, amelyek eddig védték életedet a kísértésektől. Ne gondold, hogy ha ez idáig sikerült a kísértéseknek ellenállni, be vagy biztosítva az új helyzetben, az új kísértésektől is. Új, további kerítést, védőfalat kell készítened, mivel most „új házba” költöztél, és előtted áll a világ a maga megpróbáltatásaival és kihívásaival. Mindez  - újabb korlátozásokra kötelez,  nehogy „leessél róla”.

 

      Ez az „új házba költözés”, vagyis a megújuló kihívásokkal való találkozás – bizonyos értelemben mindennap jelen van. Ez az átmenet minden reggel megtörténik, amikor a zsidó férfi elmélyed az odaadó imában és utána a Tóra tanulásban, majd megy a munkába, ami a megélhetését szolgálja; a Tóra és ima négy rőfjéből – különböző munkák és foglalkozások egyikébe-másikába.

 

    Itt is korlátot kell maga elé állítania, hogy a materiális világ kihívásai ne okozzanak neki süllyedést a szellemi készenlétében úgy, hogy elővetítődjék a „vér a házban” veszélye.

 

     ERŐSEBB AZ EMBERNÉL

 

       Mi a kerítés előnye az emberrel szemben? Szemmel láthatóan az, hogy erősebb az embernél. Ha az emberre hagyatkoznánk – nem kellene a kerítés, a korlát.

   A kerítés éppen azért kell, mert nem bízhatunk az emberben. Azért kell a kerítés, mert fennáll az aggály, hogy az ember elővigyázatossága nem elég, félő, hogy a kísértés erősebbnek bizonyul és leesik. Ezért kell a korlát, ami ettől visszatartja őt.

 

      Így van ez a szellemi "korlát"tal is. Annak is erősebbnek és hatékonyabbnak kell lenni az ember eszénél és érzelmeinél. Amikor az ember „kimegy a világba” és új életet kezd – nem elégedhet meg értelmével és azzal, hogy önerőből képes megvédeni magát a rá leselkedő kísértésektől. Ezért kell neki egy további „korlát” – vagyis erős és komoly elhatározások, amelyek megvédik őt a leeséstől.

 

       ÚJABB SZIGORÍTÁSOK

 

       Miben nyilvánulnak meg ezek a „korlátok”?

 

      Abban, hogy „erősítünk” a micvák betartásában, itt-ott hozzáteszünk egy keveset az apró részletekben; magunkra vállalunk olyan tilalmakat, amelyek talán szükségtelenek voltak a Tóra és a jesiva szent világában, de itt, „kint” a világban nem fölöslegesek, mert ők ügyelnek arra, hogy az ember ne botoljon meg. Ez vonatkozik akár a jó viselkedés normáira a cselekvő parancsolatokban,  akár a Tóra tilalmaira, vagyis a tiltó micvákra.

 

    Az előző rebbe, rabbi Joszéf Jichák, arra utasította híveit, hogy Ros Hásánákor (a zsidó újév) vegyenek magukra egy további megszorítást, mivel ilyenkor „új fény” jön a világra. Ugyanaz az elv érvényesül itt is: mivel új év kezdődik, „új ház”, kell neki korlát, ami nem más, mint új, pozitív elhatározások. Így építenek egy zsidó házat, amely erős erkölcsi alapokon áll.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése