2013. augusztus 2., péntek


CHÁBÁD VILÁGMOZGALOM HIREI

 AMERIKAI REFORM RABBIK: TANULJUNK A

LUBAVITSIAKTÓL HOGYAN  KELL "VISSZATÉRITENI"

 TÉVELYGŐ ZSIDÓKAT

 

   Az egyre növekvő asszimiláció már az amerikai reform rabbikat is aggasztja. Egyre tőbb vegyesházasság, egyre nagyobb az eltávolodás, egyre kevesebb a zsidó,

 

Most egy Izraelben látogató amerikai reform rabbiner, Rick Jacobs, aki a reform világmozgalom elnöke, egy hetilapnak adott interjuban kijelentette, hogy, "ma nem olyan idők járnak, hogy lehessen várnunk arra hogy a zsidók jönnek hozzánk. Ma nekünk kell keresni a zsidókat, ahogy ezt chábád csinálja már évek óta. Ők már rég megértették ezt és mi tanulni akarunk tőlük".

    Jacobs elmondta hogy néhány hónappal ezelőtt szervezett egy webirániumot (a szeminárium mintájára – az interneten) – amelyen az egyik előadő rabbi Dávid Eliezriá, a  chábád nevelési osztálya  egyik csúcsfigurája volt, aki kidolgozott egy tervet, hogyan lehet egy elrugaszkodott zsidót megközeliteni és visszatériteni.

 "Azt  fogják mondani, hogy ez úgy hangzik mintha chászidis lenne – mondja Jacobs – "de ez engen nem zavar. Meg kell ujulnunk, hiszen mi és chábád ugyanazon zsidókhoz fordulunk".

(Forrás:Makor Rison)

Mobil zsinagógával terjeszti a chábád

a zsidó kultúrát OROSZORSZÁGBAn

KaG

Mobil zsinagógával terjesztik a   chábád aktivistái a zsidó vallást, kultúrát és történelmet Oroszországban. A rabbik ötven várost látogatnak meg. Oroszországban több mint  egymillió zsidó él.

   Három mobil zsinagóga indult el Oroszországban július közepén az ország északi, déli és nyugati részére. A kocsikat Berel Lazar főrabbi áldotta meg. A rabbik a mobil zsinagógákban is élnek, ezért ágyakkal és fürdőszobával is fel vannak szerelve. A missziót háromhetesre tervezik, a zsidó történelmet és kultúrát viszik el a közösségekhez.

„Vannak olyan városok, ahol nincs még zsinagóga, és ez az egyik legfontosabb célunk: ha a zsidó nem mehet a zsinagógába, a zsinagóga megy majd hozzá” – mondta egy rabbi.

A misszió tagjai ötven orosz várost látogatnak majd meg. Dél-Oroszország legnagyobb városában a Don partján fekvő Rosztovban a vallási vezetők és helyi hívők nagy örömmel fogadták a mobil zsinagógát.


„Nagyon nagy segítség, hogy jönnek. Ez egy guruló zsinagóga. Az emberek idejöhetnek, kérdezhetnek, könyveket olvashatnak, meg tudják vásárolni azokat a dolgokat, amelyek szükségesek egy zsidó házban” – nyilatkozta egy rosztovi rabbi.

A guruló rabbik egy rosztovi temetőben megemlékeztek a nácizmus alatt Oroszországban lemészárolt harmincezer társukról. Oroszországban ma egymillió zsidó él, miután a lakosság megfogyatkozott a cári uralom pogromjai miatt. A Szovjetunió vallástilalma miatt pedig több mint egymillió zsidót kényszerült arra, hogy elhagyja az országot.

 

 A  MEGSEBESITETT S'ÁLI'CH VISSZATÉR ÁLLOMÁSHELYÉRE

 

       Ovádja Iszakov rabbi, a chábád küldötte Dagasztánban, aki antiszemita huligánok megtámadtak és megsebesitettek állomáshelyén – Izraelben lábbadozik a Béjlinszon korházban, állapota kielégitó és vissza kiván térni állomáshelyére. Iszákov a hét végén már a saját lábán

Jár és átkerült az intenziv osztályról  egy rendes bel-kirurgi osztályra

   A sebesült rabbinál látogatást tett Dávid Lau, az uj izraeli askenáz főrabbi, aki jobbulást kivánt neki és megáldotta.

 A sebesült rabbi családja (4 gyerek) jelenleg Izraelben tartózkodik-

 

 

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése