2012. május 23., szerda

 

A VATIKÁN BEVALLJA…

 

"MÉG NEM VÁLT ÁLTALÁNOSSÁ - - -  MÉG BIZONYOS ELMARADÁS

MUTATKOZIK A "NOSTRA AETATE" MEGVALÓSITÁSÁBAN---"


A katolikus egyházban öt évtizeddel a II. Vatikáni Zsinat után sem vált még általánossá a pozitív viszonyulás a zsidósághoz - jelentette ki Kurt Koch svájci érsek, a zsidókkal folytatott párbeszédért felelős kúriai bíboros a Vatikáni Rádiónak adott interjúban.


A zsidó vallással kapcsolatos kérdésekben is illetékes testület - a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa - elnöke szerint a hithirdetésben és hitoktatásban továbbra is bizonyos elmaradás mutatkozik a keresztény hit zsidó gyökereinek bemutatásában.

Az 1965-ben elfogadott, Nostra Aetate kezdetű zsinati nyilatkozat új alapokra helyezte a katolikus egyház viszonyát a zsidósághoz. A bíboros szerint "köszönettel tartozunk" mindazért, ami a Nostra Aetate óta a zsidókkal folytatott párbeszédben végbement. "A Nostra Aetate a zsidóság iránti egészen újfajta viszony alapjait fektette le, elutasítva egyfelől az antiszemitizmust, és rámutatva másfelől a kereszténység zsidó gyökereire" - mondta Koch bíboros.

A kiengesztelődés jeléül XXIII. János pápa már 1958-ban kinyújtotta kezét a zsidóság felé, és törölte a nagypénteki liturgiából a "hűtlen zsidókról" (Perfidis Judaeis) szóló kitételt. II. János Pál 1986-ban első pápaként fölkeresett egy római zsinagógát, és a római főrabbinál tett látogatása során a keresztények "idősebb hittestvéreinek" nevezte a zsidókat. 1998-ban dokumentumot adott ki "Emlékezünk: elmélkedések a soáról" címmel, amelyben "legmélyebb sajnálatának" adott hangot az egyház fiainak és leányainak tévedései és hibái miatt.

                                                                            ***

Háát igen. Tessék csak meghallgatni a vidéki plébánosok vasárnap prédikációit és

fogalmat kapunk az "elmaradásról"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése